Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DC Saver by Irek - pcb lustrzane

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DC Saver by Irek - pcb lustrzane

Potrzebuję lustrzanego PCB jak w temacie (w pdf-ie). Na stronie Irka nie ma takowej płytki. Jeśli ktokolwiek ma takowe PCB to proszę o maila z "paczką". Za pomoc dziękuję z góry.

To se zrob lustrzane odbicie w Paincie chyba nawet sie da.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
      To se zrob lustrzane odbicie w Paincie chyba nawet sie da.
      Kiedyś poprawiałem płytkę z UNI pod Gimpem. Po wydruku, płytka była rozpikselowana, bez antyaliasingu - tego co po wydruku pdf. Z dc save'rem jest podobnie - strzeliłem screenshota i zrobiłem lustrzane odbicie, to samo.

Skomentuj

Amper6, napisz do irka

Skomentuj

programem infran viev mozna bez problemu zrobic albo podeslij mi pierwozór to CI odeśle lustrzane odbicie

Skomentuj

wychodzi pikseloza bo pdf to grafika wektorowa a nie rastry jak w Twoich screenshotach...

Skomentuj

To jaki masz problem pogooglować ?Napewno byś coś znalazł...

Skomentuj

To sobie tego werktora przerob na wysokiej jakosci raster i po przerzuceniu w paincie, gimpie, fotoszopie bedziesz mial tez wysokiej jakosci

Skomentuj

albo w opcjach drukarki zaznacz odbicie lustrzane...

Skomentuj

Przyda Ci się darmowy program do grafiki wektorowej tj. Inkscape. Panowie skoro zajmujecie się PCB to wypadałoby wiedzieć co nie co o grafice rastrowej, wektorowej i druku :)

Skomentuj

ja zrobiłem screenshota pdf później w irfan view powiększyłem i nie było problemu :) skoro i tak to jest monochromatyczne...

Skomentuj

Druk tylko z wektora :) jak rysunek wektorowy będziesz przybliżał to zawsze będą linie proste, w rastrze będą poszarpane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Staszku
                          wychodzi pikseloza bo pdf to grafika wektorowa a nie rastry jak w Twoich screenshotach...
                          Oczywiście, to wiem. Googlowałem ale jakoś nie znalazłem - zaraz się bardziej postaram. Jeśli nic nie znajdę to sam to obrobię; tylko brak mi czasu po pracy, w sobotę chciałem trawić.

Skomentuj

Jeśli jest PDF z rysunkiem ścieżek, to zrobienie lustrzanego odbicia nie stanowi problemu:
                            - drukujesz PDFa do PS (Post Script). Możesz to zrobić instalując sterowniki naświetlarki AGFA (np. Avantra 44) dostępne w standardzie w Windows,
                            - importujesz post script do dowolnego programu do obróbki grafiki wektorowej (np. Corel, Adobe Illustrator czy wspomniany już InkScape),
                            - robisz mirrora,
                            - drukujesz na laser.
                            Musisz pamiętać tylko o skalowaniu - niektóre programy do grafiki wektorowej nie bardzo pilnują rozmiaru post scripta więc warto przed wydrukowaniem upewnić się, że rysunek jest w skali 1:1, mierząc najpierw źródło (rys. w pliku PDF), a potem mirrora.
                            Jeśli nie chcesz drukować bezpośrednio z programu do obróki wektorów, to eksportujesz do PDFa lub (jeśli program nie ma opcji eksportu do PDFa) instalujesz sobie np. CutePDF Writer (freeware) i drukujesz najpierw do PDF, a potem dopiero na laserze.
                            Warto też pamiętać, że np. corel z serii X (X3, X4) importuje bez zająknięcia PDFy i wtedy cała "szopka" z drukowanie do post scriptu jest niepotrzebna, bo wystarczy zaimportować PDFa, odbić lustrem i wyeksportować spowrotem do PDF.
                            Powyższe metody wypróbowałem osobiście i sprawdzają się na 100%.
                            Możliwości jest wiele, a jak już ktoś powyżej wspomniał: google.pl Twoim przyjacielem

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                              Musisz pamiętać tylko o skalowaniu - niektóre programy do grafiki wektorowej nie bardzo pilnują rozmiaru post scripta więc warto przed wydrukowaniem upewnić się, że rysunek jest w skali 1:1, mierząc najpierw źródło (rys. w pliku PDF), a potem mirrora.
                              Właśnie chodzi o skalowanie. Pytałem Irka i niestety nie ma wolnych płytek na zbyciu. Obróbką płytki zajmę się dzięki Waszym podpowiedziom. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Amper6, na wszelki wypadek możesz napisać do irka z zapytaniem o dokładny wymiar PCB - myślę, że wówczas jesteś w stanie ustalić skalę prawie idealnie, bo irek z całą pewnością jest w stanie podać Ci wymiary z dokładnością do 1 milsa ( 1 mil = 0.001 cala = 0.0254 mm )

Skomentuj

Jest dużo prostszy sposób. Wirtualna drukarka, np. PDFCreator. Można z każdego programu zapisać plik graficzny w kilkunastu różnych formatach. Standardowo jest ustawione do pdf'a "drukujesz" zapisujesz i masz gotowy plik w tej samej skali i rozdzielczości jak oryginał.

Skomentuj

joy_pl, nie mogłeś tego wcześniej napisać ? :lol:
                                    Prosto, łatwo i przyjennie. THX za podzielenie się wiedzą ! Jeśli rysunek ścieżek płytki nie wymaga korekt to jest to chyba najbanalniejszy z możliwych sposobów na zrobienie mirrora - już przetestowałem i zaręczam, że działa doskonale :)

Skomentuj

albo w opcjach drukarki zaznacz odbicie lustrzane...
                                      Pisałem o tym kilka postów wyżej.

Skomentuj

Najprościej Corelem np. X4

Skomentuj

Czaruję...
                                        X