Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

impedancja wyjściowa a wejściowa, czułość itd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

impedancja wyjściowa a wejściowa, czułość itd

witam
    mam kilka pytań a propo impedancji wejściowej i wyjściowej. Jakie znaczenie ma impedancja wyjściowa (np odtwarzacza cd) do wejściowej następnego urządzenia czyli np pre itd... jaki to ma wpływ oraz na co ?? jaki powinien być ich stosunek ?? I ostatnie pytanie jak domowym sposobem szybko pomierzyć te parametry??

z tego co wyszukałem znalazłem tylko ze impedancja wejściowa powinna być 10 razy większa od impedancji wyjściowej czyli dla CD 1k pre powinno mieć min 10K
    Ale czy jest tutaj tez jakieś maximum że np nie więcej jak 20 K ??

proszę o jasne do zrozumienia odpowiedzi.

pytam bo chce dowiedzieć się ogólnie w jaki sposób najlepiej zgrać ze sobą poszczególne elementy... (no i czy ma to sens bardziej uzasadniony) nie wiele puki co się orientuje co i jak (za dużo tych parametrów jak czułość itd)
    O i właśnie co to jest dokładnie ta czułość (z tego co znalazłem to Minimalny poziom sygnału małej częstotliwości, doprowadzony do wejścia wzmacniacza, który przy regulatorze wzmocnienia ustawionym na maksimum, zapewnia na wyjściu wzmacniacza sygnał o mocy znamionowej.) i skąd mam wiedzieć jaki ten sygnał ma poprzednie urządzenie w sprzęcie - np pre w stosunku do końcówki... i czy też liczy się tylko minimum - w sensie czy za duży poziom tego sygnału nie wpływa negatywnie...??

Za dużo się naczytałeś (albo ktoś ci za dużo naopowiadał). Nie musisz w ogóle się takimi rzeczami przejmować. Każdy firmowy sprzęt jest tak zrobiony, że będzie pasował do innego w tym samym standardzie. Czyli liniowe wyjście CD do liniowego wejścia wzmacniacza, gramofonowe do gramofonowego, itd...

Jeżeli wzmacniacz ma dużą czułość po prostu kręcąc gałką głośności szybciej będzie osiągał znamionową moc. Po osiągnięciu znamionowej mocy "zgłaśniając" (kręcąc gałką głośności) dalej, wzmacniacz będzie się przesterowywał co będzie wyraźnie słyszalne przy mocnym przesterowaniu. Przesterowany wzmacniacz może uszkodzić głośniki szczególnie wysoko tonowe...

Ale zasadniczo nie musisz się tym przejmować, zakładam, że jesteś normalną zdrową psychicznie osobą, więc nie będziesz podniecał się tym jak głośnik wali o nabiegunnik.
    Po prostu znając możliwości swojego sprzętu nie dopuszczasz do zwiększenia głośności, powyżej której będzie słyszalne jakiekolwiek pogorszenie jakości.

Jeżeli chcesz żeby kolumna/głośnik osiągała swoje maksymalne możliwości wzmacniacz musi być większy mocowo od kolumny/głośnika żeby ich nie uszkodzić...

Skomentuj

sprzęt jest własnej roboty - dlatego pytam. aha czyli mam rozumieć ze to nie ma żadnego znaczenia tak??

Skomentuj

Impedancja wejściowa np. wzmacniacza nie może być mniejsza od impedancji wyjściowej CD, tyle.
        Jeśli robi się wzmacniacz, wzmocnienie powinno się tak dobrać, by wzmacniacz uzyskiwał pełną moc przy poziomie 0dB, czyli 0,707V (rms) na wejściu. Taki jest standard, ale nie jest to konieczny wymóg (patrz to, co napisałem wyżej). A co do impedancji wejściowej wzmacniacza, jeżeli obawiamy się, że będzie za niska możemy dać na wejściu dodatkowy bufor np. na wzmacniaczu operacyjnym.

[ Dodano: 2010-04-18, 16:41 ]
        Zamieszczone przez daniel69
        to nie ma żadnego znaczenia
        Znaczenie ma, ale w 99,9% przypadkach nie musisz się tym przejmować.

