Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie dwóch transformatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie dwóch transformatorów

Witam, chyba większość widziała tanie trafa na allegro(tst 80/004 2x24V). W związku z tym mam pytanie, czy mogę zastosować taki "patent"?

Docelowo miałby to być zasilacz do Holtona200, pracującego na obciążeniu 8ohm. Oczywiście odwinąłbym trochę zwojów, tak żeby napięcie z 24V zmalało do ok 20V.
    No i najważniejsze, o ile taki połączenie jest możliwe, to czy moc wzrośnie dwukrotnie(160W)?

Zamieszczone przez gilbert
    . Oczywiście odwinąłbym trochę zwojów, tak żeby napięcie z 24V zmalało do ok 20V.
    tylko pamietaj ze wtedy spadnie tez max moc takiego odwinietego trafa
    No i najważniejsze, o ile taki połączenie jest możliwe, to czy moc wzrośnie dwukrotnie(160W)?
    ;-)tak

no i pamietaj ze holton potrzebuje napiecia symetrycznego, czyli musial bys kupic 4 takie trafa

Skomentuj

no i pamietaj ze holton potrzebuje napiecia symetrycznego, czyli musial bys kupic 4 takie trafa
      No a na "schemacie" który wrzuciłem nie ma 2x48V ? :wink: Starczą dwa trafa.

Skomentuj

No a na "schemacie" który wrzuciłem nie ma 2x48V ? :wink: Starczą dwa trafa.
        jak chcesz mono to tak :)

Skomentuj

No tak, nie sprecyzowałem. Chodziło mi oczywiście o mono.

Skomentuj

dzięki za info właśnie sobie zakupiłem 6szt. :]
            minutę po mnie ktoś się zorientował że promocja wiecznie trwać nie będzie :lol:

ja połączę uzwojenia równolegle 160W 2x24V

Skomentuj

Kurcze to niesprawiedliwe , Ja kupiłem tylko 2 :P
              Pewnie na zarobek ktoś kupił te 16 sztuk.

Piszcie swoje propozycje jak to wykorzystacie :)

Ja chyba SUB w mostku TDA7294. Uzwojenia równolegle.

Skomentuj

Kurcze też się spóźniłem a z chęcią bym dwie sztuki kupił. Idealne trafo do lm3886/3875 do dual mono.

Skomentuj

Naczytałem się trochę na elektrodzie o szeregowym i równoległym łączeniu traf. Każdy pisze tam co innego. W związku z tym mam pytanie, czy to co przedstawiłem w pierwszym poście starczy do zasilenia Holtona200(chcę uzyskać ok 100W przy 8ohm)?. Niby szeregowe połączenie nie spowoduje zwiększenia mocy dwukrotnie.

Skomentuj

Niby szeregowe połączenie nie spowoduje zwiększenia mocy dwukrotnie.
                    kurcze ale gafe walnelem :) oczywiscie ze moc pozostanie ta sama ! :) zmeczenie po dniu pracy i zajec robi swoje :roll: zwiekszy sie tylko napiecie, jak polaczysz trafa rownolegle to wzrosnie wydajnosc pradowa a napiecie pozostanie bez zmian

jak Ci nie potrzebne te trafa to z checia odkupie :)

Skomentuj

kurcze ale gafe walnelem :) oczywiscie ze moc pozostanie ta sama ! :) zmeczenie po dniu pracy i zajec robi swoje :roll: zwiekszy sie tylko napiecie, jak polaczysz trafa rownolegle to wzrosnie wydajnosc pradowa a napiecie pozostanie bez zmian
                      Dobra, a jak ma się do tego P=UI ? (napięcie x2 = moc x2).

Skomentuj

kto mi odsprzeda dwa takie trafa :?: :cry:
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

moze koles wystawi jeszcze jedna aukcje, albo napisz do niego czy poza allegro Ci nie sprzeda, moze ma jeszcze :)

Skomentuj

damiani, jutro napiszę.
                            Ja to się zawsze spóźnię. :sad:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trafa doszyły :) Po wyjęciu zaskoczenie bardzo maluśkie(niezbyt cięzkie) i tu szkoda że nie kupiłem 4ech :(
                              Na jednym mam 2x27.1 V na drugim 26.8.
                              Stan wizualny bardzo dobry :)

Pytanko. Na uzwojeniach wtórnych są opaski w postaci termokurczek , czy to są oznaczenia początków uzwojeń ?

Skomentuj

gigipawel, moje też doszły
                                co do połączenia to dwa osobne kabelki czerwone to zasilanie 230V
                                dwa z czterech kabelków o takim samym kolorze to jedno uzwojenie a drugie dwa o tym samym kolorze to drugie uzwojenie, ja mam dodatkowo z obu par połączone tulejkami oba uzwojenia, możesz je przeciąć i masz wtedy prawdziwe 2x24V a nie 24-0-24 lub 48V z dwóch uzwojeń
                                pamietaj że te napięcia co podałeś są napieciami jałowymi, pod obciążeniem skutecznie napięcie spadnie :]

Skomentuj

Do mnie też dotarły... 2 zamiast 4. Gość odpisał że w poniedziałek wyśle dwa pozostałe. U mnie napięcia to 2x27V. Przy równoległym połączeniu akurat będzie do mostka TDA :)

Skomentuj

A ja mam pytanie. Nie znam się na tym więc może pomożecie. Mam trafo 250W z wyjściami 2x27V i 2x15V. Chciał bym się dowiedzieć czy mogę te wyjścia połączyć równolegle? Mogło by mi to dać 42V?

Skomentuj