Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LM 4780

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LM 4780

Witam,
    właściwie problem już rozwiązałem, ale bardzo zdziwiła mnie sytuacja z tym scalakiem. Dla przypomnienia dodam, że kostka ta zawiera w sobie dwa scalone wzmacniacze LM3886. Mam 3 takie kostki i wszystkie 3 wzbudzają się na niskich częstotliwościach, ale tylko w przypadku wykorzystywania obu kanałów jednocześnie. Jak gra tylko jeden kanał, dowolnie który, to nie ma żadnych wzbudzeń. Okazuje się, że wzbudzenia powoduje obwód Boucherota RC (2R7, 100n). Bez tych elementów wszystko jest ok.
    Miał ktoś taki przypadek?

Proponuje przyjrzec sie zasilaczowi i impedancji kondensatorow filtrujacych (pojemnosc).
    To nie wina obwodu Zobla czy jego braku.

Skomentuj

Przebadałem końcówkę na kilku zasilaczach, z różnymi napięciami i pojemnościami.
      Ostatnia myśl to był właśnie "zobel" i okazało się że te wzbudzenia to tylko i wyłącznie jego wina. A elementy 100% sprawne. Na niewielkim wysterowaniu już pojawiały się zniekształcenia. Najbardziej dziwi mnie to, że jak tylko jeden (dowolny) kanał obciążam to jest ok. Nawet na 2 głośnikach 4ohm połączonych równolegle pod jeden kanał jest ok. A jak stereo to wzbudzenie jest na każdym obciążeniu, czy to 2, 4 czy 8ohm.

Skomentuj

Trudno strzelić co jest przyczyną, daj jakieś zdjęcia tego.

Skomentuj

Na jakim PCB to jest?

Skomentuj

http://www.unisonus.com/pdf/lm4780_sch.pdf zdjęcia nie chce mi się wrzucać, ze względu na prostotę tego wzmacniacza.

Przyczyną chyba są po prostu scalaki. Zrobiłem już w życiu sporo wzmaków, ale pierwszy raz widzę, żeby układ mający chronić wzmacniacz przez wzbudzeniami je powodował :/
            Może z szeregowym dławikiem boucherot nie powodowałby tych wzbudzeń.

Skomentuj

Przerobiłem już kilka tych kostek (w tym jedną na amen). Miałem kiedyś wzbudzenia na niskich częstotliwościach ale myślałem, że to karta dźwiękowa bo po resecie karty ustawało. Na innym zestawie, inna karta ten sam wzmak oraz ta sama karta ale inny wzmak, wzbudzenia nie występowały. Wiec mogłoby to wskazywać na jakieś cuda z częścią sygnałową (choć wydaję się, ze to mało prawdopodobne). Dodatkowo mogę powiedzieć, że wzbudzenia częściej występowały gdy na eq był podbity bardzo niski bas (ok 30Hz).

Skomentuj

http://en.wikipedia.org/wiki/Motorboating
                Ciezki temat. Pytanie jaka jest czestotliwosc tych wzbudzen? Ponizej 20Hz?

Skomentuj

Ja na początku byłem pewien że coś z zasilaniem musi być nie tak, ale N-mosfet, TDA, czy uniamp działają poprawnie na wszystkich trzech zasilaczach które mam. Już byłem załamany, ale postanowiłem jeszcze sprawdzić bez RC. Wystarczy że na którymś z wyjść (dowolnie na którym) jest zobel i już stereo nie działa :/ Jak głośniki w przeciwfazach są, to nic się nie zmienia. Bez zobla wzmak działa normalnie, nawet nie nagrzewa się zbytnio, więc pozostanę przy tej konfiguracji.

Zależy od wysterowania. W takt basu zniekształca. Przy bardzo słabym wysterowaniu cuda zaczynają się dziać dopiero ponizej 30Hz. Im bardziej wysterowany wzmak, tym wyższe częstotliwości są zniekształcane. Chyba musiałbym filmik pokazać, bo nie tak łatwo to wytłumaczyć.

Skomentuj

Czyli nie zasilanie tylko gdzies masy i prady nimi plynace plus filtracja tlyko gdzie...

Skomentuj

Nic z tych rzeczy.
                      Po prostu wzmacniacz "nie lubi" obciążenia na ponadakustycznych częstotliwościach albo jest źle obciążony z tymi elementami. Zapewne pomogłoby zwiększenie R9 i R10 lub zmniejszenie C5, C6. Wieczorem przebadam układ z pozmienianymi RC.

Skomentuj

Hmm to w koncu wzbudza sie nad pod czy ponad akustyczych? Elementy o wartosciach 47nF i 10m w szereg nie maja wpływu na niskie czestotliwosci.

Skomentuj

Obwód boucherota pełni rolę obciążenia dla wzmacniacza dla częstotliwości ponad akustycznych i są to wartości 100n i 2,7R. Właśnie nie wiedzieć czemu te elementy powodują wzbudzanie się wzmacniacza na basie...

Nie wiem skąd wziąłeś 47n i 10M.

Skomentuj

10om miało byc....

Skomentuj

Nie wiem czy to może mieć wpływ na twój problem, ale jeżeli nie poprawiłeś błędu na płytce to kondensator C3 lub C4 nie ma połączenia do masy. Może to jest problemem.

Skomentuj

Wiem, chodzi Ci o C3, chyba byłem pierwszym, który zauważył ten błąd, pisałem kiedyś o tym na AS

Skomentuj

Ja bym stawiał na C7 i C8 lub kolumny, co masz tam wlutowane jak to są jakieś Ultra Low ESR to może być przyczyna. Jeśli źródłem sygnału jest NOS DAC to on może być przyczyną :)
                                  Zobel na pewno nie jest bezpośrednią przyczyną.
                                  Zamieszczone przez Polusek
                                  zdjęcia nie chce mi się wrzucać, ze względu na prostotę tego wzmacniacza.
                                  Niby prostego ale zdjęcie mogło by pomóc, tak samo jak masz jakiś oscylogram tego.
                                  Spr. na głośnikach czy/i na obciążeniu rezystorem ?

Skomentuj

Źródłem jest karta dźwiekowa w PC.
                                    Kolumny trzymają 4ohm, z resztą pisałem już, że na różnych obciążeniach próby robiłem. Kondensatory są MKT, nie próbowałem ceramików.
                                    Tak jak myślałem, zwiększenie R9 i R10 do 4,7R rozwiązuje problem, tak samo jak zmniejszenie C5, C6 do 68n. Jednak wzmacniacz się bardziej nagrzewa niż w standardowej końcówce z gołym wyjściem. Z szeregową cewką nawet nie próbowałem, wolę już nie dawać tego nieszczęsnego zobla.

Skomentuj

A zmieniałeś źródło... dla mnie to podstawa że jak wzmacniacz gra np. na odtwarzaczu mp3 źle to podłączam go pod inne źródło.

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek
                                        Tak jak myślałem, zwiększenie R9 i R10 do 4,7R rozwiązuje problem, tak samo jak zmniejszenie C5, C6 do 68n. Jednak wzmacniacz się bardziej nagrzewa niż w standardowej końcówce z gołym wyjściem. Z szeregową cewką nawet nie próbowałem, wolę już nie dawać tego nieszczęsnego zobla.
                                        Te R9 czy R10 nagrzewają się czy są cały czas zimne.

Skomentuj

Czaruję...