Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzeski, zakłócenia w subie aktywnym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trzeski, zakłócenia w subie aktywnym

Witam

Miesiąc temu forumowy kolega zrobił mi aktywnego suba opartym na panelu Voice Kraft vk 7820 sw i MDS 08. Po niedawnym powrocie z zagranicy i dokładniejszych testach zorientowałem się, że po podłączeniu go do pre-out amplitunera Harman Kardon AVR 255 cały czas słychać z niego delikatne trzaski i szumy. Po odłączeniu kabli zakłącenia cichną. Myśląc, że to wina nie ekranowanych kabli zmieniłem je na podwójnie ekranowane Hama typu 1chi-2chi jednak nic to nie zmieniło. Co może być nie tak? Coś elektroniką panela? Instalacja elektryczna w domu nowa więc amplituner i sub uziemniony odpowiednio jeśli to ma znaczenie.

sproboj podlaczyc pod inne zrodlo sygnalu np odtwarzacz cd komputer i sprawdz czy tez sa te zaklocenia

Skomentuj

Też jest. Przy podłączeniu samego kabla jest ok ale już podpięcie pod komputer powoduje trzaski, szumy, brzęczenie itp.

Skomentuj

problem moze byc z masa moze nie jest podlaczona w samym panelu Po puszczeniu jakiejs muzyki dzwiek jest w pozadku czy jest jakos znieksztalcony

Skomentuj

Wydaje mi się, że z muzyką jest ok. Przy 30-50 Hz trochę dmucha z BR ale to jest błąd albo w strojeniu albo w za małej mocy rzeczywistej panelu.

Skomentuj

ja mialem podobny problem jak mialem kilka urzadzen podlaczonych 3 zylowym kablem po prostu byly jakies zaklocenia jak byly zasilane z tej samej fazy po zmianie kabla na 2 zyly wszystko jest ok ale jak podlacze np laptopa ktory jest zasilany kablem 3 zylowym to tez slysze zaklocenia ale tylko wtedy jak jest ladowana bateria jak sie naladuje to juz jest ok Sproboj zasilic subwoofer z innego gniazdka w ktorym jest inna faza moze to pomoze

Skomentuj

dami300189, masz rację po podłączeniu do innego obwodu (inny bezpiecznik) problem ustąplił ale jest to dość kłopotliwe ciągnąć przedłużkę z innego pokoju do suba. W tym samym pokoju nic nie daje podłączenie do innego gniazdka.

Może zastosować jakiś filtr krótego poskąpili konstruktorzy Voice Kraft?

[ Dodano: 2010-01-30, 15:32 ]
              No i szumy ucichły zupełnie po podłączeniu subwoofera kablem 2 żyłowym. Dzięki dami300189

Skomentuj

Czaruję...
              X