Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha M-85 wymiana tranzystorów mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez benek161
    To raczej oryginały dostaniesz. A jeszcze jedno pytanie: ile tam jest par komplementarnych na kanał?
    W jednym kanale pracuja 4 pary ( 8szt ) z czego 2 pary sa zasilane napieciem +/- 40V natomiast drugie 2 pary napieciem +/-90V

[ Dodano: 2010-03-13, 23:24 ]
    Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie wzmacniacza. Czy szybkość diody separującej niskie zasilanie od wysokiego ma znaczenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez bebe
      Ponadto po kie licho dali na plycie czolowej przelączniki 2/4/8 om opisane jako load
      A po to ze jak sobie podepniesz kolumny tak jak ja wspomnialem i opisywali Ci powyzej to mozesz sobie przelączac z np 4cohm na 2ohmy,co do tranow jezeli to sa tranzystory toschiby to nie pamietam ktory to byl dokladnie ale obudowa jednego z wymienionych jest koloru zielonego i cena za sztuke to ok 15 zl wtedy masz pewnosc ze to jest oryginal

Skomentuj

kaman777 nie zrozumiales mnie. Przelączniki glosników są przelacznikami od glosników ( A, B, C ) a przelaczniki load 2/4/8 om sa to nieazalezne przełaczniki od wskaznikow wysterowania nie majace nic wspolnego z przelaczaniem obciązenia ( głosnikow ) I jesli podlacze kolumne 8 om a przelacznik load ustawie na 4 lub 2 omy to wsakznik pokazuje kompletne bzdury nie majace nic wspolnego z poziomem mocy. jesli przelacze na 8 om mam wlasciwy odczyt mocy wzmacniacza i to samo sie tyczy 4 jak i 2 om. Więc jak to wytlumaczysz ? Dalej bedziesz twierdzil ze wzmacniacz nie jest przystosowany do pracy z obciązeniem 2 omów ?
        Co do tranzystorów nawet nie wiesz jak wygladaja oryginaly i opowiadasz bzdury o jakichś kolorowych tranzystorach ( wiem sa takie toschiby) Oryginaly to sankeny jak w pierwszym poscie i sa czarne jak wegiel w obudowach MT200

[ Dodano: 2010-03-14, 00:54 ]
        No a pomijając te nieszczesne omy skoro znasz się tak na tym wzmacniaczu to czemu nie odpowiedzialeś na zadane pytanie czy szybkość diody ma jakieś znaczenie ?

Skomentuj

A wiesz w ogole od czego zalezy pod jakim obciazeniem moze pracowac dany wzmacniacz?? co do tranzystorow kolego ktore wymieniles sa dwoch firm firmy sanken i firmy toschiby,yamaha stosowala tranzystory firmy toschiby i nie tylko te w koncowce mocy i pewnie w 3/4 jak nie w 100% procent swoicj wzmacniaczy stosowala tranzystory dokladnie takie jakie wymieniles i byly to tranzystory firmy toschiby watpie zeby yamaha robila jakies wyjatki a takie tranzystory jak pisalem jak jest orginalny to jeden z pary jest koloru zielonego ktory?? nie pamietam dokladnie,co twojego pytania na pytania o oczywistej odpowiedzi nie odpowiadam,pomysl troche to sobie sam na nie odpowiesz

