Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukuję projektu najprostszej wersji GainClone.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukuję projektu najprostszej wersji GainClone.

Poszukuję projektu najprostszej wersji GainClone, najlepiej z dostępnymi gotowymi PCB bo nie umiem trawić i nie mam czym :/

Czy jeżeli mam odtwarzacz CD z opcjami variable i fixed ( CD reguluje poziom głośności lub nie) to czy potrzebuję w GC potencjometr ? Słucham tylko z CD.

Pytanie poza konkursem - po co ludzie zdzierają "koszulkę" z kondensatorów ?

http://allegro.pl/item950475546_lm38..._10_sztuk.html
    tu masz pcb

Skomentuj

Kupując ten zestaw dostanę te 3 czerwone PCB ? Bo zdjęcia zajumane z audiostereo.

Skomentuj

prosze pytac sprzedawcy mysle ze cena jest za jedno pcb zasilacza i jedno koncowki ale prosze napisac napewno odpowie

Skomentuj

Zadam pytanie bo aukcja to meksyk po tytule można wywnioskować, że sprzedaje same LMY.

Skomentuj

w razie czego moge wykonac pcb po kosztach przy okazji robienia jakich innych

Skomentuj

O będzie miło, najpierw zobaczę co odpisze człowiek z allegro.

Skomentuj

http://www.heao.it/schemi_elettr.htm
                tu jest projekt wedlog ktorego moge wykonac pcb

Skomentuj

podana aukcja do allegro tyczy samych lm bez zadnych plytek

Skomentuj

Zamieszczone przez Shakespeare
                    ,, bo lepiej grają" takie audio-voodoo :lol:

Skomentuj

bo myślą ze jest tak jak z penisem ze bez skorki przyjemniej... załamać się idzie porostu...

a plytki to wiem kto ma dostepne... takie:
                      http://www.wardsweb.org/audio/gainclone/boards_800.jpg

tutaj masz kontakt do tej osoby:
                      pkrecz@poczta.onet.pl

napisz i spytaj

Skomentuj

Zamieszczone przez dami300189
                        w razie czego moge wykonac pcb po kosztach przy okazji robienia jakich innych
                        Szanowny kolega będzie je robił sam (z otworami) czy ma dojście do jakieś firmy ?

Skomentuj

Poszukuję projektu najprostszej wersji GainClone
                          GainClone z założenia jest prosty, chyba że jest skomplikowany, to wtedy już nie jest g-c :)

Czy jeżeli mam odtwarzacz CD z opcjami variable i fixed ( CD reguluje poziom głośności lub nie) to czy potrzebuję w GC potencjometr ?
                          G-c to takie audiowoodoo, czyli straszny high-end tanim kosztem, a przede wszystkim małymi umiejętnościami. No a skoro to high-end to trzeba mu zapodć high-endowy sygnał. W odtwarzaczach cd decybele zbijane są na dwa sposoby. W piewszym stosuje się potencjometry cyfrowe i generalnie możesz wówczas zrezygnować z potencjometru przed clonem. W drugim przypadku volume w odtwarzaczu ustawiane jest cyfrowo na dac'u, ot bo niektóre przetworniki zwyczajnie mają taką funkcję. Wówczas polecam zastosować potencjometr przed clonem i ustawić odtwarzacz na 0dB, bo zciszanie dac'iem baaardzo rozhighendowuje sygnał. (im mniej dB tym więcej THD+N) Oczywiście trzeba by tu sprawdzić jak zrealizowana jest funkcja vol w odtwarzaczu, a to może być bardziej skomplikowane jak budowa g-c :)

Ja zdzieram koszulki z kondensatorów bo jestem nerwowy.Wszystko jedno czy w ręce wpadnie mi bateryjka, cukierek, cytryna czy kondensator, obieram to :)

Skomentuj

tak plytki wykonuje sam otwory tez wierce

Skomentuj

Czy jeżeli mam odtwarzacz CD z opcjami variable i fixed ( CD reguluje poziom głośności lub nie) to czy potrzebuję w GC potencjometr ? Słucham tylko z CD.
                              To zalezy czy regulacja jest od ''zera'' zazwyczaj jest to dosc ograniczony zakres i wtedy nie ma calkowitego wyciszenia albo ilosc krokow jest bardzo mala. No i po wlaczeniu CD fixed gain potrafi byc ustawiony na maksa. Musisz to sprawdzic.

Zwroc jeszcze uwage na to ze wszelkie plytki pod LM-a sa robione jako pojedyncze koncowki. A problem pojawia sie wtedy gdy trzeba podlaczyc dwie takie koncowki pod jeden wspolny zasilacz. Powstaje wtedy petla mas i mamy buuuuuczenie w glosniku. Haj-endowcy nie potrafia sobie z tym poradzic dlatego haj-endowo robia tzw dual-mono czyli calkowicie osobne koncowki z osobnymi zasilaczami na osobnych trafach. Jest to rozwiazanie dobre ale drogie a wcale nie konieczne.

Skomentuj

irku ale gdzie ta pęta masy ?? przecież symek tak samo jak i GC posiada jeden kanał na płytce i po podłączeniu do wspólnego zasilacza gdzie ci powstaje pętla?? jeśli nie łączymy masy sygnałowej na wejściu lub na potku to takiej pętli nie mamy... z tego co mi się wydaje...

Skomentuj

masy zasilania lacza sie przez zasilacz a pozniej masy sygnalow lacza sie przy wejsciu tak powstaje petla masy. I wszystko teraz bedzie zalezalo od plytki koncowki jak dlugi odcinek laczy mase sygnalowa z masa zasilania.
                                  W symku masy te sa ''odizolowane'' rezystorem 10om co redukuje brumy ale wprowadza rezystancje. Powinno byc tak ze jedna koncowka ma zwore na tym rezystorze a druga rezystor. Ale to juz bardziej skomplikowane i zalezy od prowadzenia sciezek na plytce koncowki.

Skomentuj

w linku odanym przez kol. dami300189 na schemacie GC jest rzecz która mnie zaintrygował a mianowicie na wyjściu sygnału z LM-a na głośnik jest rezystor i kondensator wpięty szeregowo do masy, moje pytanie , po co to tam jest?LINK

Skomentuj

To kompensacja obciążenia indukcyjnego, dobrze jak jest.

Skomentuj

irku hmm dziwne bo ja mam gc na jednym zasilaczu i masy łączą się w zasilaczu oraz tylko w źródle dźwięku nigdzie (a masy sygnałowa i zasilania nie jest udzielone rezystorem) indziej wiec wynika z tego ze tworzy się pętla a żadnych ale to żadnych brumów nie ma... za to jak stykne masy na potku to juz brumy mam ogromne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X