Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz TDA 7294 i sub w mostku na 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz TDA 7294 i sub w mostku na 7294

Witam mam taki problem ponieważ mam wzmacniacz stero na TDA7294 oraz wzmak do suba w mostku TDA. Mam do suba filtr który bierze sygnał z wyjść od głośników. A mój problem polega na tym że w kolumnach słychać takie delkatne szumienie gdy muzyka nie gra nawet to jest troche bardziej niż delikatne. Czy problem plega na tym że kable do tego filtra od wyjść glośnikowych idą koło trafa i to powoduje zakłucenia?? Prosze o jakieś kolwiek sugestie w tej sprawie.

To raczej musi szumieć przedwzmacniacz. Sam TDA bardzo mało szumi. Gdyby zakłócenia pochodziły od transformatora, to słychać byłoby buczenie a nie szum.

Skomentuj

No ale dlaczego szumi?? Przedtem tak niebyło..

[ Dodano: 2010-04-21, 21:53 ]
      Jutro będę próbował jeszcze inaczej puścic kable i zobacze co będzie...

Skomentuj

tez mam pytanie na temat tego projektu:
        http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...tku-tda7294,57

a mianowicie co to za fotorezystor ?? do czego służy i jaki to dokładnie ma być...??
        oraz co oznaczają napisy opcja obok niektórych elementów.... bo nie jest to nigdzie wytłumaczone

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
          tez mam pytanie na temat tego projektu:
          http://www.fratu.pl/irek/...stku-tda7294,57
          od tego jest osobny temat

a mianowicie co to za fotorezystor ?? do czego służy i jaki to dokładnie ma być...??
          wszystko jest opisane w instrukcji - sluzy on jako element clip'a (u?) czyli limitera mocy. jest to opcja i nie musisz tego montowac

Skomentuj

ktory to ten osobny temat??

i jeszcze jedno pytanie czy zamiast tl074 moge zastosowac tl084 bo takie akurat mam

Skomentuj

i jeszcze jedno pytanie czy zamiast tl074 moge zastosowac tl084 bo takie akurat mam
              Kolego niestety nie chodzi mi o to co Tobie.. Jak masz problem to pisz to irka na maila napewno pomoże.

[ Dodano: 2010-04-22, 12:00 ]
              Tak dla sprostowania to ja mam końcówke mocy w mostku TDA i to nie ma nic wspołnego z panelem od Irka.

Skomentuj

slepy jestes czy co?
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=2897&start=0 od kilku lat jest tam. dotyczy obu wersji

czy zamiast tl074 moge zastosowac tl084 bo takie akurat mam
                z tego co widze to mozesz

Zamieszczone przez bartek34111
                Tak dla sprostowania to ja mam końcówke mocy w mostku TDA i to nie ma nic wspołnego z panelem od Irka.
                stopien koncowy jest ten sam :P

Skomentuj

No tak ale koledzie chodziło o fotorezystor w układzie irka i o tl074. A mi zupełnie o coś innego... Ale nadal nie dostałem odpowiedzi na mój problem..

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek34111
                    A mój problem polega na tym że w kolumnach słychać takie delkatne szumienie gdy muzyka nie gra nawet to jest troche bardziej niż delikatne. Czy problem plega na tym że kable do tego filtra od wyjść glośnikowych idą koło trafa i to powoduje zakłucenia?? Prosze o jakieś kolwiek sugestie w tej sprawie.
                    co ma wspolnego filtr DP z szumem w kolumnach?
                    jak to jest szum a nie brum sieciowy to wina lezy po stronie zrodla zasilania. np komp lub slabe CD

Skomentuj

ostatnio pisalem w tym temacie co jest przyklejony to powiedziano mi ze to temat o zwyklym tda a nie o mostku tda... ok dzieki

Skomentuj

ostatnio pisalem w tym temacie co jest przyklejony to powiedziano mi ze to temat o zwyklym tda a nie o mostku tda... ok dzieki

Oj jaki mostek TDA ci chodzi?? Już chyba znalazłem problem wina jest w zasilaniu zastosowałem filtr od zasilacza komputerowego z kondesatorem i dwiem cewkami na faze i zero...

[ Dodano: 2010-04-25, 13:41 ]
                        Widze że temat ucichł.

Skomentuj

Czaruję...
                        X