Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w zrobieniu wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czyli jak na wejsciu wzmacniacza jest szeregowo kondensator np 1uF + rezystor np 22k do masy, to robi sie z tego filtr gornoprzepustowy ok 7Hz? czyli jak zmienia sie ten uklad jezeli jeszcze jest przed tym potencjometr np te 22k ? robi sie filtr dolnoprzepustowy o f=7Hz? prosze o wytlumaczenie przez kogos kumatego :)

Skomentuj

No to widzę, że zrodziło się trochę problemów nie tylko w mojej głowie. Czy ten schemat z stardi.com jest w końcu zły? Jeśli tylko nie zgadzają się wartości kondensatorów to może ktoś nanieść odpowiednie poprawki na schemat? Wcześniej benek161 powiedział, że bez znaczenia jest rodzaj kondensatorów, a na jakiejś stronce spotkałem się, że inne oznaczenie ma elektrolit a inne kondensator stały. I to zgadza się z tym schematem z stardi.com. Czy jednak muszę stosować w danym miejscu dany kondensator(stały albo elektrolityczny), czy raczej to jest obojętne? Trochę głupio to napisałem to jeszcze zamieszcze obrazek zrobiony na szybko:

Jak sprawdzić czy dany kondensator jest sprawny i jaką ma pojemność przy pomocy multimetru?
      Mam kilka kondensatorów stałych z oznaczeniami:
      1. 2a224K
      2. 2a102k
      3. 2a104k
      4. 47nM
      Czy dobrze myślę, że 1 to 220nF, 2 to 1nF, 3 to 100nF, a 4 to 47nF?

Skomentuj

Możesz użyć foliowych ale o pojemności np 470uF są baaaardzo duże dlatego elektrolityczne się daje. Jak napisałem te małe do ok 4.7uF daję zawsze foliowe. Schemat jest dobry tylko że tam jest dodatkowo przedwzmacniacz na układach NE5532. W multimetrze masz specjalną funkcję do pomiaru kondensatorów. Tylko UWAGA! Kondensatory muszą być rozładowane (ja używam do tego rezystora 2W 100Ω) bo miernik można uszkodzić.
        Mam kilka kondensatorów stałych z oznaczeniami:
        1. 2a224K
        2. 2a102k
        3. 2a104k
        4. 47nM
        Czy dobrze myślę, że 1 to 220nF, 2 to 1nF, 3 to 100nF, a 4 to 47nF?
        Dokładnie

Skomentuj

Mam kiepski multimetr, a po za tym nie za bardzo się znam który tryb mógłby być do mierzenia kondensatorów. Tutaj zdjęcie multimetru i proszę o wskazanie czy mam taką funkcję.

Skomentuj

Assur, Twój miernik nie ma pomiaru pojemności...

Skomentuj

No to szkoda :/
              Jak na razie chyba nie mam więcej pytać. Jak mówicie, że schemat może być to teraz biorę się za kompletowanie odpowiednich części i za składanie się wezmę.

[ Dodano: 2010-01-27, 20:53 ]
              Jeszcze jedną rzecz się spytam. Czy C13 i C14 też są potrzebne, czy one raczej należą do preampa? Przepraszam, że post pod postem, ale forum nie pozwala na edycję posta jak minie 15 minut :/

Skomentuj

wlutuj je tez ;-), po za tym aradzil bym sie wzorowac na schemacie z datasheetu bo na tym Twoim sa jakies dziwne wartosci

Skomentuj

A jak będą się różnić brzmieniem? Fajnie by było jakby trochę basowo to wszystko grało. Będzie na tym słuchany hardstyle zazwyczaj. Do tego schematu co sugerowałem się mam już wszystkie części zgromadzone, no ale jak ten z datascheetu ma być lepszy brzmieniowo i jakościowo to lepiej zmienić, prawda?

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                    czyli jak na wejsciu wzmacniacza jest szeregowo kondensator np 1uF + rezystor np 22k do masy, to robi sie z tego filtr gornoprzepustowy ok 7Hz? czyli jak zmienia sie ten uklad jezeli jeszcze jest przed tym potencjometr np te 22k ? robi sie filtr dolnoprzepustowy o f=7Hz? prosze o wytlumaczenie przez kogos kumatego :)
                    Dokladnie tak. Kondensator szeregowy wprowadza filtr gornoprzepustowy a rownolegly dolnoprzepustowy to chyba jest jasne. Wartosci rezystancji wyznaczaja czestotliwosci graniczne. Problem w tym ze jak jest potencjometr to jego rezystancja jest zmienna i czestotliwosci graniczne gosc znacznie potrafia sie zmieniac. Najbardziej zmienia sie gorna czestotliwosc graniczna.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      Dokladnie tak. Kondensator szeregowy wprowadza filtr gornoprzepustowy a rownolegly dolnoprzepustowy to chyba jest jasne. Wartosci rezystancji wyznaczaja czestotliwosci graniczne. Problem w tym ze jak jest potencjometr to jego rezystancja jest zmienna i czestotliwosci graniczne gosc znacznie potrafia sie zmieniac. Najbardziej zmienia sie gorna czestotliwosc graniczna.
                      hmmm czyli przy takiej kombinacji jak przycisze dosc znacznie to do glosnikow dotrze tylko sygnal 7Hz? :] a jak wartosc potencjometru osiagnie 10k to do glosnikow dotrze tylo sygnal z przedzialu 7Hz- 15hz? cos mi sie tu nie zgadza :)

Skomentuj

Chyba ślepy jestem bo w nocie nie widzę numeracji nóżek mojego scalaka. Czy ta numeracja idzie w ten sposób?

Możecie przy okazji podrzucić kilka linków w polskim języku dotyczących właśnie wzmacniaczy, zależności tych potencjometrów od kondensatorów, dobierania odpowiednich wartości itp?

Skomentuj

zrob tak jak w datasheecie + potencjometr 2x22k lub 2x50k i bedzie git ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Assur
                            Chyba ślepy jestem bo w nocie nie widzę numeracji nóżek mojego scalaka. Czy ta numeracja idzie w ten sposób?
                            Tak

Skomentuj

Jednak zmieniłem decyzję co do schematu. Wykorzystam jednak z tego schematu: http://www.psc-audio.ro/index/divers...it/ta8210.html
                              ponieważ jest już zaprojektowana płytka PCB, a mam możliwość wydrukowania na papierze kredowym, a elektroniczny mam niedaleko szkoły to kupię laminat, chlorek i brakujące elementy. Lecz jedna rzecz jest dla mnie nie do końca zrozumiała. Czy SW1 i SW2 to są zworki czy też jakieś wyjścia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Assur
                                Lecz jedna rzecz jest dla mnie nie do końca zrozumiała. Czy SW1 i SW2 to są zworki czy też jakieś wyjścia?
                                to sa przelaczniki od st-by i mute, tam jest zrealizowane jako 2 przelaczne zworki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Assur
                                  Jednak zmieniłem decyzję co do schematu. Wykorzystam jednak z tego schematu: http://www.psc-audio.ro/i...kit/ta8210.html
                                  Bardzo zly wybor! To koncowka samochodowa bardzo trudna do zasilania sieciowego i bedziesz mial baaaardzo niska moc.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X