Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na 2x LM3875

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    Zamieszczone przez csbiczek
    ale też w wzmacniaczach za grubą kasę
    W jakich? Znam firmowe konstrukcje na tych scalakach i jest to zawsze tania seria. Nikt nie robi wysokiej klasy wzmacniacza na scalaku chocby dlatego ze by sie tym przyznal ze nie zna sie na elektronice. Scalaki dobre sa dla amatorow ktorzy potrafia tylko lutowac. A to ze jest gro osob ktore dazy ten scalak kultem to juz inna sprawa, sa to i tak tylko amatorzy hobbysci a kazdy moze sobie zalozyc klub zwolennikow czegokolwiek.
    TADAM !
    Jeff Rowland Concentra/Concentra II Integrated Amplifier.
    6xlm3886 na kanał :wink:
    http://www.shine7.com/audio/jeff.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez yaku150
      Zmodyfikowałem to:
      teraz dobrze?
      Juz blisko :) Pin 7 gornego wzmacniacza ma byc podlaczony do punktu polaczenia C10 i R7. R7 ma miec ok 20kom.

Zamieszczone przez maxdila
      Jeff Rowland Concentra/Concentra II Integrated Amplifier.
      6xlm3886 na kanał :wink:
      Wynalazki mozna robic i obecnie zaczynaja je nazywac osobna kategoria TOP END, EXTREM END albo CHORY END. Zawsze pojawia sie pytanie kto to kupuje, bo chyba tylko w necie mozna to obejzec, raczej w sklepie tego nikt nie znajdzie.

Zamieszczone przez dolphin123
      Oboje wiemy ile do dźwięku wprowadziłaby zmiana tda na końcówki z tranami, jeśli nie robiłoby to różnicy wszyscy cieszyliby się tadkami.
      Do 50W wszyscy sie ciesza scalakami bo bez sensu robic koncowke tranzystorowa dla takich mocy. Nie znam nikogo kto by na ucho potrafil powiedziec jaka koncowka mocy gra.

Skomentuj

Czy ktoś może napisać laikowi za co dopowiadają te dwa małe trafka 'Jensen'?

Na scalaku jest też 47labs Gaincard, od którego zaczeła się mania GC i ściąganie koszulek z kondensatorów(bo lepiej grają!). Ale czy nie jest przyjemnie wierzyć że scalak za 15PLN "kasuje klocki do 10kzł"?

Skomentuj

czyli chyba wsio :P

Skomentuj

Juz nie wiele brakuje :) Kondensator szeregowy z 1k masz dolaczyc bezposrednio do pinu 1 tl072. Caly zcas laczysz te kondensatory szeregowo a maja byc polaczone rownoelgle. Tak jakbys do tego samego wyjscia dolaczal kilka wzmacniaczy.

Zamieszczone przez Lamerio
            Czy ktoś może napisać laikowi za co dopowiadają te dwa małe trafka 'Jensen'?
            To milo wiedziec ze to sa jakies trafa. Jesli sa na wejsciach to pewnie sa to jakies separatory pewnie do wejsc symetrycznych jesli takowe sa. To kolejny uzdatniacz ktory zmienia dzwiek zeby nie napisac ze poprawia bo to juz ocencie sami.

Zamieszczone przez Lamerio
            ściąganie koszulek z kondensatorów(bo lepiej grają!).
            Do tego nie posunie sie zaden producent choc amatorzy na pewno sprubuja :)

Skomentuj

Cze mógłbyś to zmodyfikować i wstawić, bo bezsensu tak caly czas to zmieniać, a mi sie to już wszystko pomieszało :P

Skomentuj

to ja nie wiem czy ty sobie poradzisz z tym ukladem.
                Załączone pliki

Skomentuj

nie wiem czy się to komuś przyda ale znalazłem prosty schemacik

Skomentuj

Chodzi o to że nie znam wszystkich szczegółów tego układu, jednak mam jakieś pojęcie jak działa, teraz już moge zaprojektować płytkę i przetestować. Dzięki

[ Dodano: 2010-02-20, 12:37 ]
                    A możesz mi napisać dlaczego sygnał jest brany z tego kondensatora? bo nie za bardzo to rozumiem, jęśli możesz tylko :], byłbym wdzięczny.

Skomentuj

W przypadku LM3875 mostkowanie to nie jest dobry pomysł. Pojedyncza kostka działa poprawnie z 8Ohm głośnikami. W mostku kostki będą "widziały" połowę obciążenia, czyli trzeba by używać 16Ohm głośników. Połączenie dwóch kostek 3875 jest możliwe w parallel, a filtr dolnoprzepustowy można zbudować choćby w oparciu o kalkulator. jak się nie umie policzyć.

http://img16.imageshack.us/i/parallelr.jpg/
                      http://www.beis.de/Elektronik/Filter...eLPFilter.html

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                        nie wiem czy się to komuś przyda ale znalazłem prosty schemacik
                        Przeciez to zwykle stereo tylko z glosnikiem podlaczonym miedzy wyjsciami. Taki uklad wymaga podania na wejscie sygnalow w przeciwfazie czyli wymaga odwracacza fazy w preampie.

A możesz mi napisać dlaczego sygnał jest brany z tego kondensatora? bo nie za bardzo to rozumiem, jęśli możesz tylko :], byłbym wdzięczny.
                        Zawsze na wejsciu kazdej koncowki musi byc kondensator wejsciowy. Sa dwie koncowki wiec kazda z nich ma swoj kondensator wejsciowy.

