Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przesterowanie w TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przesterowanie w TDA7294

Mam problem z układem TDA7294. Po spaleniu dwóch kostek(błąd w kicie AVT) oraz całkowitym usunięciu elementów do bezzaklóceniowego włączania(były wadliwe) wzmacniacz w końcu zadziałał. Niestety daje on sygnał niemiłosiernie przesterowany, nie da się tego słuchać. Co dziwne po złączeniu palcami obudowy kostki(-25V) oraz wejscia odwracające zniekształcenia spadają, a cały układzik zaczyna się mocno grzać. Moje pytanie jest więc takie: czy to ja może coś źle podłączyłem, czy może TDA jest do wymiany?
    Wielkie dzięki za każdą odpowiedź

Moze jest ustawione za duze wzmocnienie, np. zamiast rezystora 22k w sprzezeniu zwrotnym dales 220k.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

pinczyk czy Ty zamawiałes ten kit w internetowym sklepie? I przysłali Ci wadiliwy?

Skomentuj

do Dextera:
        rezystor jest standardowy 22k(sprawdzony)
        do Daniela:
        kit zamówiłem w zwykłym sklepie elektronicznym. Błąd polegał na tym, że płytka robiona była pod normalnego TDA7294, a w kicie dawali TDA7294S(ma on aktywne nóżki, które w zwykłej kostce nie są używane).

Skomentuj

Poszedlbym do sklepu i skopal lade.
          Poprobuj z sygnalem wejsciowym (wstaw sobie na probe jakis pr).
          Nie wiem jak Twoj montaz ale jesli cialo ludzkie daje jakies efekty to moze cos z niesymetria zasilania masz?

Skomentuj

Skad pobierasz sygnal ?

Skomentuj

Już wszystko w porządku! Wstawiłem nowy układzik(to już czwarty) i mój pierwszy wzmacniacz zadziałał-żadnych przesterowań:) Kostka napędza teraz alphardaCW1202c w 150l(w przyszłości zmniejsze do ok.80l). Jeszcze tylko muszę zwiększyć poj. kondensatorów(docelowo 6x4700) i będzie już całkiem malinowo.
              Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Przecież 7294S to tosamo co 7294 z tym,że S ma w nóźce 5ej CLIP DETECTOR-wykrywa właśnie przesterowanie kostki,albo zwarcie koncówek.A w standardowym 7294 nóźka 5 jest N.C czyli NOT CONNECTED,chyba,że ją gdzieś do masy podłączyli to wtedy mogła stwarzać problem.

Skomentuj

Czaruję...
                X