Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do monitorów aktywnych Ktos się podejmie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do monitorów aktywnych Ktos się podejmie ?

Witam. :) Jestem nowy na forum. Wiec na początek witam wszystkich :) Jestem w trakcie zbierania gratów do swojego 2 projektu. chce wykonać monitory aktywne. Zajmuję się produkcją muzyki a że nie stać mnie na profesjonalne monitory staram się coś zdziałać sam ...Nigdzie nie mogę znaleźć wzmacniacza do takich monitorów... chciałbym żeby był w jednej paczce. Sygnał miałby iść sobie kabelkiem do 2 paczki... czy ktoś ma jakąś informację gdzie takiego czegoś szukać ? Może ktoś by się podjął budowy takiego cuda ?

Głośnik niskotonowy SONY

CHARATKERYSTYKA:
    Średnica zewnętrzna 173mm
    Rozstaw otworów mocujących 164mm
    Średnica otworu montażowego 151mm
    Głębokość montażowa 95mm
    Moc znamionowa 70W
    Moc maksymalna 140W
    Pasmo przenoszenia 30-4600Hz
    Skuteczność 88dB/W/m
    Impedancja 8om
    Xmax 15mm
    Fs 39Hz
    Qts 0,4
    Vas 35l

Gośnik wysokotonowy SONY

CHARAKTERYSTYKA:
    Średnica zewnętrzna 65mm
    Rozstaw otworów mocujących 78mm
    Średnica otworu montażowego -
    Głębokość montażowa 29mm
    Cofnięcie mocowania względem frontu 13mm
    Moc znamionowa 60W
    Moc maksymalna 120W
    Pasmo przenoszenia 800-17000 Hz

Z góry dziękuję za odpowiedzi i naprowadzenie mnie na odpowiednie tory :)

Prauję włąśnie nad czymś takim, tylko nieco bardziej skomplikowanym.

Generalnie masz 2 wyjścia.
    1. Robisz dwie jakie bądź końcówki mocy, choćby lm3886, i zwykłe zwrotnice pasywne.
    2 Robisz podział aktywny, który w tym przypadku jest rozwiązaniem lepszym. Potrzebne są wówczas filtry aktywne, i w sumie cztery końcówki mocy.

Najgorsze, że w obu przypadkach potrzebne są pomiary, nie ma uniwersalnych zwrotnic ani pasywnych ani aktywnych. Tzn. są, ale tylko z nazwy.

Skomentuj

mój kolega z kluczborka dobrze zaznaczył że bez pomiarów będzie ciężko,ale to nie znaczy że się nie da! :) tu masz aktywną zwrotkę dwudrożną w śmiesznej cenie http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=53788856 i do tego kup jakieś dwa wzmacniacze przykładowo http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/366...o+montazu.html i próbuj to złożyć :) powodzenia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro
        mój kolega z kluczborka dobrze zaznaczył że bez pomiarów będzie ciężko,ale to nie znaczy że się nie da! :) tu masz aktywną zwrotkę dwudrożną w śmiesznej cenie http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=53788856 i do tego kup jakieś dwa wzmacniacze przykładowo http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/366...o+montazu.html
        i próbuj to złożyć :) powodzenia :)

Problem w tym że może i mam trochę techniczny umysł ale w elektronice to ja nie siedziałem :P Wydaje mi się że nie dam rady sam czegoś takiego pospawać :) Rozumiem że nie ma gotowców ? A ile by mnie kosztowało poskładanei takiego czegoś przez znawce ? :)

Skomentuj

to już zależy ile ktoś będzie chciał zarobić :) szkoda że tak daleko bo sam bym ci to złożył :)

[ Dodano: 2010-02-10, 09:41 ]
          ale ogólnie to bardzo proste bo to są kity do składania dla początkujących! wystarczy umieć lutować i trochę się znać na schemacie i tyle .. zresztą tam chyba można zamówić z dopłatą już polutowane płytki i wtedy tylko kabelki zostają do podłączenia. :)

Skomentuj

to już zależy ile ktoś będzie chciał zarobić :) szkoda że tak daleko bo sam bym ci to złożył :)

[ Dodano: 2010-02-10, 09:41 ]
            ale ogólnie to bardzo proste bo to są kity do składania dla początkujących! wystarczy umieć lutować i trochę się znać na schemacie i tyle .. zresztą tam chyba można zamówić z dopłatą już polutowane płytki i wtedy tylko kabelki zostają do podłączenia. :)

ok ale na tym wzmacniaczu który mi przesłałeś jest chyba 20 w mocy... On uciagnie takie głośniki ? raczej chyba nie... :)

Skomentuj

to była najtańsza propozycja jak chcesz to możesz kupić wzmaki na lm-ach ale jeden kosztuje 65zł a tobie potrzeba cztery, albo tańsza wersja dwa na lm-ach i dwa do wysokich jakieś mniejsze np tda2030. i nie zapomnij doliczyć zasilacza.

[ Dodano: 2010-02-10, 09:56 ]
              a tak nawiasem mówiąc to 20 wat to bardzo dużo !

Skomentuj

to była najtańsza propozycja jak chcesz to możesz kupić wzmaki na lm-ach ale jeden kosztuje 65zł a tobie potrzeba cztery, albo tańsza wersja dwa na lm-ach i dwa do wysokich jakieś mniejsze np tda2030. i nie zapomnij doliczyć zasilacza.

[ Dodano: 2010-02-10, 09:56 ]
                a tak nawiasem mówiąc to 20 wat to bardzo dużo !
                Dobrze kolego jak miał bym Ci zapłacić Za wykonanie czegos takiego powiedział byś mi co kupić kupił bym przesłął Ci graty ile w sumie cos takiego mogło by mnie kosztowac ? Wole wydać więcej i mieć pewność ze to dobrze zagra...

Skomentuj

ciężko to określić bo diy to taka piękna dziedzina elektroniki gdzie wszystko wychodzi w praniu. ale każdy chce żyć i każdy jest człowiekiem więc myślę że można się dogadać :) na początek napisz ile możesz na to przeznaczyć a ja poszukam w necie konkretnych wzmacniaczy z których ja bym to zrobił gdybym miał twoją kwotę do wykorzystania .

Skomentuj

Napisz coś więcej o tych głośnikach które chcesz zastosować jakie to modele

Skomentuj

Od kilu miesiecy robie projekt takiego monitora. Obecnie jest juz skonczony tylko zostaje wykonanie prototypu. Projekt jest typowo komercyjny wiec nie bedzie pokazany na forum.
                      Przyda mi sie pomoc kogos kto praktycznie zajmuje sie muzyka. Napisz do mnie maila to sie dogadamy.

Skomentuj

Czaruję...
                      X