czyli jak na wejsciu wzmacniacza jest szeregowo kondensator np 1uF + rezystor np 22k do masy, to robi sie z tego filtr gornoprzepustowy ok 7Hz? czyli jak zmienia sie ten uklad jezeli jeszcze jest przed tym potencjometr np te 22k ? robi sie filtr dolnoprzepustowy o f=7Hz? prosze o wytlumaczenie przez kogos kumatego :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w zrobieniu wzmacniacza
Collapse
X
-
No to widzę, że zrodziło się trochę problemów nie tylko w mojej głowie. Czy ten schemat z stardi.com jest w końcu zły? Jeśli tylko nie zgadzają się wartości kondensatorów to może ktoś nanieść odpowiednie poprawki na schemat? Wcześniej benek161 powiedział, że bez znaczenia jest rodzaj kondensatorów, a na jakiejś stronce spotkałem się, że inne oznaczenie ma elektrolit a inne kondensator stały. I to zgadza się z tym schematem z stardi.com. Czy jednak muszę stosować w danym miejscu dany kondensator(stały albo elektrolityczny), czy raczej to jest obojętne? Trochę głupio to napisałem to jeszcze zamieszcze obrazek zrobiony na szybko:
Jak sprawdzić czy dany kondensator jest sprawny i jaką ma pojemność przy pomocy multimetru?
Mam kilka kondensatorów stałych z oznaczeniami:
1. 2a224K
2. 2a102k
3. 2a104k
4. 47nM
Czy dobrze myślę, że 1 to 220nF, 2 to 1nF, 3 to 100nF, a 4 to 47nF?
Skomentuj
-
Możesz użyć foliowych ale o pojemności np 470uF są baaaardzo duże dlatego elektrolityczne się daje. Jak napisałem te małe do ok 4.7uF daję zawsze foliowe. Schemat jest dobry tylko że tam jest dodatkowo przedwzmacniacz na układach NE5532. W multimetrze masz specjalną funkcję do pomiaru kondensatorów. Tylko UWAGA! Kondensatory muszą być rozładowane (ja używam do tego rezystora 2W 100Ω) bo miernik można uszkodzić.
Mam kilka kondensatorów stałych z oznaczeniami:
1. 2a224K
2. 2a102k
3. 2a104k
4. 47nM
Czy dobrze myślę, że 1 to 220nF, 2 to 1nF, 3 to 100nF, a 4 to 47nF?
Skomentuj
-
No to szkoda :/
Jak na razie chyba nie mam więcej pytać. Jak mówicie, że schemat może być to teraz biorę się za kompletowanie odpowiednich części i za składanie się wezmę.
[ Dodano: 2010-01-27, 20:53 ]
Jeszcze jedną rzecz się spytam. Czy C13 i C14 też są potrzebne, czy one raczej należą do preampa? Przepraszam, że post pod postem, ale forum nie pozwala na edycję posta jak minie 15 minut :/
Skomentuj
-
A jak będą się różnić brzmieniem? Fajnie by było jakby trochę basowo to wszystko grało. Będzie na tym słuchany hardstyle zazwyczaj. Do tego schematu co sugerowałem się mam już wszystkie części zgromadzone, no ale jak ten z datascheetu ma być lepszy brzmieniowo i jakościowo to lepiej zmienić, prawda?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez damianiczyli jak na wejsciu wzmacniacza jest szeregowo kondensator np 1uF + rezystor np 22k do masy, to robi sie z tego filtr gornoprzepustowy ok 7Hz? czyli jak zmienia sie ten uklad jezeli jeszcze jest przed tym potencjometr np te 22k ? robi sie filtr dolnoprzepustowy o f=7Hz? prosze o wytlumaczenie przez kogos kumatego :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekDokladnie tak. Kondensator szeregowy wprowadza filtr gornoprzepustowy a rownolegly dolnoprzepustowy to chyba jest jasne. Wartosci rezystancji wyznaczaja czestotliwosci graniczne. Problem w tym ze jak jest potencjometr to jego rezystancja jest zmienna i czestotliwosci graniczne gosc znacznie potrafia sie zmieniac. Najbardziej zmienia sie gorna czestotliwosc graniczna.
Skomentuj
-
Jednak zmieniłem decyzję co do schematu. Wykorzystam jednak z tego schematu: http://www.psc-audio.ro/index/divers...it/ta8210.html
ponieważ jest już zaprojektowana płytka PCB, a mam możliwość wydrukowania na papierze kredowym, a elektroniczny mam niedaleko szkoły to kupię laminat, chlorek i brakujące elementy. Lecz jedna rzecz jest dla mnie nie do końca zrozumiała. Czy SW1 i SW2 to są zworki czy też jakieś wyjścia?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AssurJednak zmieniłem decyzję co do schematu. Wykorzystam jednak z tego schematu: http://www.psc-audio.ro/i...kit/ta8210.html
Skomentuj
Skomentuj