Zrobiłem mostek tda7294 i mi nie dziła. Użyłem do tego transformator +-31V(po wyprostowaniu) jakieś 100 VA. Wiem że to za słaby transformator ale chciałem zobaczyć czy końcuwka mocy wogule działa bo zamierzam kupic nowy transformator (250 VA 2x26V ). Moje pytanie jest następujące, czy powodem nie działającego wzmacniacza może byc zbyt słaby transformator?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
transformator do mostka tda
Collapse
X
-
Mozliwe ze jedna koncowka sie nie wlaczyla albo nie dostaje sygnalu. No chyba ze masz fatal error i ta druga koncowka nie dostaje odwroconego w fazie sygnalu.
Do mostka dla 8omowego obciazenia wystarczy trafo 200W 2*26V. Ja osobiscie stosuje 150W 2*26V i tez jest dobrze a wzmak osiaga 150W.
Skomentuj
-
tommi666 bzdury piszesz!!!!!!
Bez problemu przy 150W trafie wyciaga sie 150W mocy sinusoidalnej! Trafo przy pomiarze jest przeciazone ale pomiar wykonuje sie co najwyzej do 10min pracy wzmaka. A potem w normalnej eksploatacji na muzyce trafo nawet sie nie zrobi cieple.
Nie kazdy potrafi to pojac bo trzeba znac takie pojecia jak wspolczynnik edycji trafa (ED) okreslajacy stosunek mocy chwilowej do maksymalnej. Jak i trzeba znac nature sygnalu akustycznego oraz zmiennosc impedancji kolumny glosnikowej.
W kazdym razie jak ktos dajac trafo 150W do wzmacniacz o mocy 150W je spali to jestem gotowy mu je odkupic!!! Znajdzcie kogos na forum kto w taki sposob salil trafo!
Skomentuj
-
W subach akurat sygnal nigdy nie jest ciagly bo zazwyczaj sklada sie z pojedynczych impulsow BUM BUM BUM. Nawet jesli bylby ciagly to srednia impedancja glosnika jest wyzsza od impedancji znamionowej ktora jak wszyscy zapewne wiedza jest okreslana na podstawie minimum na charakterystyce impedancji. Dlatego glosnik bedzie i tak pobieral mniejszy prad a wiec i moc.
Oczywiscie zapas nigdy nie zaszkodzi w amatorskich konstrukcjach nie ma problemu dac wieksze trafo bo to niewielki koszt. Ale w zawodowych to juz sa powazne koszty dlatego dajemy takie trafo zeby bylo najtansze ale spelnialo swoja role i bylo niezawodne. Jak do tej pory nie spotkalem sie z awaria trafa.
Skomentuj
-
ja zrobiłem kiedyś eksperyment podłączyłem wzmacniacz na 2TDA 7294 do stabilizowanego zasilacza o wydajności 50A (ale to była szafa....) i do trafo 150wat i 2x10 000uF toriod.... i powiem że przy muzyce nie było praktycznie słychać roznicy.... znaczy były one znikome mozna powiedzieć pomijalne.... trafo nawet po kilku godzinach gry na maxa było chłodne-lekko ciepłe. napewno jego temperatura nie przekraczała dopuszczalnych parametrów pracy
Skomentuj
-
A masz note do TDA... Tam wszystko na temat jest... A jak nie masz to:
http://katalogi.iele.polsl.gliwice.p...ile=50&start=0
Skomentuj
Skomentuj