Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z TDA 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z TDA 7294

witam wszystkich mam problem z tda odrazu powiem że skożystalem z przycisku SZUKAJ i nie znalazłem nic co moglo by mi pomuc.Mój układ zdaje sie jest to kit avt2153(rbilem według opisu z EDW)-elementy kupilem osobno i plytke sam zrobilem.Płytka jest napewno dobra i elementy sa prawidłowo wlutowane(pare razy było to sprawdzane)układ zasilany jest z trafo 2x24V 200W mostek 30A i 2x10000uf i też napewno jest dobry-pare osób go widziało i mówią że jes ok tak samo jak końcówka.Po połączeniu wszystkiego razem i podaniu sygnalu na wejście(prubowalem rużnego rodzaju i poziomu sygnaly)wzmacniacz bardzo cicho gra bez problemu,jeśli jednak sygnał na wejściu dam troszke głośniej zaczna zniekształcać,zachowuje sie dokładnie tak jak by siadalo zasilanie(tak jakby podłączyć radio samochodowe z zasilacza 1A do pewnego momętu będzie grać ok a potem zacznie znieksztalcać) jeśli obetne niskie tony to jeszcze mozna troszke więcej z niego wyciągnąć(logiczne przy zasłabym zasilaniu)ale i tak idzie cicho i to nic mi nie daje słyszalem jak to ma grać.Aha układ w zasadzie wogule sie nie grzeje i pobiera bardzo mały prąd myślałem że może się nie włączyl ale napięcie na nóżkach o ile dobrze pamiętam 8 i 9 jes grobo ponad 1,5V.Spedzilem już dużo czsu nad szukaniem przyczyny dlaczego ten układ nie dziala, nic nie znalazłem i nie mam już pomysłu co by to mogło być zostaje tylko wymienic całą kostkę(czy mogły by byc takie objawy gdyby była uszkodzona?)Może ktoś miał też taki problem albo ma jakiś inny pomysł co by to mogło być z góry dzięki.POZDRO

Sprawdz czy to aby napewno TDA7294 a nie TDA7294S... Bo ta plytka jest dosc durnie zrobiona i te nozki ktore sa niewykorzystane w TDA7294 sa podlaczone do zasilania (albo plus albo minus albo i tak i tak - niepamietam). I to moze byc przyczyna, bo w TDA7294S te 3 nozki sa wykorzystywane do ustawienia tych kostek w konfiguracje master-slave...

Przyczyna moze byc tez odwrotnie wlutowany kondzior miedzy wyjsciem kostki a wejsciem BOOTSTRAP... Ew. ktorys z innych kondow jest walniety, albo i sama kostka...

Skomentuj

to jest napewno TDA7294 bez ''S'' juz wcześniej to sprawdzalem ten kondensator na wyjściu jest dobrze wlutowany jeszcze posprawdzam wszystakie elementy pokolei bo nic innego mi nie pozostaje.Pogrzebalem jeszcze troche w sieci i zaczynam być pomalu pewien że to padła kostka tylko nie wiem kiedy.To nie jest pierwszy układ który zrobilem i nigdy nie miałem takiego problemu czasami zdażalo sie że był problem z uruchomieniem ale zwykle to bylo za sprawą błedu który popełniłem w montażu, a ten układ jest naprawde prosty i wielokrotnie sprawdzany wszystkie elementy sa nowe.Jutro chyba kupie nową kostkę bo nie jes taka droga a już sporo czsu poswięcilem temu układowi i zaczynam sie denerwować.
      dzięki za pomoc

Skomentuj

Przy skladaniu calosci trzeba pamietac zeby najpierw rozladowac wszystkie pojemnosci, TDA jest na to uczulony - tak wlasnie spalilem swoje pierwsze TDA...

Skomentuj

wymieniłem kostke jestem 18zł do tyłu ale gra ok narazie prubóje i już jestem zadowolony.Nie wiem tylko kiedy padł mi ten scalak, a tak przy okazji(wiem że odpowiedz na to pytanie nie jest prosta i już był poryszany ten temat)ale jaki głośnik polecalibyście do współpracy w subie z tą kostką?gdzieś tak w granicach 150-200zł

Skomentuj

o rany chlopie nad kursem poprawnej ortografii pomysl...:) pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
            X