Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki rodzaj przewodu wybrac na interconnect

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki rodzaj przewodu wybrac na interconnect

Witam
    Nie mogę jednoznacznie uzyskać odpowiedzi na pytanie jaki przewód powinienem wykorzystać do połączenia ampli z subwooferem aktywnym.
    Przewód chce wykonać samemu 1xRCA-1xRCA

nurtuje mnie pytanie czy to może być przewód koncentryczny tzn cienka żyła miedziana w miedzianym ekranie i ekran do masy i środek do plusa czy raczej powinno to być wykonane na przewodzie który składa się z dwóch gorących żył i miedzianego ekranu gdzie ekran podłącza się tylko z jednej strony a dwie żyły w środku to wiadomo ?

Naprowadźcie mnie!
    Pozdrawiam

Coś pokręciłeś z tym opisem...
    Ja to robię z przewodu mikrofonowego, czyli dwie żyły w jednym ekranie. Wykorzystując jedną żyłę jako sygnał (linię gorącą) drugą jako mase (linię zimną) a ekran łącząc tylko z jednej strony, do masy oczywiście...

Kabel koncentryczny(coaxial cable) w audio wykorzystuje się do przesyłu sygnału cyfrowego.

Skomentuj

Kabel koncentryczny(coaxial cable) w audio wykorzystuje się do przesyłu sygnału cyfrowego.
      Nie tylko.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        Nie tylko.
        A do czego jeszcze?

Skomentuj

Do przesyłu sygnalu analogowego jakby ktos nie wiedział... czy az tak trzeba tłumaczyc? Gorzej niz elektroda...

Skomentuj

pegelmesser, moze troche zyczliwosci ? Mysle ze mozemy zalozyc ze kolega nie robi z siebie glupka tylko pyta o konkretne zastosowania wiec zamiast kpic, prowadz dyskusje merytoryczną.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
              Do przesyłu sygnalu analogowego jakby ktos nie wiedział... czy az tak trzeba tłumaczyc? Gorzej niz elektroda...
              Podaj przykład, bo ja nie znam żadnego innego zastosowania w audio oprócz przesyłu cyfrowego...

Skomentuj

Zwykły kabel audio, to przecież koncentryk - na około ekran a w środku żyła :)
                Można wykorzystać nawet zwykły kabel antenowy tylko jest on sztywny przez to niepraktyczny. Dla sygnału audio żądne efekty falowe nie zachodzą przecież i impedancja falowa kabla jest bez znaczenia.
                Lepsze rozwiązanie to właśnie ekran + 2 żyły (tak się niby powinno robić)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                  Zwykły kabel audio, to przecież koncentryk - na około ekran a w środku żyła
                  Kabel koncentryczny ma konkretne parametry tzn. konkretną impedancje falową, a w zwykłych kablach do audio nie jest ona określana bo nie jest to istotne prócz właśnie standardu S/PDF; AES/EBU.

Oczywiście jak ktoś się uprze to zrobi interconnect na kablu od odkurzacza, ale chyba nie o to chodzi?

Skomentuj

No i takie właśnie odpowiedzi mnie satysfakcjonują
                    Teraz mi sie nasuwa jeszcze pytanie z której strony ten ekran podłączyć od strony nadajnika czy odbiornika? czy raczej to wsio rybka ?

Taki przewód jak Cordial CMK222 będzie chyba dobrym wyborem przy tworzeniu interconnectu ?

Skomentuj

od strony nadajnika
                      a właściwie to gdzie nie podłączysz to będzie Ok przecież możesz kabelek obrócić chyba że robisz przejściówkę :]
                      tego Cordiala mam na stanie, jak chcesz to ci go opchnę troszkę taniej niż w sklepie

Skomentuj

od strony źródła
                        i właśnie na takich kablach są strzałki, które określają "kierunek sygnału"
                        ale znam takich co się z tego śmieli i mówili, że kable nie są kierunkowe :grin:
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sygnał nie jest kierunkowy :P..
                          A podlaczenie ekranu. Mozliwe ze faktycznie od strony zrodla ale jakie sa do tego podstawy fizyczne ?

Skomentuj

n_omyzs, to już musisz Irka zapytać. Właśnie o tym ostatnio rozmawialiśmy ale nie pamiętam.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dla mnie też jest to ciekawe
                              na chopski rozum przewody nie są kierunkowe bo dlaczego miały by być ?
                              przecież miedz nie działa zaporowo w przeciwnym kierunku :lol:
                              może wpływ na kierunkowość ma ułożenie i skręcenie żył w przewodzie ?

Skomentuj

nie....

tłumaczac to na chłopski rozum ekran jest tu po to by sygnal docieral od nadajnika do odbiornika w niezmienionej przez jakies indukowane zaklucenia postaci...

skoro ekran podłączony masz do masy w jednej wtyczce to powinien byc podłączony u źródła ...

odwrócenie mogło by powodować że jakies zakłocenia z nastepnego stopnia będa sie przenosic po ekranie i na calej długosci tego przewodu mogą (ale nie muszą) degradowac sygnał ;p ...

w kazdym kolejnym stopniu systemu mase podlacza sie najblizej zródła ;p

może wpływ na kierunkowość ma ułożenie i skręcenie żył w przewodzie ?
                                absolutnie nie ma to ZADNEGO znaczenia ... czy to cyfrowy czy analogowy sygnał ...tutaj pasuje odesłać po prostu do podstaw fizycznych, przepływu pradu i co to jest ;p ...

ich "kierunkowosc" moze wynikac wlasnie tylko i wylacznie z miejsca zwarcia ekranu z masą .... i wtedy to zwarcie powinno byc blizej zrodla sygnalu .....
                                (a przynajmniej w audio tak jest ;p ) ...

jezeli gdzies producent zwiera ekran z obu stron, lub wogole nie zwiera a jednoczesnie pisze ze ten kabel jest "kierunkowy" ..i wogole EH ..AH ..to jest to wielka marketingowa ściema ...i takich sciemniaczy omijć heh

Skomentuj

Imho kierunkowość przewodu to tylko właśnie to podłączenie ekranu i kierunek wskazuje miejsce podłączenie tego ekranu; później to chyba tylko wymysły handlowców.
                                  Chyba ze producent wstawia w przewody diody

Skomentuj

No ja nie mowie ze nie ale dalej nie widze zadnych konkretów :)

Skomentuj

Ten przewód z ekranem łaczonym z jednej strony ma masę to tzw pseudo zbalansowany kabel. Mam patent u siebie ale nie sprawdzałem różnic w kierunku podłączenia, jeżeli jakieś występują to są na pewno nie słyszalne ale raczej mają zadanie prewencyjne.

Prawde mówiąc dużo lepszym rozwiązaniem byłaby skrętka w ekranie. Ekran łączymy z obu stron do obudów łączonych urządzeń, czyli de facto mamy ciągłość ekranowania elektroniki od źródła (ekran obudowa) prze kabel (ekran w kablu) pod odbiornik (znów ekran obudowa). Aby to działało w 100% nie powinno sie używać wtyczek RCA bo nie ma możliwości zaekranowania tej wtyczk, bo terminal łączący kabel z urządzeniem w przypadku modelowym też powinien być ekranowany :

Skomentuj

Czyli stałe połączenie...lipa bo traci się mobilność całkowicie.
                                        Wydaje mi się że takie rozwiązanie ma sens tylko wtedy gdy źródło i odbiornik oraz przewód sygnałowy umieszczone są w silnym polu elektromagnetycznym...
                                        W domowych warunkach chyba nie będzie różnicy (przynajmniej słyszalnej)
                                        Am I right?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X