Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wymienić różne transformatory 2 x ....V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak wymienić różne transformatory 2 x ....V

Obecnie mam transformator 2 x 11,5V w małym wzmacniaczu stereo na TDA2030A jako trzy kabelki (dwa niebieskie i jeden czarny) Nowy transformator 2 x 14V ma dwie pary kabelków na uzwojeniu wtórnym (dwa czarne i dwa czerwone).
    Wybaczcie mój analfabetyzm elektryczny... ale jak ten nowy transformator powinien być podpięty do płytki wzmacniacza? Właśnie wymieniłem kondensatory i diody w płytce, a nie chciałbym puścić z dymem czegoś.

A wyprowadzenia nie są jeszcze jakoś dodatkowo oznaczone? Może zrób foto...

Skomentuj

Wrócę z pracy to zrobię fotki, ale jak pamiętam opisów wyprowadzeń tam nie ma.

Ja sobie kombinuję, że różnica między trafami jest taka, jak na obrazkach poniżej.

Patrząc na same rysunki to kombinuję, że zewrzeć wyjścia muszę w tym z 4 wyprowadzeniami i wtedy pojawią mi się 3 wyprowadzenia?
      Tylko, które?

Skomentuj

A miernik masz ?

Najpierw odszukaj dwie pary uzwojeń wtórnych.
        Następnie zawrzyj dwa końce osobnych par i zmierz napięcie na pozostałych wyprowadzeniach. Napięcie będzie się albo dodawać (2 razy większe niż na pojedynczym uzwojeniu) i wtedy jest ok, albo odejmować (będzie około zera) - wtedy zamień miejscami wyprowadzenia u jednej pary.

Skomentuj

Miernik na stanie jest i pary już zidentyfikowałem.

Z tym odejmowaniem się i "zerowym" pomiarem to dlaczego miało by tak być? Przeciw faza przemiennego?

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
            Z tym odejmowaniem się i "zerowym" pomiarem to dlaczego miało by tak być? Przeciw faza przemiennego?
            Dokładnie tak - napięcie powinno być przy takim połączeniu 0V ale zwykle jest jakiś ułamek volta - niedokładność nawinięcia uzwojeń.

Skomentuj

Poniżej fotki transformatorów.

Na zdjęciu toroidalnego pierwotne ma kolor nieco niewyraźny a jest niebieski (para po prawej), natomiast na zdjęciu starego widać wtyk 3-pinowy uzwojenia wtórnego (u dołu).

Zwykłe trafo:
              • pierwotne - para czerwona
                wtórne - niebieski - czarny - niebieski (na PCB przy gniazdku jest opis odpowiednio: AC-GND-AC (?)

Toroidalne trafo:
              • pierwotne - niebieski
                wtórne - czerwony
                wtórne - czarny

bsw, zabieram się za pomierzenie tego toroida przy zwieraniu par, zobaczę co mi wyjdzie :). Bawię się transformatorem pierwszy raz w życiu i podchodzę do tego z dużą rezerwą i ostrożnością, jak na 230V przystało.

[ Dodano: 2010-03-22, 21:43 ]
              Za pierwszym strzałem po zmostkowaniu uzwojeń trafiłem. Transformator cichutko buczy, ale po położeniu go na gumie jest to praktycznie niesłyszalne.
              Przy okazji pomierzyłem napięcia obu uzwojeń i jak wyszło widać na fotkach poniżej.

Wtórne 1 (fot. 1 - "czerwone" uzwojenie) - 15,12V
              Wtórne 2 (fot 2. - "czarne" uzwojenie) - 15,10V

Teoretycznie powinno wyjść 30,22V, ale zmostkowane dwa środkowe (czerwony i czarny - fot. 3) - 29,97V
              Jak robiłem fotkę drukarka "ruszyła" i wyszedł spadek napięcia z 30,15V na te 29,97V.

Rozumiem, że teraz mam taki układ jak na rysunku poniżej, a mój mostek (fot.3) to środkowy "drut" z uzwojenia wtórnego z rysunku poniżej?

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                Rozumiem, że teraz mam taki układ jak na rysunku poniżej, a mój mostek (fot.3) to środkowy "drut" z uzwojenia wtórnego z rysunku poniżej?
                Dokładnie tak.

To jest połączenie szeregowe dwu uzwojeń. Otrzymujemy 2x większe napięcie przy prądzie takim jak na pojedynczym uzwojeniu.

Osobne wyprowadzenia dla obu uzwojeń wtórnych umożliwiają także połączenie równoległe (też trzeba pamiętać o odpowiedniej fazie)
                Wtedy uzyskuje się 2x większy prąd przy tym samym napięciu co pojedynczego uzwojenia.

Skomentuj

Transformator już podpiąłem do wzmacniacza (właśnie gra) i wszystko działa jak należy, a nawet lepiej. Moje subiektywne wnioski z odsłuchu oczywiście opiszę w osobnym wątku, w odpowiednim dziale.
                  Wiem, że to dla Was, często "starych wyjadaczy" wiedza elementarna, ale chciałem to zrobić mając świadomość co robię i dlaczego tak, a nie inaczej unikając przy tym ewentualnych szkód :).

Po kilku godzinach obciążenia trafa buczenie praktycznie zanikło.

Dziękuję bardzo bsw oraz KAPRINT za bezinteresowną pomoc i sugestie.

Rozwiązałem problem, więc wątek do zamknięcia.

Skomentuj

Czaruję...
                  X