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
            A wiesz w ogole od czego zalezy pod jakim obciazeniem moze pracowac dany wzmacniacz?? co do tranzystorow kolego ktore wymieniles sa dwoch firm firmy sanken i firmy toschiby,yamaha stosowala tranzystory firmy toschiby i nie tylko te w koncowce mocy i pewnie w 3/4 jak nie w 100% procent swoicj wzmacniaczy stosowala tranzystory dokladnie takie jakie wymieniles i byly to tranzystory firmy toschiby watpie zeby yamaha robila jakies wyjatki a takie tranzystory jak pisalem jak jest orginalny to jeden z pary jest koloru zielonego ktory?? nie pamietam dokladnie,co twojego pytania na pytania o oczywistej odpowiedzi nie odpowiadam,pomysl troche to sobie sam na nie odpowiesz
            AD1. niewiem
            AD2. wiem jakie w nim były tranzystory bo sam osobiście rozkrecilem swoj wzmacniacz po tym jak go skręcili w fabryce ( dokladnie w Japoni ) Więc mi nie mów co w nim było.
            Zielone i owszem sa ale nie w obudowach MT-200. Zielone pary wystepowaly w obudowach RM-60 i TO247 ( TO3P ) Zrobilem zdjecia tych tranzystorów a ze nie ma tu ich jak wkleic ( albo nie porafie ? ) wiec posylam Ci na poczte.
            AD3. Co do pytania o diody: To jest Forum na ktorym się zadaje pytania aby otrzymać odpowiedż ( niewazne zla czy dobra ) a nie konkurs na rozwiązywanie rebusów.
            A skoro jesteśmy przy rebusach objasnij niewiedzącemu w jakiej klasie i w jaki sposób pracuje ow wzmacniacz

Skomentuj

Oj, ten wzmacniacz może współpracować z obciążeniem 2 om dzięki dynamicznie przełączanemu zasilaniu, jeśli pali Ci te trany to tak jak pisał Irek najprawdopodobniej źle je zamontowałeś lub nie ustawiłeś poprawnie prądu spoczynkowego, może być też jakieś uszkodzenie.
              Zamieszczone przez bebe
              Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie wzmacniacza. Czy szybkość diody separującej niskie zasilanie od wysokiego ma znaczenie?
              Powinna być to szybka dioda przełączająca, nie zwykła prostownicza. Wymieniałeś coś jeszcze oprócz tych tranów ?
              Zamieszczone przez bebe
              Na 4 i 8 omach pracuje poprawnie, z tym ze na 4 omach przy zejsciach na niskie czestotliwosci przy duzych mocach pojawiaja sie slyszalne znieksztalcenia.
              Powodem zniekształceń może być jakieś uszkodzenie które wykończyło oryginalne trany a teraz pali Ci te nowe. Np. uszkodzenie w układzie przełączania zasilania i cały czas wzmacniacz chodzi na wyższym napięciu spr. to ?

Skomentuj

raven1985 Ooo to rozumiem, konkretne odpowiedzi.
                No wlasnie dlatego zapytalem o te diody (oryg. RP4Z) ponieważ też wczesniej podczas awarii zasilacza padły razem z tranzystorami. Zalozylem zwykle prostownicze 6A4. Akurat takie mialem pod reką. Moze tu tkwi przyczyna ? Jak wczesniej pisalem mam juz zamówione tranzystory to przy ich wymianie zmienie tez te diody. Mam akurat MUR820 powinny sie nadać ?
                A co do napięć zasilajacych: dwie pary tranzystorów sa zasilane stale napieciem niskim a drugie wysokim. Nie ma żadnego klucza przelaczającego te napięcia. Sa odseparowane tylko tymi diodami. A co je przelącza ? sygnał ( amplituda )?jest tylko detektor biasu ( klasy A ? ) Bo on moze pracowac w klasie A oddając 30 wat w tej klasie ( potrafi zlapac w niej niezła teperaturke )

Skomentuj

Właśnie te górne trany to klucze i jak sygnał na wy. przekroczy to niższe zasilanie to są one załączane i wzmacniacz jest wtedy zasilany wyższym napięciem. Ta dioda separuję te 2 zasilania żeby nie płyną prąd między nimi.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                    Właśnie te górne trany to klucze i jak sygnał na wy. przekroczy to niższe zasilanie to są one załączane i wzmacniacz jest wtedy zasilany wyższym napięciem. Ta dioda separuję te 2 zasilania żeby nie płyną prąd między nimi.
                    Czyli jak to rozumieć ? Te gorne maja udzial w odawaniu mocy czy sa tylko i wylacznie kluczami?. Ch...ra wie jak to działa. Bo ani to klasa G ani H a gorne z dolnymi są polaczone jak ? szeregowo ? A że te diody separuja oba napiecia to wynika jano ze schematu pytalem tylko czy ma znaczenie ich szybkość ?

