Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trafo 2x28 300W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trafo 2x28 300W

Witam wszystkich,

Posiadam wyżej wymienione trafo, jednak potrzebuję jeszcze napięcie 1x8.5V, aby zasilić przedwzmacniacz, analizator widma i kilka innych pierdół, w sumie ok 200mA. Z drugiej strony nie chcę płacić za nowe trafo. Posiadam też, trochę izolowanego drutu 0.7mm średnicy. Czy ktoś z Was próbował "dowijać" trafo dodatkowym uzwojeniem i czy diametralnie zmienią się parametry pozostałych dwóch uzwojeń (przypominam 2x28)?

Możesz nawinąć ale musisz doświadczalnie to zrobić (miernik w rękę, nawinąć parę zwoi i zmierzyć napięcie) chyba że znasz przekładnię to wtedy wyliczysz ilość zwoi. Przy tak małym prądzie nic się nie zmieni (pewnie chodzi Ci o prąd uzwojeń 2*28V?)

Skomentuj

krasz1, za parę zł kupisz trafko do druku...
      http://allegro.pl/item903736629_traf..._cena_5zl.html

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi, zwłaszcza za to trafo do druku. Spróbowałem z drutem, 30 zwojów na pierwszy strzał, no i w dychę :), 8.7V. Zauważyłem też, drobny skok napięcia na pozostałych uzwojeniach o 1V. Czekam na opinie, czy takie rozwiązanie jest do przyjęcia. Kurcze czemu się nie zapisała ilość postów z audiomanii...?

Skomentuj

Zamieszczone przez krasz1
          Zauważyłem też, drobny skok napięcia na pozostałych uzwojeniach o 1V.
          Na pewno nie od tego dodatkowego uzwojenia. Napiecie sieci moglo skoczyc.

Jesli napiecie uzwojenia jest ok to podlaczaj. Musisz tylko dobrze je odizolowac zeby nie bylo zwarc. ZWarcia na takich malych uzwojeniach sa dosc paskudne bo nie powoduja przepalenia bezpiecznikow a trafo sie smazy.

Powinienes jeszcze uwzglednic spadek napiecia tego uzwojenia ktory moze dochodzic do 30%.

Skomentuj

Czaruję...
          X