Zamieszczone przez diyfan
                        Pojedyncza kostka działa poprawnie z 8Ohm głośnikami. W mostku kostki będą "widziały" połowę obciążenia, czyli trzeba by używać 16Ohm głośników.
                        Mozna dobrac tak zasilanie aby na 4omach nie przekroczyc pradu wyjsciowego i mocy maksymalnej i bedzie wszystko dzialac.

Połączenie dwóch kostek 3875 jest możliwe w parallel
                        Tylko po co? To najglupszy uklad polaczenia. Jak chce sie miec wieksza moc to sie robi prawdziwa koncowke duzej mocy. Albo kupuje scalak wiekszej mocy jak lm3886/tda7294.

a filtr dolnoprzepustowy można zbudować choćby w oparciu o kalkulator. jak się nie umie policzyć.
                        Pewnie ze mozna tylko po co liczyc jakies glupie wzory i potem bez sensu szukac dziwnych wartosci ktore poda kalkulator. Po to sa gotowe filtry sprawdzone praktycznie na popularnych wartosciach zeby amatorzy mogli z nich kozystac. Ktory kalkulator policzy ci filtr 12dB/okt regulowany pojedynczym potencjometrem? A o takim wlasnie tu mowimy.

Skomentuj

Kolega napisał że posiada aktualnie dwie kostki LM3875 i chce je połączyć. Gdyby chciał robić "prawdziwą końcówkę" lub na innych kostkach to tak by napisał. Połączenie równoległe nie jest do końca głupie. Zwiększa wydajność prądową i umożliwia pracę z niższym obciążeniem. LM3875 nie nadaje się do pracy w mostku.

Skomentuj

Witam, mam teraz inny głośnik, GDN 27-300-8, zrobilem ten wzmacniacz wg tego schematu(można było spróbować bo wszystko leżało bezużyteczne), przy tym głośniku nie daje rady ten wzmacniacz. Chyba wezmę jakiś zestaw do montażu na 2 x 7294 i do tego filtr podobny do filtru Irka.

pozdrawiam i dzieki wszystkim za pomoc. Jeśli ktoś zna jakies dobre kity z tą końcówką, (bo jest ich wiele) lub innymi mocy minimum 100 Watt to prosze o info.

.

[ Dodano: 2010-02-22, 19:04 ]
                            Pomyślałem o takim układzie

Link

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=34

projekt Irka, chcesz to moge Ci plytke wytrawic jak nie masz jak, bo z tego co mi wiadomo to Irkowi sie skonczyly

Skomentuj

Chodzi mi o kompletne kity typu takiego jak podałem, mam za mało czasu na taką zabawę, chce to zrobić w miare prosto i szybko i żeby było pewne.

Skomentuj

Połączenie równoległe nie jest do końca głupie. Zwiększa wydajność prądową i umożliwia pracę z niższym obciążeniem.
                                  W tym przypadku nie jest to potrzebne.

LM3875 nie nadaje się do pracy w mostku.
                                  Kazdy wzmacniacz sie nadaje do pracy mostkowej!

W pierwszym poscie jest wyraznie napisane ze kolega yaku150 ma dwie koncowki mocy na lm3875 i chce sprobowac zasilic nimi suba tylko nie wie jak je podlaczyc w mostek.
                                  A to ze juz to zrobil to swiadczy o tym ze sie da.

Czytaj kolego o tym o czym jest temat bo za dlugo nie pobedziesz na tym forum.

Skomentuj

Witam, kupiłem kit link
                                    i mam problem, wszystko złożyłem podłaczyłem i kiedy dotknę wejścia słychać głośny brum w głośniku tak jak powinno być, jednak po podłączeniu sygnału brum jest nadal taki sam jakbym dotknął. Czy moze to być wina zasilania układu TL072 napięciem +/- 9?
                                    bo teraz nie mam stabilizatora 7912 i zasilałem go 2 bateriami.

pozdrawiam

[ Dodano: 2010-02-23, 17:03 ]
                                    Witam ponownie, już rozwiązałem problem, zapomniałem połączyć masy obu zasilań :P

temat raczej do zamknięcia na LMach już nie będę nic robił, a wzmak z kitu daje rady,

Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc i pozdrawiam :]

[ Dodano: 2010-02-24, 15:10 ]
                                    ...

Skoro jeszcze temat jest otwarty, to mam jeszcze jedno pytanie. Trochę już sub pograł zasilany tym wzmakiem i raz się mi zdarzyło podać za duży sygnał na wejście, i uslyszalem ze głośnik uderzył o dno lub się zbytnio wychylił. Czy da się jakoś zabezpieczyć przed takim i sytuacjami?

pozdro.

Skomentuj

Stuk w glosniku moze powodowac glosnik ale mozliwe tez ze zalaczylo sie jakies zabezpieczenie w koncowce co tez objawia sie jako stuk/trzask.

Niestety niektore glosniki stukaja a inne nie maja tej wady. Nie wiele mozna zrobic ze stukajacych glosnikiem, zaleca sie dobor slabszego wzmacniacza, nie rozkrecanie na maksa i dodanie filtru subsonic. Zabiegi te jednak nie musza rozwiazac problemu.

Skomentuj

Dzięki za info, znalazłem artykuł na stronie o tym filtrze i już wiem, właśnie te niskie częstotliwości spowodowały stukanie w głośniku, jest taki utwór bardzo znany(większość subów na youtube na nim pokazują) Bass I love you, gdzie głośnik fajnie drży jednak nic nie słychać a wychylenie jest prawie maksymalne.

Pozdrawiam. - stworzę filtr i dam odpowiedź jak się sprawuje ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X