Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 400 z projektu przema27- problem z uruchomieniem łódź

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

NIe są zamienione. Ale masz rację że może być z nimi coś nie tak. Lecz według miernika są sprawne.

Skomentuj

właśnie z tymi bd miałem raz problem niby na mierniku ok ale coś nie hulało, wymiana na nowe pomogła

Skomentuj

OK Więc zaaplikuję nowe i zobaczymy co się będzie dziać :)

Skomentuj

Tak do niczego nie dojdziesz wsadź zamiast bezpieczników rezy 22om/1-5w i zmierz na nich napicie. zmierz napięcia na wszystkich złączach B-E tranzystorów jak jest więcej niż 0.6-0.8V to albo jest uszkodzony albo źle wlutowany.
          Zmierz i podaj napięcia na:
          D1, D2, R6, R1, R10, między kolektorami T11 i T7, na wy.

Skomentuj

OK już się biorę do pracy :)

[ Dodano: 2010-05-12, 13:50 ]
            Zamieszczone przez raven1985
            między kolektorami T11 i T7, na wy.
            Możesz mi to wytłumaczyć?

[ Dodano: 2010-05-12, 14:33 ]
            No to już. Nie wiem czy oto chodziło. Wszystkie pomiary dokonywałem względem masy. I tak:
            Na bezpiecznikach 74V i -74V

D1= -15V,
            D2= 15V,
            R6= -15V,
            R1= 74V,
            R4= 74V,
            T8= 0,3V,
            T10=74V,
            T11= 74V,
            T7= -74V,
            T6= -74V,
            T9= 0V
            Na wszystkich tranzystorach i na emiterze i na bazie było to samo napięcie.

Skomentuj

Nie o to, nie względem masy tylko na tych elementach.
              Zamieszczone przez bibi717
              Możesz mi to wytłumaczyć?
              Na kondensatorze C9.

Skomentuj

Czyli jedna sonda do elementu a druga?

[ Dodano: 2010-05-12, 14:46 ]
                Wybaczcie jeżeli zadaję głupie pytania, po prostu chcę sie upewnić

Skomentuj

jedna sonda do jednej nozki, a druga do drugiej ;-) tzw spadek napiecia musisz zmierzyc

Skomentuj

Jedna sonda do jednej nogi elementu druga do drugiej nogi elementu.
                    Z taką wiedzą nie powinieneś zabierać się za 400W wzmacniacz.

Skomentuj

OK. Tak zrobię. Piszę aby się upewnić, ale z tą wiedzą to też nie mam jej za dużo jeszcze :)

[ Dodano: 2010-05-12, 15:13 ]
                      T5, T6, T10, T11 mają w granicach 0,5V-0,6V natomiast T8 i T9 ok 0,03V

Skomentuj

no to masz odpowiedz - t8,t9 i elementy z ich otoczenia szczególnie diody

Skomentuj

Nie tak ma być. Jak mierzysz prąd spoczynkowy ? bo 0.03/0.33oma to 90mA czyli OK.
                          Jakie jest napięcie na wy. ?

Skomentuj

Prąd spoczynkowy mierzę poprzez wpięcie się miliamperomierzem w dodatnią szynę zasilania

Skomentuj

napisz jeszcze na jakim zakresie mierzysz i czy napewno dla pradu stalego bo na zakresie 200mA jest bezpiecznik i jak od razu jest ustawiony duzy prad to sie przepala i pozniej mozesz mierzyc ile chcesz

Skomentuj

Dobra wiecie co uruchomiłem końcówkę. Prąd spoczynkowy ustawiłem na ucho :) , jak najniższy. Przed uruchomieniem podejrzewałem T14 (IRFP240) o lekką niesprawność i miałem rację. Przy testach spalił się ten mosfet przepuszczając na głośnik całe 75V co oczywiście go zabiło. Jutro zamierzam kupić nowe mosfety i je wlutować. Macie jakiś pomysł jak można szybko sprawdzić pozostałe? coś szybszego od tego
                                Zamieszczone przez john_t z tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic711312.html
                                Rezystancje dobrego mosfeta będą bardzo duże. Najlepiej zrobić prosty układ. Podpinamy małą żaróweczkę od latarki pod Dren i +3...4,5V (jakaś bateria lub zasilacz). Natomiast Source i dren spinamy potencjometrem np: 100KΩ przy czym "ślizgacz" potencjometra podłączamy do Gate. Oczywiście minus zasilania od Source i oczywiście dotyczy to NMOS. Dla PMOS odwrotnie. Jeśli podczas ruchu potencjometra żaróweczka zozjaśnia i przygasa to znaczy że mosfet jest dobry. I jeszcze jedno. Mosfetów nie wolno podłączać do napięcia z odłączoną Gate (bramką)!!! W takim przypadku gdy ją dotkniesz uszkodzisz Mosfeta"

Skomentuj

MOSFET-y nie pala się same z siebie zrób po kolei tak jak napisałem. Chyba że chcesz kupować i wymieć te tranzystory w nieskończoność.

Skomentuj

Spalił się tylko jeden, który już wcześniej był nadpalony.

[ Dodano: 2010-05-14, 14:59 ]
                                    Na wyjściu mam 0,00V DC

[ Dodano: 2010-05-14, 15:04 ]
                                    Mosfety nie spaliły się same z siebie. Jeden był uszkodzony przez co nie wytrzymały piku amperowego przy zmianie piosenki. Wymieniłem mosfety i teraz końcówka śmiga. Jeżeli masz jeszcze jakiś pomysł jak się upewnić że wszystko gra to napisz. Zależy mi na twojej opinii. Dodam że testy prowadziłem w obecności elektronika, a raczej to on je robił :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X