Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytrawianie PCB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytrawianie PCB

Hej!
    W jakie pozycji, według Was, lepiej trawic PCB.
    w pionie, czy w poziomie?

Do tej pory trawiłem w słoiku litrowym, ale teraz nie wchodzi do niego PCB, więc inny pojemnik muszę wygrzebać. Najprościej na płąsk go położyć, ale.....

Zastanawiam się, czy nie zrobić do tego celu "akwarium" głębokie na 4-5cm, szerokość i wysokść w sensowych wymiarach.

W jakich pojemnikach Wy trawicie i w jakich pozycjach??
    Podrzewacie roztwór?

ja trawie w kuwecie fotograficznej, roztwór lekko podgrzewam do 40 stopni

Skomentuj

grzalka akwariowa 100W - 12zl, pompka (najzwyklejsza starczy) - 15zl, wezyk - 1zl, akwarium u szklarza - ja dalem 50zl i masz super zestaw do trawienia :)

brakuje tylko termometru bo w sklepach zoologicznych maja tylko do 40st C ;-)

Skomentuj

Stara patelnia do patelni woda potem pojemnik plastikowy na kanapki z roztworem trawiącym i PCB do patelni i termometr podgrzewanie na kuchence do temperatury 50 stopni no i mieszanie cały czas :grin: ,ale najlepiej to zrobić prosta wytrawiarke.

Skomentuj

30zł

Skomentuj

Zależy jaką metodą nakładane ścieżki. Mazak - piziom lub pion (nie ma znaczenia); termotransfer - pion lub poziom ścieżkami w dół, ze wskazaniem na to pierwsze. Ja zawsze trawie w plastikowym pojemniku, który jest ustawiony na grzejniku. Poczytaj arty ma pierwszej stronie.

Skomentuj

Pompka w tych akwariach jest po to, żeby mieszać cały czas roztwór, co powoduje, że roztwór w całej objetosci ma jednakowe stężenie, czy po co??

Ile litrów objętości wchodzi Wam do tych "akwarii"?

Roztwór trzymacie w tych akwariach cały czas - do następnego razu??

Gdzieś wyczytałem, że chemiecznie można też pokryć płytkę cyną. Robiliście takie pokrywanie, czy jes to przerost treści nad formą??

Skomentuj

Zamieszczone przez farmi18
                Pompka w tych akwariach jest po to, żeby mieszać cały czas roztwór, co powoduje, że roztwór w całej objetosci ma jednakowe stężenie, czy po co??
                dokladnie, dodatkowo babelki "omiataja" miedz co terz przyspiesza trawienie
                Ile litrów objętości wchodzi Wam do tych "akwarii"?
                moje po zalaniu do pelna miesci troche mniej niz 1,2L
                Roztwór trzymacie w tych akwariach cały czas - do następnego razu??
                ja przelewam metoda werzykowa do butelki ;-) tzn raz sasysasz, stawiasz butelke nizej i leci samo pod wplywem grawitacji
                Gdzieś wyczytałem, że chemiecznie można też pokryć płytkę cyną. Robiliście takie pokrywanie, czy jes to przerost treści nad formą??
                rownie dobrze mozna pomalowac plytke roztworem kalafoni w spirytusie, sprawdza sie w 100% ale na allegro sa tez rostwory do cynowania, tylko wychodzi sporo drozej

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                  ja przelewam metoda werzykowa do butelki tzn raz sasysasz, stawiasz butelke nizej i leci samo pod wplywem grawitacji
                  Parę razy nabrałem tym sposobem wody z akwarium w usta, ale tego roztworu napewno nie chciałbym posmakować.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
                    Parę razy nabrałem tym sposobem wody z akwarium w usta, ale tego roztworu napewno nie chciałbym posmakować.
                    jak ktos nie umnie to sie za to nie bierze, proste, ja nabralem wprawy przy robieniu win

Skomentuj

ja nalewam goracej wody do wiekszej szklanej kuwety,
                      potem w nia wkladam mniejsza, wlewam srodek i klade plytke sciezkami do dolu,
                      raz na czas przemieszam i jest OK

Skomentuj

rownie dobrze mozna pomalowac plytke roztworem kalafoni w spirytusie, sprawdza sie w 100% ale na allegro sa tez rostwory do cynowania, tylko wychodzi sporo drozej
                        Nic bardziej mylnego. Kalafonia ma właściwości żrące i po pewnym czasie utlenia miedź. Smaruje się kalafonią tylko po to aby ułatwić lutowanie, przed utlenianiem kalafonia niestety nie uchroni płytki. Dlatego po przylutowaniu warto pokryć płytkę lakierem lub roztworem do cynowania przed lutowaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez skowron
                          Nic bardziej mylnego. Kalafonia ma właściwości żrące i po pewnym czasie utlenia miedź. Smaruje się kalafonią tylko po to aby ułatwić lutowanie, przed utlenianiem kalafonia niestety nie uchroni płytki. Dlatego po przylutowaniu warto pokryć płytkę lakierem lub roztworem do cynowania przed lutowaniem.
                          No nie wiem, na chemii zawsze mnie uczyli, że połączenie 2 składników zawsze daje inny efekt i właściwości, niż każdy z osobna....

Skomentuj

Czy pojemnik może być wykonany z plesky? Gdzieś na elektrodzie pisali, ze są z nią jakieś problemy ale bez konkretów. Szkła nie mam niestety jak pociąć.

Skomentuj

taniej bedzie isc do pierwszego lepszego szklarza... i zamowic gotowe "akwarium" ...

PS nozyc do ciecia szkła bedzie w kazdym sklepie "z narzedziami do majsterkowania" ...
                              po przycieciu bierzesz osełkę do noży (taki kamień scierny gdyby ktos nie wiedział) ... i szlifujesz krawedzie troszke zeby sie nie pokaleczyc ...

Skomentuj

Czaruję...
                              X