Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie na temat impedancji kolumn i wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie na temat impedancji kolumn i wzmacniacza

Mam wzmacniacz 8Ω a głośniki mają 3,2Ω. gdy podgłosze więcej niż pół skali wzmacniacz się wyłącza. Nie jestem pewien ale wzmacniacz ma jakieś zabezpieczenie do głośników. Czy da się zmienić impedancję w głośnikach?

na poczatek: :lol: :lol:

po jaka cholere podlaczasz glosniki o prawie 3x za malej impedancji dla tego wzmacniacza? i jeszcze sie dziwisz ze sie wylacza... :mrgreen: ciesz sie ze ma zabezpieczenie termiczne i jeszcze sie nie spalil!
    Zamieszczone przez domino123456
    Czy da się zmienić impedancję w głośnikach?
    NIE

Skomentuj

no i myślę, że to by było na tyle w temacie :mrgreen:
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To co zrobić aby było dobrze?

[ Dodano: 2010-03-11, 08:56 ]
        Zamieszczone przez damiani
        po jaka cholere podlaczasz glosniki o prawie 3x za malej impedancji dla tego wzmacniacza?
        Podłaczam te głośniki bo je kupiłem razem ze wzmacniaczem. Innych kolumn niemam.

Skomentuj

podłączyć głośniki zgodne z impedancją wzmacniacza lub np 16r

[ Dodano: 2010-03-11, 08:58 ]
          podłączyć głośniki zgodne z impedancją wzmacniacza lub np 16r
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale niemam innych głośników! Kupiłem w komisie za 120zł wzmacniacz z tymi głośnikami 3,2Ω.

Skomentuj

Jeśli to sprzedawca polecił ci taki zestaw to z nim pogadaj, może ci wymieni wzmacniacz albo głośniki, bo sprzedał ci zestaw niekompatybilny.

Jedyna możliwość podłączenia tego bezpiecznie to wstawienie mocnego rezystora 4R w szereg z głośnikiem, ale wtedy będzie się na nim odkładać połowa mocy ze wzmacniacza.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                Prosze o czytanie regulaminu i nie tworzenie tematów o nic nie znaczącej nazwie "Wzmacniacz 8Ω." FORUM to nie smietnik.

Skomentuj

Głośniki mają raczej 4ohm, 3,2ohma to pewnie ich rezystancja.
                  Możesz połączyć dwa głośniki szeregowo pod jeden kanał ale wtedy będziesz miał MONO.

Skomentuj

Podłączyłem je szeregowo ale jest wtedy dużo ciszej. Znalazłem w domu dwie kolumny aiwa 6Ω. Czy z nich coś się da zrobić? Da się podłączyć te głośniki 4Ω bez straty mocy?
                    Link do zdjęć: http://www.sendspace.pl/file/7c11f79b336493e240cfd0b

Skomentuj

Znalazłem w domu dwie kolumny aiwa 6Ω
                      jezeli bedziesz sluchal cicho to sie nadadza, nie radze szalec z glosnoscia bo z nowu Ci sie wzmak zagotuje

Da się podłączyć te głośniki 4Ω bez straty mocy?
                      podlacz do jenego kanalu szeregowo jedne kolumienki, a do drugiego szeregowo te aiwy i bedzie cacy :lol:

Skomentuj

O i po pierwsze Dominik NIE ŚCIEMNIAJ że kolumny Aiwa znalazłeś.... :gdziem: Ty masz je od dawna...Mówiłem Ci że masz głośniki które mają za mało Ω .Podłącz nawet głośniki o 3 razy większej impedacji to się nic nie stanie.Mogęsię wymienić głośniczkami DAX 120W 4Ω ale ich moc rzeczywista z odsłuchu to max 20W,ale grają nawet dobrze.Pogadamy w pon w szkole.
                        Pozdro

Skomentuj

Oj czuję że zaraz otrzymasz kolejne ostrzeżenie... :twisted:

Skomentuj

A niby za co?Zadaję głupie pytania?Ja tylko koledze chciałem pomóc....

Skomentuj

Głośnik1234@@ chłopie ale ty jesteś bezczelny.
                              Sam zadajesz pytania na poziomie dziecka z przedszkola i dziwisz się ze nikt ci nie pomaga a teraz donosisz na kumpla który zadał takie samo idiotyczne pytanie :?: :mrgreen:

Jak dla mnie to ty całkiem bana powinieneś dostać bo strasznie zaniżasz poziom intelektualny forum.

Skomentuj

Dobra ja tylko pomóc chciałem...i już głupich pytań nie zadaję mam nauczkę.. :mad: Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                X