Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyświetlacz cyfrowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyświetlacz cyfrowy

Witam. Kupiłem na "gratach" tuner satelitarny z myślą użycia jego obudowy jako obudowy do mojego wzmacniacza.

Zastanawiam się żeby zrobić kontrolę głośności za pomocą układu scalonego, więc trzy guziczki na przodzie wystarczyły by do sterowania wzmacniaczem (włącz/wyłącz, głośniej, ciszej) i fajnie by było wykorzystać wyświetlacz od tego tunera by pokazywał poziom głośności.

Zaznaczając, że jestem początkujący mam pytanie czy ciężko by było zrobić sterowanie tym wyświetlaczem? Tym bardziej, że to jest na podstawie LEDów a nie LCD.

Może już są gotowe projekty pod które jakoś bym zaadoptował ten wyświetlacz?

Zamieszczone przez scythe1123
    Zaznaczając, że jestem początkujący mam pytanie czy ciężko by było zrobić sterowanie tym wyświetlaczem?
    jak nie znajdziesz pdf'a od producenta to bedzie bardzo ciezko jezeli jestes poczatkujacy, po pierwsze potrzeba Ci jakiegos uC, umiesz programowac? zacznij od zapalajacych sie lampek a pozniej bierz sie za takie cos ;-)

Skomentuj

bez procka się nie obejdzie, potrzebujesz jeszcze coś co będzie Ci regulowało wzmocnienie, np pga231x

Jak już zdobedziesz np pga i jakiegoś procka to wysterowanie wyswietlacza 7-segementowego to nie problem, nawet jesli tak jak w tym przypadku trzeba go multipleksować

na plytce jest jeszcze odbiornik podczerwieni, jesli jest na 36khz to na procku spokojnie zdekodujesz rc5 czyli bedziesz mial dodatkowo obsluge pilotem...

no ale wszystko rozbija sie o to co już umiesz i co potrafisz...
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

scythe1123 porywasz się za bardzo, niestety nie dasz rady tego zaprojektować i zaprogramować jeśli nie potrafisz zaprogramować gotowego już układu. Przejrzałbym avt czasem mają ciekawe opcje w tej kwestii..

Skomentuj

tak myślałem, że bez programowania się nie obędzie
          mam w planach zacząć się uczyć bascoma ale na razie to troche dalsze plany

co do wyświetlacza to z pdf będzie problem, szukałem w googlach jakiś info o tym i nic nie znalazłem
          myślałem, żeby dobrać to doświadczalnie, skoro to jest kilka diód led, tylko jak to jest zrealizowane jak tam teoretycznie jest kolo 21 diód, a jest 11 ścieżek idących od tego wyświetlacza...

co do sterowania pilotem to jest to w planach, planowałem zrobić projekt kolegi tomekk a tam już jest gotowy wrzut, żeby zaprogramować uC

a nie spotkaliście się może z jakimiś gotowymi projektami regulacji głośności z wyświetlaczem?

Skomentuj

ten wyświetlacz działa pewnie na zasadzie multipleksowania, 7 wyprowadzeń do 7 segmentów, 3 wyprowadzenia do przełączania który wyświetlacz 7-o segmentowy ma akurat świecić i jedno wyprowadzenie do wspólnej katody lub anody

rozpoznać czy wyświetlacze są ze wspólna katodą lub anodą to też nie problem...wystarczy pomyśleć, przecież w środku siedzą zwykłe diody led, poszukać opisów na sieci obu typów wyświetlaczy i działać, a jak będziesz miał problemy to pisz

co do Bascoma, w mojej opinii jak masz się czegoś uczyć od początku to ucz się C, co prawda nie jest tak łatwo jak w Bascomie, ale przynajmniej się czegoś nauczysz a nie tylko wybieranie gotowych procedur
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
            X