Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompletacja części do buforu lampowego na AVT2690.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompletacja części do buforu lampowego na AVT2690.

Witam. Mam zamiar zrobić swoją pierwszą konstrukcję DIY. Będzie to projekt buforu lapowego na płytce AVT2690. Jestem na etapie kompletacji części.
    Elementy zamówione:
    - Lampa ECC 88 firmy TESLA
    - PCB AVT2690
    - Transofrmator toroidalny 10VA/12V

Następne elementy jakie chcę zamówić to kondensatory (w Seguro Elektronik, jeżeli ma być inna marka to w rezystory.net):
    - [1000uF/35V]- HITANO ECR1000uF/35V
    - [1000uF/63V]- HITANO ECR1000uF/63V
    - [100nF/63V] - MKT 100nF/63V 10% RM5
    - [1000uF/16V] -HITANO ECR1000uF/16V
    - [100nF ceramiczne] - HITANO CDCY5V100nF/50V (Kondensator ceramiczny Y5V tol.+20/-80% RM=5mm) - czy ten będzie dobry ?
    - [470nF/63V]- HITANO MKT 470nF/63V 10% RM5 (Kondensator poliestrowy tol.10% RM=5mm)- czy ten będzie dobry ?

Następnie diody prostownicze, w tym dokumencie zalecane są 1N4001, ale takich się nie da dostać, czy mogę użyć: 1N4007 (Dioda prostownicza 1300V 1A DO-41) ?

Następnie rezystory - i tu jest problem. W wykazie jest spory rozstrzał, mam brać najwyższe wartości, najniższe czy średnie ? Mają być metalizowane ?
    I pytanie kolejne rezystory od R2 do R6A ile mają mieć W 0,25W ? 0,6W ? 1W ? 2 W? W spisie tylko rezystor R1 ma jasno napisane, że ma mieć 5W.

Co jeszcze jest potrzebne ? 4x złącze chinch do montażu, podstawka noval, przełącznik heblowy (przełącznik sieciowy 1*zwierny 10A 250V ??) - jakie ma mieć parametry ? Wtyk do kabla zasilającego - jaki najlepiej ?

Złącze CON to Listwy zaciskowe do druku ?

Część odpowiedzi znajdziesz tutaj:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18157 - rezystory metalizowane i diody (Metalizowane rezy lepsze, diody mozesz brac jakiekolwiek z serii 1n400x)

Jak w projekcie nie jest napisane jakiej mocy ma być rezystor to przyjmujemy najniższą moc - 0,25W. Ale metalizowane mają conajmniej 0,4 - 0,6W i takie możesz brać - przecież są niedrogie.

Kondensatory są ok. Ważne, żeby były na takie napięcie jak to zostało opisane lub wyższe.

Co do wartości rezystorów - przeczytaj opis - na necie jest tylko wersja zubożała, wiec rozumiem, ze masz papierowe wydanie gazety.

Wtyki, przełączniki, złączki - jak to sobie rozwiążesz i co ci sie podoba, to juz twoja sprawa. Oczywista oczywistość to to, zeby przełacznik zasilania miał parametry min. 250V, a nie np. 12 :lol:

Swoją drogą, układ lampowy to nie jest najlepszy pomysł na poczatek - duże napięcie, czasem problemy z uruchomieniem.

Skomentuj

No tak, ale są też włączniki z różną wartością A jedne mają 5 inne 10 :) Gazetki nie mam, obecnie opieram się na tym PDF co podałem, może razem z PCB przyjdzie jakaś broszurka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Skieleton
        No tak, ale są też włączniki z różną wartością A jedne mają 5 inne 10 :) Gazetki nie mam, obecnie opieram się na tym PDF co podałem, może razem z PCB przyjdzie jakaś broszurka.
        Oj, Kolego, takie sprawy to już powinieneś ogarniać. Tak jak mówię, w tym buforku występują napięcia dochodzące do 100V, nie wspominając o napięciu sieciowym, wiec moze zacznij przygode z elektroniką od czegoś mnie zabójczego

Skomentuj

Czaruję...
        X