Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta dźwiękowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Karta dźwiękowa.

Cześć.
    Jestem zainteresowany kupnem jakieś lepszej karty dźwiękowej.
    kwota ~100 zł.
    Teraz jestem posiadaczem jakieś zintegrowanej w płytę główną która ma 7 lat:P
    Myslałem o X-FI Xtreme Audio SB0790...
    Doradźcie mi coś

Wielkiego wyboru nie masz i chyba juz wybrales to co mozna za ta cene kupic.
    99% to zintegrowane AC97 a reszta to Creative, inne wynalazki nie mieszcza sie w statystykach.

Duza zalezy do czego ta karta ma Ci sluzyc.

Skomentuj

Ma sluzyc do sluchania muzyki :P tak to ac97.

Skomentuj

Jak nie x-fi to możesz jeszcze kupić PCM2704 z AS, ja mam ją i jestem zadowolony(przed nią miałem soundblastera audigy)

Skomentuj

ja mam Audigy SB0090

dokładnie tą: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...igy_SB0090.jpg

mam ją odkad pojawila sie na rynku, swietna sprawa
          sprzetowy mikser, genialne stery kX pod winde (oficjalne stery sa do dupy bo dodaja cos od siebie, jakies denne efekty na surroundowe glosniki etc)
          pod linuksem pelny support poprzez ALSA

kXy nie maja sobie rownych, http://kxproject.lugosoft.com/shots.php?language=en
          mozesz sobie ruting ustawiac wszystko,

lekko kupisz do 80zl

jak dla mnie bomba, gra piknie bez zadnych kiepskich equalizerow, dodatkowo ma sprzetowe ustawienie treble i bass, tak jak galki we wzmakach,
          kazde wyjscie jest osobno sterowane (osobny suwak dla kazdego) nie posiada zadnych keipskich 'auto-sense', nic softwarowo sie w niej nie przestawi ;]

Skomentuj

dzieki

Skomentuj

Słuchaj co mówi tom3kk . X-FI Xtreme Audio chowa się przy tej Audigy. Audio robi całą obróbkę softwarowo. Z x-fi ma wspólnego tyle co ta nalepka. Miałem to badziewie, spaliłem eksperymentami jedno wyjście i zaniosłem spowrotem do sklepu dla idiotów. Na szczęście nie mieli na stanie więc dopłaciłem i wziąłem X-FI Xtreme Music, lepsza, ale też nie warta ceny.
              Do odtwarzania też polecam Audigy, do nagrywania trzeba już jakieś EMU, ale chyba cię to nie interesuje.

Skomentuj

Za niedużą kasę osobiście polecam Creativa SB0410 (Live 24bit). Wcześniej miałem SB0090 (Audigy 2) głównie dlatego że zależało mi na sterownikach kX (karta muzyczna robiła za cyfrową zwrotnicę), jednak kiedy zrobiłem sobie aktywne filtry na opamp'ach kupiłem Live 24bit, z dwóch powodów: 2 razy tańszy, a po drugie nie gorszy od wyżej zachwalanej Audigy 2. Według mnie "na słuch" SB0410 gra tak samo albo lepiej niż SB0090, a w przypadku mierzalnych parametrów wypada znacznie lepiej. SB0090 przy teście w RightMark'u (Out->In, 24bit) miała dynamikę na poziomie +90dB i odstęp sygnału od szumu -95dB, a SB0410 odpowiednio +95dB -102dB. Także jeżeli nie zależy Ci na kX'ach polecam tańszą wersje SB0410 (na allegro w granicach 40zł <LINK> tylko nie wiem czy ten sprzedawca jest godny zaufania ).
                Pzdr

Skomentuj

Co sądzicie o czymś takim LINK , potrzebowałbym czegoś z wyjsciem optycznym i PCI express miło widziane. Niestety moja integra nie radzi sobie z przechwytywaniem analogowego sygnały z karty TV i wysyłaniem go na S/PDIF , co za badziew :shock: .

