Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lampucera maxi - problem :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lampucera maxi - problem :(

Witam .. zakupilem ostatnio od forumowicza na innym forum w/w lampucerke maxi w której w sklad wchodzilo:
    1) Lampucera Maxi + standardowe op-ampy (NE5532) + upsampler + odbiornik CS
    2) Odbiornik DIR9001
    3) Dodatkowe op-ampy AD797x2 + OPA627x2
    4) Dwa trafa toroidalne do sekcji cyfrowej i analogowej osobno
    5) Wylacznik
    Po przyjsciu paczki do domku zabralem sie wymiane opampow, podlaczenie upsamplera i wyprobowanie nowego komponentu, ktory mial znajdowac sie miedzy komputerem a wzmacnaiczem poprzez kabel usb. Wszystko podpialem zalaczam do pradu .. uruchamiam .. wsyzstko ladnie swieci na czerwono, lampucera zostaje rozpoznana przez komputer jako usb audio, odpalam piosenke iiiiii cisza. Troszke sie zaskoczylem ( "zle podpialem omampy"- mysle) wiec wymienilem na stane NE5532, odpalam dalej cisza. Powoli dopada mnie zniesmaczenie. Pogrzebalem w sterownikach - okazalo sie ze rozpoznana lampucere trzebabyloustawic jako domyslna karte dziwiekowa. Kolejny raz odpalam iii kolejny zawod. Podmieniam spowrotem opampy - nic, wyciagam upsampler - nic , zmieniam kable - nic , glucha cisza. Czy jest mozliwosc ze ja cos zle podpialem ?! Czy moze wina jakiegos uszkodzenia ? Czy poprostu ktos mi wcisnal kit ? Sprzedawca wczoraj napisal ze sie odezwie, do tej pory nic. Prosze Was o pomoc czy komus nie przychodzi nic na mysl co moze byc "problemem" ?

ps. zaraz podlacze ta lampucere przez coaxiala do mojego cd i zobacze czy tez bedzie glucha cisza :(

ps2. postep .. Otoz po wlaczeniu lampucery podpietej do laptopa przez usb i wlaczonym wzmacniaczu przez pol sekundy slychac normlanie dzwiek w kolumnach, po czym nastepuje w elektronice lampucery "pykniecie" i przestaje grac.

Daj jakieś zdjęcia jak to wygląda. Ne5532 to podwójny op-amp te ad797 i op są pojedyncze i nie da się ich podmienić bezpośrednio.

Skomentuj

Prosze ..
      http://img297.imageshack.us/i/dsc00463g.jpg/

http://img145.imageshack.us/i/dsc00464qb.jpg/

te ad797 i 627 sa podwojne i poprzedni uzytkownij je uzywal wiec problemu nie powinno byc :(

[ Dodano: 2010-02-27, 12:00 ]
      chyba znalalzem przyczyne.. ;/ po wyciagnieciu odbiornika dir 9001 zobaczylem ze jedna nozka jest wylamana .. i została w gniezdzie ;/

tutaj prosze zdjecie.
      http://img193.imageshack.us/i/dsc00465pn.jpg/

czy moglobybyc to objawa ?

jak ta nozke z gniazda wyciagnac ?!

POMOCY!

[ Dodano: 2010-02-27, 12:53 ]
      udalo mi sie wyciagnac ta nozke, mialem starszy odbiornik ktory podmienilem na jego miejsce i znowu to samo. Jak wszystko ladnie podlacze, wlacze muzyke na komputerze.. uruchomie lampucere to przez jakas sekunde wszystko ladnie gra do czasu jakiegos "pykniecia" w elektronice, jakby sie tam cos przelaczalo i koniec :(

Skomentuj

soulfly, przylutuj do niej cos jesli choc odrobinke jest dostepu i pociagnij, albo igłami dłub ale raczej mocno siedzi.

Skomentuj

Jak pisalem juz udalo mi sie wyciagnac, podwazylem igla i jakos dalem rade.
          Jednak dzieje sie tak samo jak wczesniej, tzn .. "Jak wszystko ladnie podlacze, wlacze muzyke na komputerze.. uruchomie lampucere to przez jakas sekunde wszystko ladnie gra do czasu jakiegos "pykniecia" w elektronice, jakby sie tam cos przelaczalo i koniec"

ktos mi zasugerowal ze to przekaznik mute .. jednak co to jest ?

Skomentuj

Zamieszczone przez soulfly
            ktos mi zasugerowal ze to przekaznik mute .. jednak co to jest ?
            I dobrze zasugerował :) takie pomarańczowe na płytce przy gniazdach wyjściowych.
            Masz jakiś miernik ?

Odbiornik spdif łapie synchronizację, powinna być tam dioda LED.

[ Dodano: 2010-02-27, 14:22 ]
            http://diy.atakama.pl/lampucera/Lampucera_MAXI.pdf znalazłem schemat ta ułamana nóżka to 14 ?

