NIe są zamienione. Ale masz rację że może być z nimi coś nie tak. Lecz według miernika są sprawne.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Holton 400 z projektu przema27- problem z uruchomieniem łódź
Collapse
X
-
Tak do niczego nie dojdziesz wsadź zamiast bezpieczników rezy 22om/1-5w i zmierz na nich napicie. zmierz napięcia na wszystkich złączach B-E tranzystorów jak jest więcej niż 0.6-0.8V to albo jest uszkodzony albo źle wlutowany.
Zmierz i podaj napięcia na:
D1, D2, R6, R1, R10, między kolektorami T11 i T7, na wy.
Skomentuj
-
OK już się biorę do pracy :)
[ Dodano: 2010-05-12, 13:50 ]
Zamieszczone przez raven1985między kolektorami T11 i T7, na wy.
[ Dodano: 2010-05-12, 14:33 ]
No to już. Nie wiem czy oto chodziło. Wszystkie pomiary dokonywałem względem masy. I tak:
Na bezpiecznikach 74V i -74V
D1= -15V,
D2= 15V,
R6= -15V,
R1= 74V,
R4= 74V,
T8= 0,3V,
T10=74V,
T11= 74V,
T7= -74V,
T6= -74V,
T9= 0V
Na wszystkich tranzystorach i na emiterze i na bazie było to samo napięcie.
Skomentuj
-
Dobra wiecie co uruchomiłem końcówkę. Prąd spoczynkowy ustawiłem na ucho :) , jak najniższy. Przed uruchomieniem podejrzewałem T14 (IRFP240) o lekką niesprawność i miałem rację. Przy testach spalił się ten mosfet przepuszczając na głośnik całe 75V co oczywiście go zabiło. Jutro zamierzam kupić nowe mosfety i je wlutować. Macie jakiś pomysł jak można szybko sprawdzić pozostałe? coś szybszego od tego
Zamieszczone przez john_t z tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic711312.htmlRezystancje dobrego mosfeta będą bardzo duże. Najlepiej zrobić prosty układ. Podpinamy małą żaróweczkę od latarki pod Dren i +3...4,5V (jakaś bateria lub zasilacz). Natomiast Source i dren spinamy potencjometrem np: 100KΩ przy czym "ślizgacz" potencjometra podłączamy do Gate. Oczywiście minus zasilania od Source i oczywiście dotyczy to NMOS. Dla PMOS odwrotnie. Jeśli podczas ruchu potencjometra żaróweczka zozjaśnia i przygasa to znaczy że mosfet jest dobry. I jeszcze jedno. Mosfetów nie wolno podłączać do napięcia z odłączoną Gate (bramką)!!! W takim przypadku gdy ją dotkniesz uszkodzisz Mosfeta"
Skomentuj
-
Spalił się tylko jeden, który już wcześniej był nadpalony.
[ Dodano: 2010-05-14, 14:59 ]
Na wyjściu mam 0,00V DC
[ Dodano: 2010-05-14, 15:04 ]
Mosfety nie spaliły się same z siebie. Jeden był uszkodzony przez co nie wytrzymały piku amperowego przy zmianie piosenki. Wymieniłem mosfety i teraz końcówka śmiga. Jeżeli masz jeszcze jakiś pomysł jak się upewnić że wszystko gra to napisz. Zależy mi na twojej opinii. Dodam że testy prowadziłem w obecności elektronika, a raczej to on je robił :)
Skomentuj
Skomentuj