Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dodanie składowej stałej do sygnału audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dodanie składowej stałej do sygnału audio

Witam,

jako, że nigdy nie dodawałem składowej stałej to sygnału wolałem zapytać, czy taki układ to potrafi:

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0310/polaczenie5393.jpg

Jeśli tak, to czy zrobi to tylko dla urządzenia docelowego, czy w pierwotnym też?

a po co chcesz to zrobić?
    uważam że spalisz sprzęt.

Skomentuj

Już dostałem info, dzięki. Sprzętu, nie spalę. A muszę podnieść sygnał o składową stałą dla analizatora widma.

Skomentuj

Zamieszczone przez krasz1
        A muszę podnieść sygnał o składową stałą dla analizatora widma.
        W jakim celu?
        Może sadzisz ze podniesie się Tobie na analizatorze cale widmo do góry o jakis okreslony poziom? Buhaha.

Skomentuj

Dlatego, że punktem odniesienia (czyt. w cudzysłowie "masą sygnału") jest w tym układzie 2.5V. Wszystko przez zasilanie pojedyńcze +5V. LM324 działa przy +/-2.5V. Taki manewr wyśrodkuje mi widmo w LCD. Mam nadzieję, iż jest to teraz jasne.......

P.S. Teraz ja się mogę śmiać? Buahaha? O losie....

Skomentuj

Widze ze nie przemyslałeś tematu. Dodanie do sygnalu napiecia stalego nie spowoduje podniesienia poziomu calego widma o wartosc tej skladowej tlyko doda do widma skladowa o czestotliwosci 0Hz czyli pionowy pasek o wartosci 2,5V o czesctotliwosci 0Hz.

Skomentuj

Czy tutaj nie zawiodły podstawy elektroniki? Popatrz na przebieg prądu względem czasu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85d_sta%C5%82y

a jak wiadomo f=1/t. Składowa stała to stałe napięcie, ale ono nie ma 0Hz. Przyjmuje stałą wartość dla każdej częstotliwości.

Może ja jestem debilem i mnie poprawisz, proszę.

Skomentuj

Składowa stała to stałe napięcie, ale ono nie ma 0Hz.
                Ma.
                Przyjmuje stałą wartość dla każdej częstotliwości.
                To zdanie jest bez sesnu. Prad stały przyjmuje taka sama wartosc w dziedzinie czasu a nie czestotliwosci. Czyli w dziedzinie czestotliwosci jest to prazek o czestotliwosci 0Hz. Zreszta zrob sobie transformatę Fouriera wartosci stalej to wszystko wyjdzie czarno na biaym. To sa podstawy teori sygnałów.
                Całkowoita gęstosc widoma sygnału stałego jest skupiona w punkcie w=0 co jest uzasadnione z fizycznego punktu widzenia, gdyz przebieg stały w przedziale od - nieskonczonosci do + nieskonczonosci zawiera jedynie zerowa szybkosc zmian (nie zmienia sie wcale) a jak woadomo im wieksza szybkosc zmian tym wyzsza czestotliwosc i szeresze widomo (najwieksze ma impuls Diraca)

Skomentuj

Mniej więcej domyślam się co chcesz zrobić... chyba :) Ale nie wiem czy Ty to na pewno wiesz :)
                  Wydaje mi się że po prostu masz na we. wzmacniacz o. zasilany napięciem pojedynczym, wtedy taki układ jak narysowałeś jest konieczny żeby to poprawnie pracowało. Daj cały schemat jak ten WO masz podłączony to się wyjaśni.
                  Co do podstaw elektroniki:
                  Widmo to sygnał w dziedzinie częstotliwości przebieg sygnału to sygnał w dziedzinie czasu. Łączy je transformata furiera i tak jak pisze brencik jak w sygnale będzie składowa stała to pojawi Ci się prążek na w 0Hz o odpowiedniej wysokości.

brencik to "Buhaha" jest raczej nie na miejscu.

Skomentuj

brencik to "Buhaha" jest raczej nie na miejscu.
                    Moze i nie ale myslenie nie boli az tak jak krasz1 się wydaje.

Skomentuj

chyba nie trudno sie domyslec ze przetwornik A/C ma wejscie 0-5V dlatego potrzebne jest przesuniecie skladowej stalej wejscia zeby ''zmiescil'' sie caly sygnal.

Mowimy o zbudowaniu analizatora widma a nie dolaczeniu sygnalu do gotowego.

Skomentuj

Czaruję...
                      X