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
          Jeśli robi się wzmacniacz, wzmocnienie powinno się tak dobrać, by wzmacniacz uzyskiwał pełną moc przy poziomie 0dB, czyli 0,707V (rms) na wejściu. Taki jest standard, ale nie jest to konieczny wymóg (patrz to, co napisałem wyżej).
          To nie jest parwda bo sygnal maksymalny z CD to typowo 2V ale tylko w piku dla plyt ''glosno'' nagranych. Jesli masz plyte cicho nagrana to nigdy byc nie uzyskal pelnej mocy wzmacniacza dlaetgo wzmacniacze maja zapas czulosci i mimo sygnalu z CD o wartosci 2V typowa czulosc wzmacnaiczy ma 200-300mV a spotyka sie 100-500mV, czyste koncowki mocy moga miec jeszcze nizsza czulosc np 0,7-2V.

Impedancjami nie nalezy sie przejmowac. W sprzecie audio impedancje wyjsciowe zrodel sa bardzo niskie a wejsciowe wzmacniaczy bardzo wysokie. Duza impedancja wyjsciowa nie jest grozna spowoduje tylko wzrost szumow i spadek sygnalu.

Skomentuj

mam jeszcze jedno pytanko.

a mianowicie:
            mój przedwzmacniacz ma na wyjściu zastosowany bufor na wzmacniaczach operacyjnych. na wyjściu dźwięku od wzmacniacza operacyjnego na płytce mam jeszcze miejsce na rezystor, lub kondensator. Mam to rozwiązane w taki sposób:

http://www.diyzone.net/images/opa604-1.gif

(tylko proszę nie sugerować się wartościami elementów, są inne) i na wyjściu nie mam ani zastosowanego kondensatora jak tu na fotce ani rezystora. I tu moje pytanie, co zmienia rezystor, co kondensator i jak wpływają wartości konda i rezystora na efekt na wyjściu

Pytam bo lobię wiedzieć a nie tylko kopiować.

Skomentuj

Kondensator na wyjściu stosuje się, gdy WO zasilany jest z pojedynczego napięcia (nie symetrycznego), filtruje on składową stałą.

Skomentuj

mam pytanie apropo tematu impedancji wejściowej wzmaka. Zrobiłem najprostszą wersję mostka na lm4780 bez kondensatorów wejściowych. Z rezystorem na wejściu do masy 47k wzbudzał mi się bez sygnału, zmniejszałem więc rezystor i przestał się wzbudzać dopiero przy 10k ohm... czy moge zostawić taką rezystancje na wejsciu?

dodam ze z podłączonym sygnałem i masa sygnałową wzmacniacz się nie wzbudzał( przy próbach odłączałem rezystor i było ok) masę zasilania i sygnałową oddzieloną mam rezystorem 10ohm

Skomentuj

Przy większych impedancjach we. mógł łapać jakieś śmieci w.cz dlatego dlatego stosuję się dodatkowy filtr - rezystor i kondensator w nocie aplikacyjnej oznaczony Rb i Cc (w nocie FIGURE 5.)
                  Zamieszczone przez daniel69
                  (tylko proszę nie sugerować się wartościami elementów, są inne) i na wyjściu nie mam ani zastosowanego kondensatora jak tu na fotce ani rezystora. I tu moje pytanie, co zmienia rezystor, co kondensator i jak wpływają wartości konda i rezystora na efekt na wyjściu
                  Rezystor ustala rezystancję we. układu i zapewnia przepływ prądów polaryzacyjnych operacyjki. Jeśli przed tym stopniem masz kondensator separujący to ten rezystor jest niezbędny. W przypadku wzmacniaczy z we. na tranzystorach FET ten rezystor może mieć nawet wartość Mom-ów ale im większy tym większe szumy i podatność układu na zbieranie różnych śmieci.

Skomentuj

rezystor na wyjściu ustala rezystancje wejściowa?? coś pokręciłeś chyba...

Skomentuj

yyyy chodziło mi o R1 na wejściu na tym rysunku nie ma żadnego reza na wy. Niby za C1 tak ?

