Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki moduł wzmacniacza pod trafo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki moduł wzmacniacza pod trafo

Witam mam pytanko a mianowicie mam trafo 2x44V 600W po wyprostowaniu odfiltrowaniu jest 62V pod obciążeniem.Jaką końcówkę mocy polecacie do tego zrobić??Oprócz holtona bo już mam może coś na tranzystorach toshiby 2sc i 2sa bo akurat mam z 8 par.

Nie ma w necie nic ciekawego do polecenia. Przy tym zasilaniu bedziesz mial ok 1x300W/4omach i nieco mniej przy dwoch obciazonych kanalach. Dwie parki 2SC5200/2SA1943 na kanal spokojnie to wytrzymaja.

Skomentuj

Jak nie w necie to gdzie mam szukać??

Skomentuj

W ksiazkach i glowie a najlepiej samemu cos zaprojektowac albo nie brac sie za zbyt trudne rzeczy.
        Mozesz poszukac na elektrodzie wzmacniacza janka, bo jest on na kilku parach tych toshib choc osobiscie go nie polecam.

Skomentuj

Może gigant 2000 z elektora jeszcze ale to spory koszt no i CFA trudny do uruchomienia.
          Jest jeszcze Lech jak znasz angielski i potrafisz dobrać zmieniki tranzystorów.
          http://users.ece.gatech.edu/~mleach/superamp/
          http://users.ece.gatech.edu/~mleach/lowtim/
          Jak nie masz doświadczenia to lepiej zostań przy HOLTO-nie.

Skomentuj

Sam raczej nie zaprojektuje znam jakieś tam podstawy elektroniki,potrafię wytrawić płytkę ale to chyba dla mnie za głęboka woda.Holtona mam gra przyjemnie ale mam trochę tych tranzystorów i trafo więc coś na nich chciałem zrobić.Sam szukałem i nic tez nie znalazłem może ktoś pomoże w projektowaniu wzmacniacza??

Skomentuj

Kiedys znalazlem w necie ciekawy projekt wzmacniacza wlasnie na tych toschibach na 3 parach jakbys byl zainteresowany to pisz na priva

Skomentuj

Swoja drogą myslałem nad przerobieniem holtona na bipolary...

Skomentuj

Może to:
                  http://interlavka.narod.ru/interarh/Lanzar.htm
                  http://interlavka.narod.ru/nabor/nab300W.htm

Skomentuj

Wow ruska nieograniczona moc...
                    Dzięki ale wybór padł na holtona z bipolarami:) dzięki dami300189 za pomoc

Skomentuj

holton na bipolarnych to po prostu symasym. Klopot w tym czy bedziesz umial go dobrze skompensowac. I to jest najwieksza wada wszystkich netowych wynalazkow ktore sie wzbudzaja i pala bez powodu.

Skomentuj

Dźwięk na bipolarach powinien być lepszy.Zobaczymy co z tego wyjdzie,jakieś rady z waszej strony??

Skomentuj

z mojej strony to jedynie zadbac o poprawnosc montazu bo jest tam kilka diod i trzeba zwrocic na poprawna polaryzacje oraz przy pierwszym uruchomieniu delikatnie obchodzic sie z potencjometrem od pradu spoczynkowego. Moj uklad dzialal od pierwszego razu i nie byzo zadnych problemow z pradem spoczynkowym powiem ze lepiej niz w holtonie

Skomentuj

soft
                            Co myslicie o tym soft starcie mam przekaźnik RM83 12V i myślę że mogę go użyć ale tu pisze że układ pracuje prawidłowo przy prądach obciążenia 5A dla mnie to chyba za mało.

Skomentuj

Te 5A to jest prad plynacy w czasie dzialania soft startu przez ta jedna sekunde nie ma nic wspolnego z dzialaniem ukladu. Mozesz smialo go budowac.

Skomentuj

Aha dzięki :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez sebof1
                                  Dźwięk na bipolarach powinien być lepszy.Zobaczymy co z tego wyjdzie,jakieś rady z waszej strony??
                                  Nie sądzę żebyś był wstanie usłyszeć różnice "gołym" uchem.
                                  Na pewno będzie trochę więcej mocy z tego samego napięcia zasilania. Przeróbka HOLTON-a na bipolarne to nie tylko sam układ biasu.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X