Mam wzmacniacz 8Ω a głośniki mają 3,2Ω. gdy podgłosze więcej niż pół skali wzmacniacz się wyłącza. Nie jestem pewien ale wzmacniacz ma jakieś zabezpieczenie do głośników. Czy da się zmienić impedancję w głośnikach?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie na temat impedancji kolumn i wzmacniacza
Collapse
X
-
na poczatek: :lol: :lol:
po jaka cholere podlaczasz glosniki o prawie 3x za malej impedancji dla tego wzmacniacza? i jeszcze sie dziwisz ze sie wylacza... :mrgreen: ciesz sie ze ma zabezpieczenie termiczne i jeszcze sie nie spalil!Zamieszczone przez domino123456Czy da się zmienić impedancję w głośnikach?
-
Zamieszczone przez domino123456To co zrobić aby było dobrze?
[ Dodano: 2010-03-11, 08:58 ]
Zamieszczone przez domino123456To co zrobić aby było dobrze?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Jeśli to sprzedawca polecił ci taki zestaw to z nim pogadaj, może ci wymieni wzmacniacz albo głośniki, bo sprzedał ci zestaw niekompatybilny.
Jedyna możliwość podłączenia tego bezpiecznie to wstawienie mocnego rezystora 4R w szereg z głośnikiem, ale wtedy będzie się na nim odkładać połowa mocy ze wzmacniacza.
Skomentuj
-
Podłączyłem je szeregowo ale jest wtedy dużo ciszej. Znalazłem w domu dwie kolumny aiwa 6Ω. Czy z nich coś się da zrobić? Da się podłączyć te głośniki 4Ω bez straty mocy?
Link do zdjęć: http://www.sendspace.pl/file/7c11f79b336493e240cfd0b
Skomentuj
-
Zamieszczone przez domino123456Znalazłem w domu dwie kolumny aiwa 6Ω
Zamieszczone przez domino123456Da się podłączyć te głośniki 4Ω bez straty mocy?
Skomentuj
-
O i po pierwsze Dominik NIE ŚCIEMNIAJ że kolumny Aiwa znalazłeś.... :gdziem: Ty masz je od dawna...Mówiłem Ci że masz głośniki które mają za mało Ω .Podłącz nawet głośniki o 3 razy większej impedacji to się nic nie stanie.Mogęsię wymienić głośniczkami DAX 120W 4Ω ale ich moc rzeczywista z odsłuchu to max 20W,ale grają nawet dobrze.Pogadamy w pon w szkole.
Pozdro
Skomentuj
-
Głośnik1234@@ chłopie ale ty jesteś bezczelny.
Sam zadajesz pytania na poziomie dziecka z przedszkola i dziwisz się ze nikt ci nie pomaga a teraz donosisz na kumpla który zadał takie samo idiotyczne pytanie :?: :mrgreen:
Jak dla mnie to ty całkiem bana powinieneś dostać bo strasznie zaniżasz poziom intelektualny forum.
Skomentuj
Skomentuj