Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc dla laika - pilot zdalnego sterowania do stroboskopu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc dla laika - pilot zdalnego sterowania do stroboskopu.

Witam mam zrobiony stroboskop na kicie z AVT jest tam potencjometr do regulowania częstotliwości błysku - chciałbym zrobić do tego jakiś pilot gdzie można by było wstawić ten potencjometr i przełącznik żeby można go było całkowicie wyłączyć.

Ale nie wiem czy od potencjometru mam poprowadzić 3 kable czy 2 nie wiem w ogole jak jest zamontowany ten potencjometr. I w który tor mam wpiąć wyłącznik.

Można prosić o jakiś schemacik ? Czy od potencjometru mam poprowadzić te wszystkie trzy kable ?

pilot na kablu chcesz zrobić?
    a w tym pilocie potencjometr i wyłącznik ?

Skomentuj

Tak dokładnie. Może troche sie źle wyraziłem ale ma to być taki kontroler/sterownik tak jak w wytwornicy np.

Skomentuj

a chcesz mieć kontrolę tu i tu? bo jak wystarczy ci na kablu to możesz przenieść całość na pilot po prostu

Skomentuj

Niee.

Kontrola moze być tylko na tym kablu/pilocie.

Tak jak w wytwornicy wpinasz ona tam gdzies siedzi to ja chce zawiesic strobka przy suficie i nie wychodzić później do niego zeby go przestawić:)

[ Dodano: 2010-04-10, 16:23 ]
          ktoś wie jak to zrobić ?

Skomentuj

ja nie wiem, w czym masz problem.
            Wymontuj potencjometr i przedłuż go kablem, wymontuj włącznik i przedłuż go kablem... ( z tym drugim zrób to z głową - 220V)

Skomentuj

ale tam nie ma włącznika a włącznik chciałem jakoś zrobić przed/za potencjometrem.

I od potencjometru mam przelutować wszystkie 3 kable ?

Skomentuj

musisz mieć schemat zeby dorobic se włącznik w układnie. A jak nie masz to włącznik zasilania i tyle. UWAGA na 220V AC. (dodam ze to nie jest najlepsze wyjście i nie polecam)

potencjometr jak jest przylutowany do trzech ścieżek w płytce to 3 kable, jak do dwóch to 2.

Skomentuj

Czaruję...
                X