Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zmierzyć moc wyjściową w wzmacniaczu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zmierzyć moc wyjściową w wzmacniaczu?

Witam. Mam wzmacniacz JVC i niestety nie mam żadnej informacji na temat mocy wyjściowej wzmacniacza. Mam uniwersalny miernik. Jak zmierzyć moc wzmaka?

Co to za model wzmacniacza ?? Car Audio czy domowy ??

Skomentuj

Było nie raz. Zwykłym miernikiem tego nie zrobisz...

Skomentuj

Generator,oscyloskop masz? Bo bez tego niestety ani rusz.

Skomentuj

mierząc napięcie zasilające końcówkę mocy można określić moc. A żeby zmierzyć moc to oscyloskop musi być, generator potrzebny nie jest bo można wykorzystać sieciowe 50Hz...

Skomentuj

Z tego co wyczytałem o ile pamięć mnie nie myli moc się mierzy przy 1 khz ?

Skomentuj

Przy 50Hz właściwie samym miernikiem da się zmierzyć, wystarczająco dokładnie będzie. Po prostu obciążasz wzmak, mierzysz prąd wyjściowy i napięcie, podstawiasz do wzoru i masz.

Skomentuj

Wzmacniacz domowy z radiem. Niemam Generatora i oscyloskopa. :sad:

Skomentuj

No to jak pisali koledzy wyżej, bierzesz jakieś trafo o małym napięciu dołączasz do niego potencjometr tak żeby jeszcze obniżyć napięci do tych ok. 0dB, czyli 0,707V. Głośność na minimum i podłączasz do wejścia tak ustawiony sygnał. Miernik na wyjście obserwując miernik i słuchając podkręcasz głośność aż usłyszysz zniekształcenia, potem trochę cofasz pokrętło głośności, wtedy odczytujesz to, co jest na mierniku P=U/R*U... Nie jest to dokładny pomiar, ale tak orientacyjnie wystarczy.

Skomentuj

To juz lepiej niech zmierzy albo chociaz zobaczy na jakie napiecie sa kondensatory zasilacza. Bo z samym miernikiem i zerem wiedzy nic nie zdziala a tylko popsuc moze.

Skomentuj

Tylko mam problem bo wzmacniacz mam 8Ω a głośniki 4 Ω. Więc gdy pogłoszę na więcej niż połowę skali to wzmacniacz się wyłącza bo ma zabezpieczenie. Oto zdjęcie wzmacniacza:
                      http://zapodaj.net/6101af25b945.jpg.html

[ Dodano: 2010-03-23, 17:33 ]
                      Polusek, A na 50Hz we wzmacniaczu jak ustawić? Możesz mi wyjaśnić jak to sprawdzić?

Skomentuj

Zamieszczone przez domino123456
                        Tylko mam problem bo wzmacniacz mam 8Ω a głośniki 4 Ω.
                        Czyli problem lezy miedzy krzesłem a klawiatura. Nie podlacza sie glosnikow 4om do 8omowego wzmacnaicza.

Skomentuj

Głośników innych nie mam. Wzmacniacz ma zabezpieczenie to sie nic nie stanie. Nie będę grał głośno! Chce się dowiedzieć ile wat ma wzmacniacz to może kupie sobie inne głośniki.

Skomentuj

Proponuję zrobić tak.
                            Podłącz oba te głośniki w szereg, żeby uzyskać 8ohm. Wtedy zobacz w ktorym momencie sie wyłączy wzmacniacz. Bedziesz wiedział czy na 8ohm będzie korzystniej.
                            Z tym pomiarem mocy to może faktycznie sobie odpuść Bo nie ma czegoś takiego jak "ustawienie 50Hz na wzmacniaczu".
                            Pomogę ci określić, oszacować moc.
                            Najlepiej jak zmierzysz napięcie zasilające wzmacniacz, albo podaj oznaczenia transformatora (o ile są). Napisz też jaki pobór mocy jest zdeklarowany na obudowie. Możesz pokazać fotke wnętrza? Na jakie napięcie są elektrolity w zasilaczu? Zmierz jakie jest na nich napięcie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X