Skomentuj

niestety nie mam miernika bo z elektronicznych rzeczy jestem bardzo kiepski :)

odbiornik dir9001 mial diode i ta dioda swieicila jednak do komputera mialem podpiete poprzez wejscie usb a nie spdif.

tak to byla nozka nr 14. Choc mam wrazenie ze ona byla juz ulamana wczesniej, zanim odstalem paczke ;/

Skomentuj

Ta nóżka właśnie steruje tym przekaźnikiem więc jak nie łączy to wyłącza Ci wyjście :)
                Nie ma znaczenia czy przez USB czy spdif i tak wszystko idzie przez ten odbiornik :)
                (jest tam konwerter usb->spdif)

Skomentuj

wlasnie gadam z gosciem co chce kupic odemnie uszkodzona lampucjere.

napisalem mu czy by nie poszedl na wymiane bo ma nos dac na TDA 1543 i PCM2702..

ktora kosta jest lepsza ? wogole dac warty uwagi ?

Skomentuj

Jeśli problem tkwi w sterowaniu przekaźnika możesz go na ostro załączyć podając na cewkę masę lub zasilanie (w zależności jak jest sterowany). Jedyna wada taka, że DAC nie będzie wyciszany przy braku sygnału, więc przy mocnym wysterowaniu wzmacniacza może trochę szumieć w głośnikach.

Nie da się tak łatwo powiewdzieć która kostka jest lepsza. Właściwie to w DAC'u od kostki raczej wiele nie zależy. Ważniejsze są filtry LPF, sam projekt PCB czy zasilanie.
                    PCM2702 to kostka z przeznaczeniem do głośników USB (wg TI). Wszyscy ją sobie chwalą, a TI wycofało z produkcji zsugerując zamiennie np. 2704, która wg tabelek ma parametry gorsze.

A najlepiej gra oczywiście PCM1794 w trybie mono w aplikacji mojego projektu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73
                      Jeśli problem tkwi w sterowaniu przekaźnika możesz go na ostro załączyć podając na cewkę masę lub zasilanie (w zależności jak jest sterowany). Jedyna wada taka, że DAC nie będzie wyciszany przy braku sygnału, więc przy mocnym wysterowaniu wzmacniacza może trochę szumieć w głośnikach.
                      Nie łatwiej po prostu tą urwaną nóżkę dolutować ?

Ja bym się na staroć z 85r nie zamieniał :)

Zamieszczone przez januss73
                      PCM2702 to kostka z przeznaczeniem do głośników USB (wg TI). Wszyscy ją sobie chwalą, a TI wycofało z produkcji zsugerując zamiennie np. 2704, która wg tabelek ma parametry gorsze.
                      W erracie się kiedyś doczytałem że te starsze miały różnice w group delay między kanałami (chyba 1 próbki :) )

A najlepiej gra oczywiście PCM1794 w trybie mono w aplikacji mojego projektu :)
                      Eeee tam mój AD1955 :) A poważnie najlepszy na rynku jest DAC ESS :)
                      http://www.esstech.com/PDF/Sabre32%2...F%20081217.pdf

Skomentuj

Panowie , ktory lepszy ? PCM2702 czy TDA1543 (wersja zbalansowana) jako nos dac usb ?

Skomentuj

Tak wprost to 2702. Ale mówiłem od czego zależy brzmienie dac'a/
                          No a zamiana lampucery na coś takiego to byłby ruski biznes.

Skomentuj

Napraw tą nóżkę bo wszystko na nią wskazuję, nie wymaga to posiadania czarnego pasa w lutowaniu, lub daj to jakiemuś znajomemu.
                            Nie kupuj tego TDA1543 bo to zabytek i grał gorzej od mojej karty w lapku.

Skomentuj

Ta nozka to nie problem bo mialem stary odbiornik 8436 bodajze i z nim sie dzieje tak samo. W sensie ze tez nic nie gra. Sprzedawac sie odezwal. Widac ze ma pojecie na jej temat. Narazie sie nie zamieniam .. tz w gre wchodzila zamiana + doplata z jego strony :P. Wolalbym zostac przy tej lampucerze bo to juz kawalek dobrego daca za male pieniazki.

Skomentuj

Ten CS8416 chyba nie jest bezpośrednio podmienialny na tej płytce.
                                Pisałeś że dac przez chwile gra a potem słyszysz pyk i przestaje - to musi być ten przekaźnik gdyby coś było jeszcze uszkodzone to nic by nie grało.

Skomentuj

Sprzedawca odezwal sie raz tydzien temu, i to wsystko. zazekal sie ze sprzet chodzil jescze 1 dzien wczesneij przed wyslaniem. wiec to raczej wina po mojej stronie ? dlatego tez zdecydowalem sie ze sprzedam ta lampucere. mam juz jednego chetnego.. ale czy tu moze ktos sie znajdzie co podlubie troszeczku i bedzie mial rewelacyjny zestaw za mala naprawde kase.

Bede myslal nad zakupieniem czegos innego. Pytalem Was o opinie nos dac na tda1543 bodajze .. czy lepszy bedize ten dac ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=928393188
                                  podmienilbym opampy na np 2xopa627 ? lepsze bykloby od tego nos dac ?

ktos chetny na ta lampucere ?

Skomentuj

Ten DAC powinien być OK. Lepsze powinny być AD797 mają dużo nisze szumy ale to zależy od tego co Ci bardziej podejdzie.
                                    Zrobiłeś tą nogę w tym odbiorniku ?

Skomentuj

nie zrobilem, sprzedaje w takim stanie jakim teraz mam czyli bez 1 nozki : P

Skomentuj

Czaruję...
                                      X