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek21
                    Wcześniej miałem SB0090 (Audigy 2) ...
                    To jest Audigy 1.
                    2 jeszcze wtedy nie bylo, ona ma naprawde troche lat :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
                      To jest Audigy 1.
                      2 jeszcze wtedy nie bylo, ona ma naprawde troche lat :)
                      Mój błąd :) pomyliłem te dwie karty SB0090 i SB0240. Czyli to wszystko co pisałem 3 posty wyżej odnośnie SB0090 tak naprawdę było o SB0240. Nie zmienia to faktu że polecam SB0410 :)

Skomentuj

W tej cenie można wyrwać Audigy 2 SB0350, mi się udało po małych negocjacjach za 85zł.
                        Audigy 1 gold na SB0090 wersje gold można już dostać za 40 zł. Obie karty grają podobnie, Audigy 2 jakby ciut dynamiczniejsza, jaśniejsza.

http://img31.imageshack.us/img31/6310/audigy12.jpg

Skomentuj

wiem ze tu nie powinienem tego pisać ale spróbuje ja mam Creta Audigy model SB0570 na sprzedaż tanio nie używam już jej leży sobie na półce po tym jak przerzuciłem się niedawno na ASUS Xonar DX (pci-e)
                          Co do Xonarka to moim zdaniem jest naprawdę świetna kartą i myślę ze wartą swej ceny... tak uważam ja (wole jego niż X-Fi xtreme Gamer tańsze x-fi nie zasługują na miano tej nazwy jak i kupna za ich cenę - trzeba dobrze popatrzeć bo maja procki takie takie jak Audigy a są sygnowane X-fi)

Skomentuj

Interesuje mnie karta do 250zł, nowa, czyli mam tylko dwie opcje: Asus Xonar DX/XD i Creative X-Fi Gamer. Skłaniam się do Asusa, sporo naczytałem się pochlebnych opinii (dobre stery, kompatybilna z Vistą itp). Moje wymagania to EQ z regulacją 30, 60, 125Hz, ew jakieś podbicie basu - Asus ma funkcję "flex bass". Jakie jest wasze zdanie na jej temat, ktoś posiada/miał - proszę o opinię.

Skomentuj

DIGIPROCOMP, mam tego Asusa. Przesiadłem się z SB Audigy ZS. Różnicy w dźwięku zasadniczo brak. Przesiadka miała miejsce właśnie głownie ze względu na problemy z SB pod Windows 7. Niby karta ma różne cuda na kiju w driverach, jakieś dolby, symulacje dzwieku przestrzennego w słuchawkach, ale nie korzystam z tego, bo tylko "rozmywa" dzwiek, robi się nieczytelny. Jest exualizer, tryb loudnes (podbicie), symulacje dla różnych typów muzyki, takie coś jak w winampie.

Miałem też troche problem dociągnąć do niej zasilanie (karta wymaga dodatkowego powera z wtyczki jak do napędu dyskietek). Mam wolne PCI-e na samym dole obudowy i specjalnie ciągnęłem do niej jedną wizkę kabli, żeby się podpiąć, w obudowie zrobił się troche bajzel.

Skomentuj

Jeśli mogę podczepię się pod temat. Czy w 2stówkach zmieszczę się aby zakupić dźwiękówkę pod lapka lepszą niż zintegrowaną pod względem odsłuchu i przy tym mógł wykorzystać ją przy pomiarach ?

Skomentuj

ghazi
                                  obecnie mam ALC889A :mrgreen: i zmieniam z trzech powodów:
                                  - jeden kanał gra ciszej
                                  - słaby sygnał wyjściowy, DVD Panasonica S47 gra znacznie głośniej
                                  - jakość (np. głos Cohena bez specyficznej charyzmy)

[ Dodano: 2010-02-10, 21:56 ]
                                  zamówiona :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                    Jeśli mogę podczepię się pod temat. Czy w 2stówkach zmieszczę się aby zakupić dźwiękówkę pod lapka lepszą niż zintegrowaną pod względem odsłuchu i przy tym mógł wykorzystać ją przy pomiarach ?
                                    Myślę że dobrym wyborem była by ASUS Xonar U1
                                    tylko nie wiem jak z pomiarami na niej :/

[ Dodano: 2010-02-12, 03:35 ]
                                    DIGIPROCOMP
                                    FlexBass w Xonarze DX to nie podbicie a odcięcie basu na paśmie od 50Hz-250Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                    X