[ Dodano: 2010-03-14, 14:36 ]
                    Zamieszczone przez kaman777
                    jezeli to sa tranzystory toschiby to nie pamietam ktory to byl dokladnie ale obudowa jednego z wymienionych jest koloru zielonego i cena za sztuke to ok 15 zl wtedy masz pewnosc ze to jest oryginal
                    A o falszywych tranzystorach własnie tych zielonych poczytaj sobie tu

Skomentuj

Właśnie nie do końca kojarzę jak to dokładnie tam jest zrealizowane, musiał bym spojrzeć na schemat wydaję mi się że właśnie było to tam tak zrobione że te tranzystory były tylko kluczami zasilania i nie brały bezpośrednio udziału we wzmacnianiu sygnału. Ale mogła to tez być typowa klasa H ale to bez znaczenia (chyba Yamaha stosowała oba rozwiązania ale widziałem już tyle tych schematów że mogło mi się pomieszać :) ).
                      W każdym razie scenariusz awarii mógł być taki: Najpierw poszła ta dioda wtedy między wysokim i niskim zasilaniem popłynął duży prąd niszcząc te górne tranzystory, wtedy te dolne pracując cały czas z pełnym napięciem zasilania długo nie pochodziły.
                      Ta dioda musi być szybka bo inaczej może się na niej wydzielać spora moc. w chwili przełączania zasilania.

Skomentuj

Jak tranzystor pracuje w ukladzie kluczujacym zasilanie to jest zazwyczaj jeden i mosfet. Jesli sa po dwie pary to znaczy ze parka podlaczona do wyzszego zasilania pracuje liniowo i przejmuje prad powyzej zasilania niskiego czyli ok 40V.

W takich ukladach bardzo wazna jest szybkosc tranzystorow i odpowiednia kompensacja calego wzmacniacza. Nie da sie bez pomiarow stabilnosci wymienic tylko tranzystorow. Bo wlasnie moga byc klopoty w stylu troche gral i padl.

Skomentuj

No wlasnie jak to ujales troche gral i padł. Ale strasnie bylem ciekaww co ja w ten wzmacniacz pchalem. Trany wczesniej kupowalem w poltronic, cybortech oraz TEM. wzialem mlotek i spuscilem im łomot i co sie okazuje ? wszystkie bez wyjatku to PODRÓBKI!. Więc poswiecilem teraz nowy tranzystor 2SC5200 zakupiony jako oryginal Toschiba u A441 na alegro. tez został potraktowany młotkiem i faktycznie struktura jego jest solidna odpowiedniej wielkosci bez tego bilego silikonu jak w podróbkach gdzie struktura była prawie niewidoczna ( jej wielkośc to okolo 2mm x 1,5 mm )w tranzystorze o mocy 200wat napieciu 230V i pradzie 17 A w porownaiu do oryginalu gdzie struktura ma wymiary okolo 5 x5 mm i jest naniesiona na osobnym podlozu
                          Szkoda ze tu zdjęc nie mozna wklejac

Skomentuj

Zamieszczone przez bebe
                            Szkoda ze tu zdjęc nie mozna wklejac
                            Wrzuć tutaj:
                            imageshack.us
                            i podeślij link na forum.

Skomentuj

na gorze oba trzanzystory kupowane w TEM jako oryginaly w tym zielona toschiba
                              na dole oryginalny sanken wymontowany z Yamahy widac kolosalna roznice w strukturze tranzystora oryginalnego i podróbek

Skomentuj

No to musze Cie zmartwic bo te wszystkie trzy to sa podrubki!

Nie nalezy kupowac zielonych toshib!! Oryginalna toshiba ma strukture 5x5mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  No to musze Cie zmartwic bo te wszystkie trzy to sa podrubki!

