Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprawdzenie Zasilacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdzenie Zasilacza

O to moje pierwsze wypociny z EAgla :)

Prosiłbym o jakieś komentarze.

Pytanie czy dodawanie dodatkowych kondensatorów 100nF między nóżkami mostka prostowniczego jeszcze coś da skoro za elektrolitami mam już 2 tak jak to jest w kicie NE69 ?

kondensatory na mostku mają trochę inną "funkcję" niż te na zasilaniu DC, upraszczając mają one pomagać w pracy diodom znajdującym się w mostku w momencie ich przełączania, przy małych prądach nie ma sensu ich stosować ale przy kilku amperach nie zaszkodzą

Skomentuj

wydaje mi się, że bezpieczniki to powinny być przed mostkiem, na uzwojeniu wtórny trafa, ewentualnie jeden na pierwotnym
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez kobi
        kondensatory na mostku mają trochę inną "funkcję" niż te na zasilaniu DC, upraszczając mają one pomagać w pracy diodom znajdującym się w mostku w momencie ich przełączania, przy małych prądach nie ma sensu ich stosować ale przy kilku amperach nie zaszkodzą
        Nie do końca prawda...
        Ich głównym zadaniem jest tłumienie zakłóceń wysokich częstotliwości.
        Na pewno nie przeszkodzą, mogą jedynie pomóc

Skomentuj

Płytka wytrawiona i polutowana :) Z trafka 2x24V bez obciążenia przy 2x4700uF wychodzi 37V :) Tylko strasznie posmarkałem a nie polutowałem. Kondensatory dolutuje od spodu, jakieś zwyczajne ceramiki 100nF bo MKT nie mam :/ czy lepiej MKT wlutować ?

Skomentuj

Ceramiki wystarczą.

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
              Zamieszczone przez kobi
              kondensatory na mostku mają trochę inną funkcję niż te na zasilaniu DC, upraszczając mają one pomagać w pracy diodom znajdującym się w mostku w momencie ich przełączania, przy małych prądach nie ma sensu ich stosować ale przy kilku amperach nie zaszkodzą
              Nie do końca prawda...
              Ich głównym zadaniem jest tłumienie zakłóceń wysokich częstotliwości.
              Na pewno nie przeszkodzą, mogą jedynie pomóc
              Te kondensatory dokładnie to mają za zadanie tłumić szpile powstające przy przełączaniu diod.

Skomentuj

Dzięki :)

I teraz pytanie czy główka ceramika może dotykać ścieżek lub innych elementów ? Bo jeżeli nie to zapakuję ją w termokurczkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel
                  I teraz pytanie czy główka ceramika może dotykać ścieżek lub innych elementów ?
                  jak chcesz wywolac porzar w najmniej oczekiwanym momecie to moze ;-) mimo wszystko nie ryzykowal bym ;-)

Skomentuj

płytka lepiej zaprojektowana niz w kicie.

I teraz pytanie czy główka ceramika może dotykać ścieżek lub innych elementów ? Bo jeżeli nie to zapakuję ją w termokurczkę.
                    nie mogę sobie wyobrazić z tymi scieżkami jak ty chcesz zeby się dotykały? Na leżąco ? Zresztą powinno się robić "po normalnemu". Lepiej nie kombinować z elektroniką.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                      nie mogę sobie wyobrazić z tymi scieżkami jak ty chcesz zeby się dotykały? Na leżąco ? Zresztą powinno się robić "po normalnemu". Lepiej nie kombinować z elektroniką.
                      Kondensatory dolutuje od spodu, jakieś zwyczajne ceramiki 100nF bo MKT nie mam
                      wystarczy temat przeczytac zanaim sie odpowie ;-)

Skomentuj

można prosić autora wątku o wersję gotową do druku??
                        bo akurat by mi się przydał taki schemacik :)

Skomentuj

Proszę.
                          http://wyslijplik.pl/download.php?sid=UHI4XvMQ

Ale to wersja na 3x4700uF o rasterze 20,5. Ale można coś to poprzesuwać.
                          Radze jeśli masz już elementy to wydrukuj na zwykłej kartce i powbija w ich miejsca.

A do LM3886 bo taki masz w podpisie to radziłbym na szybkich diodach.

Skomentuj

tak to do lm3886
                            czemu niby szybkie diody?

ja sobie go tam ewentualnie w paint trochę poprzesuwam
                            będę musiał w końcu się nauczyć jakiś program do robienia płytek obsługiwać

elementów jeszcze nie kupiłem na razie na dniach chce wydrukować płytkę pod układ i spróbować wytrawić, wszystko jeszcze na etapie planów, ale środek do trawienia zakupiony

Skomentuj

A nie wiem ale większość projektów z LM ma takowe.
                              Co do przerabiania to nie opłaca się poogladaj filmiki na Youtube http://www.youtube.com/watch?v=qG0O9LKH-_E z kursu Eagla i sobie zrobisz sam a satysfakcja jaka :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X