Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić wyprowadzenie z UNIAMPA sygnał na SUB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zrobić wyprowadzenie z UNIAMPA sygnał na SUB

Hejka.
    Uniamp już gra, narazie bez obudowy i pewnie będzie to ostatni element, który uni otrzyma ode mnie.
    Pozostaje wcześniej zaopatrzyć go w:
    1. wyjście na sub
    2. wolume i on/off na pilota
    3. selektor chcę zrobić mechaniczny
    4. coś jeszcze polecacie dorobć??

Moje pytanie jest takie - jak wyprowadzić wyjście z UNI na suba?
    Mile widziane gotowe projekty :)

Głośność i on/off planuję zrobić za pomocą:
    http://tomekk.oswiecim.eu.org/projects/volumer/

Może potraficie znaleźć obrotowy przełącznik na 4 czy 5 pozycji, który przełanczał by minimalnie dwa styki - właśnie do selektora.
    Pozdrawiam!

Takie coś by Cię interesowało? Cztery wejścia + wyjście na suba. Sam z niego korzystam. Jak chcesz to podeślę na maila pliki do Igla.

Skomentuj

Wszystku masz tu:

http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v1,47

Akurat przelacznik ma 4pozycje i trzy styki wiec sa 4wejscie a dodatkowe styki moga sluzyc do zaswiecenia ledow sygnalizujacych. Mozna kupic przelacznik 6pozycyjny ale plytka juz nie bedzie pasowac. Przelacznik kupisz w TME.

Skomentuj

To może pozwole sobie zrobić IRKA selektor i sumator.
        http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v1,47

Tak analizowałem przed chwilą, co musze skompletować i....:

R 220K - 2szt
        R 47K - 1szt
        R 2K2 - 2szt
        C 220pF - 2szt
        C 100nF - 1szt
        Złącze 2pin - 1szt
        Gold Pin - 15
        Gold Pin - 5
        Potencjometr 47-50k log
        Przełącznik obrotowy - 3 sekcje, 4 pozycje
        Gniazda RCAx2 - 5szt
        Złacze OUT1

Moje pytanie na szybko.......
        1. wszystko dostrzegłem (pomijając zworki)
        2. złącze OUT1, jak się nazywa profesjonalnie, żeby do sklepu ze zdjęciem nie iść, a kupić odpowiednie :)

Skomentuj

Tomik P4 ale watpie zebys je gdzies kupil.

Skomentuj

http://www.tomic.home.pl/

Skomentuj

TOMIKA P4 nie dostałem niestet. Goldpiny wsadziłemi.
              Szkoda, że nie wiedziałęm przed trawenie, że tomika nie dostane, bo bym PCB przerobił, żeby 4 goldpiny w rzedzie stawic i nasuwać na nie 4pinową wtyczkę. A tak, przy każdym grzebaniu trzeba będzie rozlutowywyać.

Takie wewnętrzne rozyślanie IRKU, dlaczego takie nietypowe złacze zastosowałeś, wiedząc, że cieżko to kupić i inni bedą mieli z tym problem.

Co by nie było, zrobiłem takowy sumator IRKA i.... działa wszystko. Tu trzeba podziekować projektantowi za udostępnienie schematu. Zamiast rezystora 4K7, dałem 5K1, bo pod ręką taki był. Jaki to ma wpływ na działanie, bo widzę, że akuratw sumatorze siedzi??

Dodam, że przełaczyłem się w tym momencie ze sarego wzmaka, z którego na SUBa prowadziłem sygnał wysokiego poziomu P+L, a teraz UNI i suamtor i ..... stwierdzam, że SUB jest cichszy. Wolume w zasadzie musiałem prawie na maxa wykręcić.
              Dla pewności zaptam, do ZL4 podłanczamy + i - jednego z kanałów P lub L? Nie robimy u żadnego mostka i do ZL4 podłanczamy P i L?

Skomentuj

Zlacza Tomic sa od dawna znane i stosowane w polskim sprzecie. Sa bardzo wygodne bo maja wtyki nozowe-zaciskowe nie wymagajace kopotliwego lutowania. Dlatego wlasnie nie stosuje zwyklych golpinow.

Nic nie stoi na przeszkodzie abys teraz do tych golpinow dorobil wtyczke i nie musial ich lutowac. Problem wlasnie w tych mikroskopijnych konektorkach ktore trzeba zalozyc na kabelki.

Zamieszczone przez farmi18
                Dla pewności zaptam, do ZL4 podłanczamy + i - jednego z kanałów P lub L?
                NIE! Tylko plusy z obu kanalow. Poziom wyjsciowy mozna sobie dobrac rezystorami 220k.

Skomentuj

witam
                  może mi ktoś wytłumaczyć jedno:

jak szukam schematów rożnych sumatorów to zalecane rezystory są 10k czasem 100k a u irka mamy 220k wiec w końcu jaki mam użyć?? i jakim połączyć z masa ??

tu mamy kilka sumatorów:
                  http://bart210.fotosik.pl/albumy/667692.html

który najlepiej się w takim razie spisze?? i jakie wartości dawać?? i czemu raz mamy połączenie z masa raz nie??

Skomentuj

Ostatni jest najbardziej dopracowany.

Reszta to układy "przejściowe".

Skomentuj

Rezystory sa rozne bo rozne sa wymagania co do impedancji wejsc a rezystory sumujace odpowiadaja wlasnie za rezystancje wejsciowa. Stosunek rezystora sprzezenia zwrotnego do rezystora wejsciowego okresla wzmocnienie/tlumienie ukladu.

Zawsze laczy sie masy. Wyjatek stanowi wejscie roznicowe ktoro bedzie pracowac bez masy ale dobrze jak jest ona podlaczona (mniejszy brum).

W sumatorze aktywnym podlaczanym do potencjometru wolume nalezy zadbac o jak najwieksza rezystancje wejsciowa zeby nie obciazac potencjometru. Zbytnie obciazenie zmniejszy impedancje wejsciowa wzmacniacza i popsuje charakterystyke regulacji glosnosci, bedzie tzw super-logarytmiczna. Przy sumowaniu pasywnym rezystory nie maja wiekszego znaczenia i dobiera sie jak najnizsza wartosc aby zmniejszyc szumy. Duze rezystancje=duze szumy.

Skomentuj

tlumienie to rozumiem irku i czasem daje sie potek np montazowy zamiast rezystora sprzezenia do ustalenia stosunku rezystora sprzezenia zwrotnego do wejsciowego... czyli wlasnie tlumienia

rozumiem ze te rezystory sumujace mozemy dobrac pod wymagana impedancje wejscia jesli wiemy i bedziemy uzywali wzmacniacza operacyjnego a co z przypadkiem jesli za sumatorem nie bedziemy uzywali np tl072 tylko bezposrednio wychodzili za rezystorami do suba tak jak jest to zrobione u ciebie... to jak wtedy mam dobrać rezystory??

co sadzisz irku o tym sumatorze pokazanym powyzej ?? czy lepiej i prosciej zrobic tak jak to jest u ciebie??

[ Dodano: 2010-03-09, 18:37 ]
                        zmieniles post kiedy odpowiadalem

czyli z tego co rozumiem do suba lepiej dac duza rezystancje bo we wzmaku od suba mamy potek natomiast jesli dajemy za sumatorem wzmacniacz operacyjny to najmniejsza mozliwą rezystancje tak ??

Skomentuj

Czaruję...
                        X