Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MOSFET400

Witam.

Właśnie złożyliśmy z kolegą wzmacniacz według schematu:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=40374

Próbowaliśmy go odpalić według instrukcji:
    http://www.scritube.com/limba/polone...E185421016.php

Niestety nie możemy ustawić prądu spoczynkowego :sad: Kręcenie potencjometrem nic nie zmienia, napięcie na rezystorach źródłowych nie reaguje. Przez pomyłkę zamiast rezystora 120R (R15) wlutowaliśmy 1,2kR, żadnego dymu nie było, ale napięcie na rezystorach wynosiło 0V. Po zmianie rezystora na właściwy, na rezystorach źródłowych napięcie stabilizuje się w granicach 6mV.
    Po wlutowaniu rezystora 10R równolegle do diody DZ3 otrzymaliśmy następujące pomiary:

R3- 1,52V

R5- 1,5V

R12- 385mV

R13- 414mV

R15- 980mV

Jesli dobrze pamietam to potencjometrem trzeba bylo dosc dlugo krecic zeby prad spoczynkowyzaczal rosnac Napisz jakie masz napiecie na wyjsciu jaki napiecie zasilania i przykrec tranzystor od pradu spoczynkowego do radiatora glownego mam nadzieje ze wszystkie tranzystory sa odizolowane od radiatora i na swoich miejscach

Skomentuj

Zasilające jest +\-72V. Zmieniliśmy jeszcze podłączenie tranzystora Q10 bo zauważyłem, że w nocie jest inaczej niż na płytce

Skomentuj

no to po zamianie sprawdz bezpieczniki i sproboj ustawic prad tak jak mowilem dopiero pod koniec potencjometru wzmacniacz reaguje i to gwaltownie

Skomentuj

Kręcimy w lewą stonę już koło 20minut i nic :???:

Skomentuj

a nie powinno się w prawą przypadkiem?

Skomentuj

W prawą jak kręcilismy to dochodziło do momentu kiedy potencjometr pstrykał, a między bazą a kolektorem na Q10 było 4.7kR, czyli minimum. Nie wiem, czy potencjometr jest dobrze wlutowany, ale czy to może coś zmienić?

[ Dodano: 2010-03-03, 19:45 ]
              http://obrazki.elektroda.net/75_1244986063.jpg
              Tutaj na przykład juest odwrotnie.. Tylko, czy to cos zmienia?

Skomentuj

nic nie zmienia poz tym wlasnie czy bedziemy krecic w prawo albo w lewo sprawdz czy bezpieczniki sa sprawne i czy tranzystory sa w odpowiednich miejscach i odpowiednio wlutowane

Skomentuj

O kurde bezpieczniki popalone

Skomentuj

poza tym widze ze q6 i q8 sa odwrotnie wlutowane

[ Dodano: 2010-03-03, 20:03 ]
                    to teraz sprawdz tranzystory mocy pewnie ktorys juz jest przebity

[ Dodano: 2010-03-03, 20:05 ]
                    najlepiej wpiac szeregowo do trafa od strony 230v zarowke 60w 230v po podlaczeniu do pradu ma nie swiecic (na poczatku zaswieci ale po naladowaniu kondensatorow powinna przestac) i wtedy ustawiac prad spoczynkowy oczywiscie z wpietym szeregowo w dodatnia szyne zasilania amperomierzem

Skomentuj

Q6 i Q8 są dobrze tylko one z dwoch stron są czarne. Wlutowane są napisami w stronę emiterów więc chyba ok?

Skomentuj

chyba ze tak sprawdz koniecznie tranzystory koncowe bo jezeli sie przesadzi z pradem to w najlepszym wypadku spala sie bezpieczniki w najgorszym tranzystory koncowe

Skomentuj

mam sprawdzić cyz nie ma przebicia między nóżkami tak? Musze je w tym celu wyutowywać?

Skomentuj

tak sprawdz ohmomierzem czy pomiedzy nozkami jest jakis opor jezeli bedzie bardzo maly lub rowny 0 to tranzystor jest przebity

Skomentuj

Ten amperomierz ma byc wpiety na bezpieczniku czy jak?

Skomentuj

tak szeregowo zamias bezpiecznika wpinasz amperomierz

[ Dodano: 2010-03-03, 20:42 ]
                                chyba nie musze przypominac ze tam jest prad staly

Skomentuj

wyglada na to ze tranzystory sa ok

[ Dodano: 2010-03-03, 20:44 ]
                                  kujrde tylko nie mam tej zarowki... jaki prad powinien plynac? jednoczesnie mam mierzyc napiecie na rezystorze czy jak?

Skomentuj

no to zorb tak jak mowilem przed trafem wepnij szeregowo zwykla zarowke potem zamiast bezpiecznika amperomierz potencjometr ustaw na srodku i powoli krec w prawo jak nic to nie zmieni to w lewo ale powoli wrazie czego jak za bardzo przekrecisz to prad zabierze zarowka i nic sie nie spali jesli juz dojdziesz w ktora strone to odlacz zarowke i ustaw na amperomierzu jakies 100mA i pozwol sie wzmacniaczowi nagrzac obserwujac ten prad

Skomentuj

hmmm teraz na R13 i R15 mam ~800mV nie wiem czemu ;/ przy tescie z wpietym rezystorem 10R

Skomentuj

po co dajesz ten rezystor wylutuj go i powiedz jakie napiecie masz na wyjsciu oraz jaki prad pobiera wzmacniacz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X