Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diagnoza PA001

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diagnoza PA001

Jako, że byłem ciekawy jak gra PA001 którego sprzedaję, postanowiłem go odpalić. No i całe szczęście bo okazuje się że jest wadliwy.

Podłączyłem zasilanie, lewy kanał wydaję się ok a w drugim na starcie pali się rezystor R38 100R który łączy się z kolektorem A1941 (zaznaczony na zdjęciu). No to zabrałem się do sprawdzania tranzystorów i się okazuję że tylko A1941 jest felerny. Jednak po jego wylutowaniu i ponownym włączeniu zasilania okazuje się że w lewym niby sprawnym kanale stałe na wyjściu rzędu 28,5V(przed przekaźnikiem na jego 4nóżce)..
    Diody D2 D4 zapalą się na niecałe pół sekundy przy włączeniu zasilania. (w prawym kanale to samo) i układ pracuje jak na zdjęciu.

No i pytanie co dalej zrobić ? :wink:
    Patrząc ogólnie na układ, wiele elementów jest nie dokłądnie tych samych wartości co na schemacie, czarna magia co tu się dzieje :razz: I zastanawiam się czy bawić się z nim dalej czy po prostu go wrzucić w kosz i po sprawie.. :wink: Jeśli jest szansa żeby to odpalić to proszę o pomoc. Wydaje mi się że to jakiś pierdół, a mógłbym układ wykorzystać do czegoś :wink:

Schemat: http://futuretrek.elektroda.eu/PA-001/PA-001-3.pdf

No coz wszystko da sie naprawic tylko to wiele godzin siedzenia a roboczogodzina tylko 100zl

Najtaniej zrobic UFO i wystartowac nim przez okno, moze pokaza w wiadomosciach :)

To dosc udziwniony uklad w ktorym wazne sa pary elementow a nie koniecznie ich dokladne typy. Na pewno do zabawy potrzebujesz bezpiecznego zasilacza, duzo czasu i cierpliwosci.
    Mozna rodzielic stopien wzmacniacza napieciowego od stopnia wtornika wyjsciowego przecinajac sciezke laczaca R12,22 z R25,26 i badac uklad stopniowo.

Skomentuj

Układ faktycznie udziwniony. Ja bym się na początku zainteresował nieświecącymi ledami może są odwrotnie wlutowane :)
      I tak jak pisze Irek warto rozdzielić stopień mocy od napięciowego i podłączyć napięcie tylko do niego wylutowując po jednej nodze rezystorów R23 i R24 i przez nie puszczając zasilanie, rezystory spełnią role bezpiecznego zasilacza :) Stopień mocy można odłączyć przez wylutowanie R25 i R26.
      Na R15 powinno być około 1V.

Skomentuj

Czaruję...
      X