Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz do tda7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz do tda7294

Witam poszukuję jakiegoś nie drogiego a dobrego przedwzmacniacza do tda7294 może na jakimś TL-u ? Zrobiłem już wcześniej przedwzmacniacz na tranzystorach bipolarnych okazał się niezłą wtopą nie mogę z nim dojść do ładu po prostu przy większym basie i potencjometrze głośności odkręconym na 1/4 już zaczyna charczeć i się przesterowywać. Zależy mi na tym żeby posiadał regulację basu, sopranu tonów średnich, głośności (balansu nie konieczne) i był zasilany nie symetrycznie.

Pozdrawiam

http://pandatron.cz/?620&korekcni_st...silovac_hifi_2

Skomentuj

Zamieszczone przez Targi
      Zrobiłem już wcześniej przedwzmacniacz na tranzystorach bipolarnych okazał się niezłą wtopą nie mogę z nim dojść do ładu po prostu przy większym basie i potencjometrze głośności odkręconym na 1/4 już zaczyna charczeć i się przesterowywać.
      Bo go pewnie zamontowales przed potkiem volume a powinienes za!!! Kazdy inny preamp tak samo by sie przesterowywal bo to zalezy od napiecia zasilania a to pewnie masz dosc niskie.

Ten schemat co kolega podal jest w miere ok choc nie potrzebnie sa tam opampy, maja zle zrobiona wirtualna mase i ten uklad bedzie sie tak samo przesterowywal jak kazdy inny.

Skomentuj

Jeżeli zależy ci na przyzwoitej jakości to zapomnij o LM1036 czy TDA1524.Wiele lat temu próbowałem tego i wolę zapomnieć.Jeżeli już to nie do TDA7294,on jest za dobry dla tych kości...

Skomentuj

Budowałem go z tej strony http://www.mirley.firlej.org/przedwzm_reg_tonow zasiliłem takim napięciem jak trzeba czyli 18v. Zbudowałem takie dwa do stereo i w obu jest identyczny przypadek ludzie na forum piszą ze wszystko z nim jest w porządku wszystkie elementy sprawdzałem już kilka razy czy sobie czegoś nie pomyliłem w montażu zmyla mnie tylko jeden kondensator (C1) mkt a mianowicie pisze na nim coś takiego 87f5009 i nic więcej nie wiem czy jest odpowiedni. Jak by ktoś chciał pomóc to zamieszczam do niego schemat może jednak nie będzie potrzeby robić następnego. Ale propozycje dalej mile widziane :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Rózne są gusta i potrzeby.Ale jeżeli potrzebujesz czegoś w 100% sprawdzonego to polecam kit AVT3008 na TDA8425.Używam go już kilka lat do TDA7294 i ręczę za jakość i działanie.Wady;cena i sposób regulacji.

Skomentuj

Targi juz Ci napialem ze pzerloz potencjometr wolume na wejscie i bedzie wszystko dzialac jak nalezy. To ze jakis baran dal go na wyjsciu bo sie nie zna to nie znaczy ze teraz kazdy musi powielac ten blad!

Zasilanie nie musi miec az 18V wazne zeby bylo stabilizowane!

Zamieszczone przez Targi
              kondensator (C1) mkt a mianowicie pisze na nim coś takiego 87f5009 i nic więcej nie wiem czy jest odpowiedni.
              Ten kondensator jest malo wazny, jak bedzie mial za mala pojemnosc to nie bedzie basu jak bedzie za duzy to nic nie szkodzi. Rownie dobrze mozesz wstawi elektrolita 1-10uF (minusem do wejscia).

Skomentuj

Targi juz Ci napialem ze pzerloz potencjometr wolume na wejscie i bedzie wszystko dzialac jak nalezy. To ze jakis baran dal go na wyjsciu bo sie nie zna to nie znaczy ze teraz kazdy musi powielac ten blad!
                Potencjometr od glosnosci na wejscie ? A co zamiast tego na schemacie, zworki ?

Skomentuj

To chyba jasne ze zworki, maja byc tak zrobione jakbys mial odkrecone volume na maksa.
                  A jak to dla Ciebie za trudne to wstaw drugi potencjometr na wejscie a ten na wyjsciu odkrec na maksa. Na wejsciu lepiej jakby byl 20-50k log.

Skomentuj

Mam podłączony wzmacniacz do komputera mogę regulować volume odrazu z niego ale efekt dalej jest ten sam :/

Skomentuj

A wywaliles ten potencjometr na wyjsciu czy chociaz skeciles na maksa?

A co sie dzieje jak podlaczysz sygnal z komputera bezposrednio do wejscia wzmacniacza?

To nie jest przedwzmacniacz bo on nie ma zadnego wzmocnienia to jest tylko regulacja barwy.

Skomentuj

Tak skreciłem na maxa. Jak podłącze odrazu z komputera to wiadomo sygnal troszke slabszy ale nie ma zadnego przesterowania nic nie charczy. A jak na wyjście przedwzmacniacza zamiast do wzmacniacza podepne sluchawki to mniej wiecej w tym samym momecie zaczyna sie charczenie na sluchawkach.

Skomentuj

Nie mozna podlaczac do wyjscia tego preampu sluchawek. Widze ze kompletnie nie masz pojecia co robisz.

Skomentuj

Specjalnie na krótko podłączyłem słuchawki za pomocą dwóch kabelków na wyjściu żeby sprawdzić czy przedwzmacniacz się nie przesterowywuje ale tez i na słuchawkach tak samo zaczynał charczeć. Dlaczego pan mówi że nie można podłączyć słuchawek wiem że przedwzmacniacz nie ma wejścia słuchawkowego jeżeli o to chodziło. Mniej więcej mam pojęcie co robię jestem jeszcze w trakcie edukacji więc proszę napisać jeżeli coś robię nie dobrze.

Pozdrawiam

Skomentuj

Podlaczenie sluchawek do wyjscia tego preampa czyli odbiornika o malej imopedancji spowoduje wlasnie znieksztalcenia dzwieku. Wyjscie karty muzycznej jest do tego przystosowane i tam mozna tak zrobic.

Skomentuj

Czaruję...
                              X