Nie nalezy kupowac zielonych toshib!! Oryginalna toshiba ma strukture 5x5mm.
                                  Irek wychodzi wiec na to ( Twoim zdaniem ) ze Yamaha stosuje w swoich urzadzeniach podróbki bowiem jest to tranzystor ( 2SC2773 ten na dole bez tej białlej masy )wymontowany z fabrycznego wzmacniacza wyprodukowanego w Japoni nigdy nie naprawianego ( kupilem praktycznie nówke w pudelku okolo 15 lat temu ). A jego struktura wlasnie o wielkośći 5 x 5 mm jest identyczna jak nie wieksza niz w obecnych tak zachwalnych 2SC5200. Jak to wytłumaczysz ? W takim razie te 2sc 5200 to też sa podróbki.
                                  ps. te dwa górne z ta biala masą były jak wspomnialem kupowany w firmie TEM jako oryginaly

Skomentuj

Z tymi podróbami to wiecznie problem jest. Kiedyś naprawiałem wzm. sony serii ES gdzie siedziały po 2 pory toshib 2sk1530/2sj200 na kanał, kupiłem w trzech różnych sklepach i wszystkie to były podróby jeden był nawet krzywy ! W sumie 4 pary w cenie 50-70PLN za parę łatwo policzyć ile straciłem a w zasadzie ile poszło z dymem, wsadziłem zwykłe IRFP i wzmacniacz chyba działa do dziś .
                                    Kiedyś były produkowane toshiby w zielonych obudowach na zielono był oznaczony chyba kanał N ale obecnie jak kupisz zielonego to go możesz od razu do kosza wyrzucić.
                                    A te duże Sankeny to jeszcze na oryginalny mi się nie udało trafić.
                                    Oryginały mają w north.pl chyba ale ceny ani czas oczekiwania nie zachęcają.
                                    http://www.north.pl/artykul=2SC2773%20.html i nie ma gwarancji że tam z kąt sprowadzają też nie maja podrób.
                                    A ty Irku gdzie kupujesz ? Może masz jakieś sprawdzone źródło.

Skomentuj

No tak ceny w Notrh sa zabójcze ale to u nich normalne . Pilot do onkyo jest u nich drozszy niz sam ampiltuner. To samo z ukladami np. RSN3306 do technica. U nich kosztuje 470 a w poltroniku identyczny 180. ( ponoc podróbek do technicsa niema ?) Tak ze cenami bym sie nie sugerował. Jak juz wczesniej ktoś powiedzial ze toschiby zielone po 15 zł maja byc 100% oryginal i co sie okazuje ? jak widac na zdjeciu rozlupalem tego zielonego za 15 zł i......... podróbka
                                      Jak mi przyjda te zamówione 2SC3264/2SA1295 zaraz parke rozłupie z czystej ciekawości co w nich jest
                                      Zamówilem tez 2 parki STD03 Ciekawym jak sie one spiszą ?

Skomentuj

Oryginalne toshiby mozna kupuic w necie czy na allegro po ok 4zl. Ja dawno nie kupowalem ale biore od importera i musze wziasc palete.

Jesli sanken robi tak tranzystory ze w duza obudowe MT200 wklada tranzystor w TO218 to ja stracilem zaufanie do tej firmy choc wcale go nie mialem. Taki tranzystor w tranzystorze to ewidentna i to tania podrubka gdzie podrabiacz wkleja tranzystor mniejszy w wieksza obudowe i przypisuje mu ''wieksze'' parametry. Mozna spotkac tak podrobione kondensatory!!

Wielkosc struktury to tylko moc a jeszcze dochodza inne parametry jak szybkosc i tego nie da sie zobaczyc. W linku ponizej sa zdjecia podrubek i powiekszenia zlozonosci struktur.

http://transfal.tripod.com/indexold.html

Skomentuj

Zamieszczone przez bebe
                                          Zamówilem tez 2 parki STD03 Ciekawym jak sie one spiszą ?
                                          Nie spiszą się bo to darlington-y i nie będą pasować.

Ten link widziałem przykre że aż taka skala tego jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X