Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sumator kanalow - wyjscie subwooferowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sumator kanalow - wyjscie subwooferowe

witam
    potrzebuje jakiegoś schematu i płytki najlepiej lub gotowego sumatora
    potrzebuje z 2 kanałów zrobić wyjście pod subwoofer w moim przedwzmacniaczu
    i chyba muszę wykonać to za pośrednictwem sumatora właśnie ??

jaki to przedwzmacniacz? sam robisz? daj schemat to ci "dorysuje " sumator . pozdrawiam :)

Skomentuj

2 rezystory i jedziesz :)

Skomentuj

Skomentuj

tak sam robie.
          trzeba uwazniej czytac :P , najwiekszy post - wszystko opisane:
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4...asc&start=4775

i potrzebuje dorobic wyjscie do subwoofera i moje pytanie tez jest takie, na wyjsciu po regulacji pasywnej mam dane opampy i czy sumator zrobic przed nimi tylko po regulacji pasywnej czy za nimi ?? za nimi bylo by chyba lepiej(ale sie nie znam) i prosciej

oraz czy macie moze jakies plytki do tego zaprojektowane ?? bo chce by ladnie to wszystko wygladalo..

i moje pytanie do czego sluza te tl072??

Skomentuj

tl072 to wzmacniacz operacyjny w 1 obudowie. Na schemacie są 2 opampy bo właśnie tyle ich siedzi w obudowie.
            Ja mam sumator jak na schemacie jak podałem wyżej i działa bez większych zarzutów. Jedyny problem to buczenie w głośniku suba po wyłączeniu zasilania sumatora.

Skomentuj

oraz pewnie impuls w głośniku (jednorazowy) po wyłączeniu tego zasilania... czy tak??

Skomentuj

Występuje cichy stuk.

Skomentuj

myślę ze zamontowanie przekaźnika który rozłącza sumator z wzmacniaczem od suba od razu po wyłączeniu zasilania sumatora rozwiąże sprawę... to info dla ciebie jeśli chcesz się pozbyć i buczenia i stuku

a co sadzicie o czymś takim??
                  http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/209...o+montazu.html

tylko w sumie nie potrzebna mi ta regulacja odcięcia pasma bo przecież taka regulacja będzie w wzmacniaczu od suba... choć jeśli to ma być prawdziwe wyjście sub a nie mono to by tak wypadało... myślicie ze takie urządzenie się sprawdzi ?? i moje pytanie nie pogorszy to separacji miedzy kanałami w wyjściach stereo idących dalej do końcówki i kolumn ??

Skomentuj

Sygnal do suba lepiej zwierac do masy w celu wylaczenia.

Skomentuj

a jak z tym sumatorem ?? nada się ten z linku czy znacie lepsze dostępne z płytkami chociaż??

Skomentuj

Jak Ty nie wiesz co to jest wzmacniacz operacyjny to lepiej zrob sumator na trzech rezystorach i nie zawracaj glowy.

Skomentuj

Nie mówiąc o tym, że to bardziej audiofilskie rozwiązanie i będziesz się mógł chwalić :roll:

Skomentuj

a kto mówił ze nie wiem co to jest wzmacniacz operacyjny ?? wiem i to doskonale.. nie rozumiem waszych odpowiedzi i coraz częściej drażni mnie to forum bo większość użytkowników się tylko czepia i chwali własnymi konstrukcjami a pomocy zero...

pytam porostu o gotowy jakiś sumator do którego jest płytka bo ze względów wizualnych chce zrobić to na płytce... albo czy coś takiego jak link dałem się nada i czy jest dobrej jakości?? w sensie by nie pogorszyła się separacja miedzy kanałami w wyjściach stereo

i nie rozumiem irku czemu nagle się unosisz... elektronikiem nie jestem ale pewne rzeczy wiem... lecz sam nie zaprojektuje czegoś bardziej skomplikowanego (nie mowie tu o sumatorze który skomplikowany nie jest)... a poza tym nie chce mi się znowu wytrawiać płytki wiec pytam o gotowy sumator...

a spytałem do czego służą bo nie sprawdziłem ze to wzmacniacze operacyjne... a raczej jeden podwójny

Skomentuj

witam
                              jakim napięciem jest zasilany opamp ze schematu z początku postu?

Skomentuj

W datasheecie od +/-5 do +/-18, 12-15V będzie OK.

Skomentuj

Czaruję...
                                X