Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usterka Nad series 20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usterka Nad series 20

Witam,posiadam wzmacniacz oznaczony Nad series 20,niby wszystko jest ok oprócz jednego mankamentu,który muszę naprawić,przy włączaniu wzmacniacza dzieje się coś takiego:
    http://www.youtube.com/watch?v=lgmStB41m2o
    Występuje to w obydwu kanałach w taki sam sposób,mógł by ktoś naprowadzić od czego zacząć naprawe?Mam też drugi wzmacniacz w którym dzieje się coś podobnego,wydaje mi się,że w oby dwóch przypadkach chodzi o to samo tylko o co?.

[ Dodano: 2010-04-08, 13:50 ]
    Jak widać membrana się wychyla przy wlączaniu.

[ Dodano: 2010-04-08, 13:51 ]
    Dodam jeszcz całkowite oznaczenie Nad series 20 Stereo Amplifier 3020.

Ten NAD najprawdopodobniej nie ma opóźnionego włączania głośników. Taki układ można dorobić, koszt góra kilkanaście złotych. Jeśli brakuje temu wzmacniaczowi podstawowych zabezpieczeń to poskładaj to http://irek.fratu.pl/?uklad-zabezpie...wzmacniacza,33
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Nie bardzo mi tam pakować cokolwiek bo to będzie na sprzedaż więc chcem aby był w pełni sprawny też myślałem o soft starcie,znalazłem przebite 2 tranzystory oznaczenia na płytce to Q509,Q510 oznaczenie tranzystora JIII 8221 sprzedawcy w sklepie robią wielkie oczy i nawet nie wiedzą co to jest,jaki zamiennik do tego mógł bym zastosować?

[ Dodano: 2010-04-08, 17:28 ]
      I to by było na tyle tylko uszkodzone te tranzystory będzie żył tylko jaki zamiennik tam wsadzić??

Skomentuj

Zobacz do serwisówki co to za elementy. Ja nie widzę takich tranzystorów w tym modelu. http://homepage.mac.com/planet10/man...viceManual.pdf
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Na jednym schemacie nie mam w ogóle tych tranów (albo jestem ślepy :) ) (NAD 3020)
          a na drugim (NAD 3020i) są to trany w stabach w zasilaczu i odpowiednio:
          Q509 - 2sc1815
          Q510 - 2sc1015

Skomentuj

Właśnie to ja myślałem,że jestem ślepy,jednak nie...Nie są to trany w zasilaczu,są to trany od toru audio (preamp),co teraz mam zrobić?Nic o tych tranach nie ma w necie :sad:

[ Dodano: 2010-04-08, 23:21 ]
            Udało się :mrgreen: Rozrysowałem se schemat ze wzmacniacza porównałem z serwisówką i wyszło,że mogę polączyć baze jednego trana z emiterem drugiego i baze drugiego z emiterem pierwszego,wychylanie membrany przy wlączaniu i wylączaniu ustało lecz nie dokońca delikatnie się jeszcze wychyla.Mam jeszcze inny wzmacniacz i w nim przy wlączaniu też wychyla się membrana tylko nie ma tego dzwięku jak by ktoś wiedział dlaczego się wychyla bardzo bym prosił o wyjawienie tajemnicy.

Skomentuj

w starszych wzmacniaczach tak jest, że wychyla się membrana
              to już taki urok tranzystorów

jeżeli nie ma żadnego dodatkowego układu który to redukuje bądź szybko odłącza kolumny to jest to normalne

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
                Udało się :mrgreen: Rozrysowałem se schemat ze wzmacniacza porównałem z serwisówką i wyszło,że mogę polączyć baze jednego trana z emiterem drugiego i baze drugiego z emiterem pierwszego,
                To pokaż jak rozrysowałeś i co wykombinowałeś :)
                W końcówce jest potencjometr do regulacji DC na wyjściu, zmierz napięcie DC na wy. z czasem mógł się trochę rozregulować i na wy może być jakieś DC co może powodować takie dziwne ruchy membraną. Ale zawsze jakieś stuki bez opóźnienia załączenia będą.

Skomentuj

Czaruję...
                X