Skomentuj

tak c1 lub w tym miejscu rezystor

Skomentuj

Głównie jest on po to żeby zabezpieczyć operacyjkę przed obciążeniem pojemnościowym jakie mogą stanowić dłuższe kable. Przeważnie jest to około 50om.

Skomentuj

Kondensator na wyjsciu opampa tez powinien sie znalezc a to po to zeby oddzielic skladowa stala ktora moze sie tam pojawic. Juz mV beda powodowac stukanie przy pzerlaczaniu wejsc we wzmacnieczu dlatego dobrze dac kondensator ktory wyzeruje napiecie stale. Oczywiscie mozna dac superprecyzyjny opamp czy ustawic na jego wyjsciu minimalne napiecie stale.

Na wejsciu kazdego wzmacniacza (koncowki mocy) tez powinien byc kondensator, bo na wejsciu wzmacniacza zawsze panuje jakies napiecie stale wynikajace z pradu polaryzacji wejscia. Brak tego kondensatora to powazny blad i proszenie sie o klopoty glownie z niestabilnym napieciem stalym na wyjsciu glosnikowym.

Skomentuj

ok irku zajmę się tym a powiedz mi jeszcze jedno. bo na wejściu końcówki na układzie scalonym mam kondensator 4,7uf i rezystor łączący sygnał do masy - co oczywiste ale czy oprócz Konda dawać jeszcze rezystor przed lub za kondem ?? czy to już nie jest wymóg??

Skomentuj

ten szeregowy rezystor pelni razem z kondensatorem za nim (do masy) role prostego filtru dolnoprzepustowego ograniczajacego przenikanie w.cz. Rezystor najlepiej jak ma wartosc rezystora ze sprzezenia zwrotnego (tego co idzie przez kond do masy) typowo 470om do o ok. 2k a kondensator do masy 100p do 1n.

Skomentuj

nie o to mi irku chodzilo. chodzilo mi o rezystor na wejsciu poprostu idacy dzwiek do wzmacniacza przechodzi u mnie przez kond 4,7uf a za tym kondem sygnal zlaczony jest z masa rezystorem 47k i moje pytanie czy dawac jeszcze rezystor przed lub za kondem tak by przez niego przechodzilby sygnal ???? tak jak tutaj (nie patrzmy na wartosci elementow itd) chodzi tylko o kondensator na zdjeciu 4uf u mnie 4,7uf nastepnie rezystor 70k u mnie 47k i rez 1 k (ja nie mam zadnego)

http://www.elektronika.lt/_sys/stora.../29/lm3875.gif

Skomentuj

Jesli chodzi o ten schemat to rezystor na wejsciu powinien miec taka sama wartosc co Rf1 czyli ok 20k. Rezystor na wejsciu odpowiada ze rezystancje wejsciowa koncowki i jesli chcemy zeby byla wieksza i zwiekszymy rezystor na wejsciu do tych 70k (pewnie chodzi o 68k) to i Rf1 powinien byc zwiekszony a zeby zachowac wzmocnienie to i Ri nalezy zwiekszyc.

Na samym wejsciu daje sie rezystor zeby kondensator nie ''wisial'' w powietrzu. Moze byc duzy zazwyczaj kilka razy niz ten wejsciowy. Rezystor nie jest konieczny jesli na stale jest podlaczony na wejsciu potencjometr glosnosci. Jesli jest to wejscie na koncowke to dobrze dac ten rezystor, podczas podlaczania sygnalu zmniejsza on slyszalny stuk w glosniku (kondensator wejsciowy nie jest przeladowywany duzym napieciem bo rezystor zwiera jego potencjal do masy).

Skomentuj

Jak wspominalem wartosci elementow mam inne i rezystor zwierajacy sygnal do masy na wejsciu mam taki sam jak ten jeden z ustalajacych wzmocnienie bodajze 22k a ten drugi w ustalaniu wzmocnienia 680ohm co daje mi wzmocnienie ok 32razy. natomiast na wejsciu mam sam kondensator 4,7uf bez rezystora i dlatego pytalem czemu sluzy i czy jest wymagany jakos bardziej... chodzi o rezystor na tym schemacie zaznaczony jako Rb - 1k a nie ten zwierajacy sygnal do masy 70k...

Skomentuj

Rb nie jest konieczny.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X