Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o opinie - PP na EL84 czy EL34

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o opinie - PP na EL84 czy EL34

Witam
    Zamierzam powoli zacząć kompletować części pod wzmacniacz lampowy PP.
    Pytałem już na jednym z forów - dostałem odpowiedź od 2 kolegów... ale podpytam jeszcze tu.
    Mianowicie chodzą mi po głowie 2 konstrukcje - PP na el84 opisany na audiotonie, lub PP na EL34.

Na korzyść 34 przemawiają
    1. podobno ładniejsze brzmienie
    2. ładniejsza bańka (jestem estetą)
    3. spora moc (30 - 35W)

Minusy
    1. ceny komponentów trochę droższe od wzmacniacza na EL84

Na korzyść 84 przemawiają
    1. piękne opracowanie na audiotonie
    2. tańsze bańki i trafa (ale to nie stanowi dla mnie problemu)

Minusy
    1. stosunkowo mała moc (ok 10 - 12W) - czy to wystarczy na pokój 23mkw? Na EL34 uzyskujemy taką moc w SE.

Chwilowo jestem napalony na EL34. A jakie są Wasze opinie?

I jeszcze jedno - w wielu opracowaniach czytam, że wzmacniacz lampowy o mocy np 15W nagłośni dane pomieszczenie jak 30sto watowy tranzystorowiec. Jak to możliwe? Moc, to moc... z jaką magią zatem mamy do czynienia :?:

Nie do konca moge sie z moca el34 moge sie zgodzic. Troche ja zawyzasz...
    Jesli kasa nie stanowi dla Ciebie problemu to zrob PP na EL34.
    Generalnie polecam Ci triode jesli chodzi o wzmaki lampowe, tam od A do Z Ci chlopaki wytlumacza wszystko :wink:
    http://www.trioda.com/forum/index.php

Skomentuj

Nie wiem gdzie przeczytałeś że el34 ma ładniejsze brzmienie od el84, ja zawsze czytałem że jest odwrotnie...
      I do tego na el84 powstają wzmacniacze raczej bardziej renomowanych firm (leben, dynavox itp.)

Skomentuj

zlozylem kiedys dla kolegi wzmaka PP na 6n2pew, 6n7s i el34 i musze powiedziec ze brzmienie mi sie bardzo podobalo. szczegolna zaleta bylo to ze dalo sie nawet kiepskich realizacyjnie plyt sluchac (np metallica)

Skomentuj

Zamieszczone przez Japsystem
          I jeszcze jedno - w wielu opracowaniach czytam, że wzmacniacz lampowy o mocy np 15W nagłośni dane pomieszczenie jak 30sto watowy tranzystorowiec. Jak to możliwe? Moc, to moc... z jaką magią zatem mamy do czynienia :?:
          Z żadną. Jak masz kolumny o dużej efektywności to i 2W wystarczy :)
          Ale faktycznie subiektywnie wydaje się że wzmacniacz lampowy ma więcej mocy.
          1. ceny komponentów trochę droższe od wzmacniacza na EL84
          Jakieś 2x :)
          Zamieszczone przez dolphin123
          Nie do konca moge sie z moca el34 moge sie zgodzic. Troche ja zawyzasz..
          W klasie AB tyle jest. To z pomiarów przy zniekształceniach jeszcze nie widocznych na oscyloskopie (pewnie już było kilka . Moc zależy od klasy pracy (A - AB) i układu polaryzacji (auto minus - stała polaryzacja)

Która lampa to zależy kto co lubi ja polecił bym jednak EL34 (ewentualnie ruską 6p3c-E (inaczej 5881) którą można wsadzić zamiast el34 a jest dużo tańsza) ze względu na spore pomieszczenie.
          Najpierw określ budżet no i z jakimi kolumnami ma to grać.

Skomentuj

Tak naprawdę 20W starcza do słuchania muzyki. Zapotrzebowanie na moc wychodzi z głośnika i jego zapotrzebowanie na moc w celu dobrej kontroli. Moje sph-165kep+MDT29 poległy na EL34 w PP :wink: Góra grała za miękko, bas bez kontroli, tylko średnica grała jak powinna. kep potrzebował po prostu potrzebował prądu. Ja będę składał teraz EL84 w SE i ciekaw jestem jak poradzi to sobie z AWXami, bo z PCL86 nie gra to najgorzej.

Skomentuj

Wstyd się przyznać ale ja na PP EL84 słuchałem non stop "ACE OF BASE" urzekł mnie ten bas - miękki , rozciągnięty i nieco niekontrolowany co nawet mi się podobało.
              A co do mocy to ja tam tak samo odbieram 20 W z tranzystora i lampy, pewnie to zależy jak dany producent opisuje moc, kiedyś podawali moc sinus a teraz w tranzystorach wydziwiają i 1000W amp. ma w sinusie np. 650W przy niskim THD.
              Amp. na IC według mnie ma najmniej mocy w stosunku do opisu.
              Miałem też fajnego PP na el34(retro z lat 65-70), słuchałem na nim techno oraz metalu (metallica), brzmiał twardziej od EL 84 , z mniejszą iloscią niższego basu ale z wykopem i dynamiką wyższych partii. Miałem też SE na el 84 i niestety rozczarowanie, bardzo mało mocy i dynamika zerowa, pasmo okrojone - taki wzmacniacz potrzebuje już odpowiednich głośników i takie Scan Speak i inne z wielkim fałdem się nie najedzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                A co do mocy to ja tam tak samo odbieram 20 W z tranzystora i lampy, pewnie to zależy jak dany producent opisuje moc, kiedyś podawali moc sinus a teraz w tranzystorach wydziwiają i 1000W amp. ma w sinusie np. 650W przy niskim THD.
                Piszemy tu o prawdziwych mocach a nie PMPO czy innych :wink:
                Zamieszczone przez Profesjonalista
                Miałem też SE na el 84 i niestety rozczarowanie, bardzo mało mocy i dynamika zerowa, pasmo okrojone
                Na jakich transformatorach to miales ? Duzo tez zalezy od aplikacji tej lampy.

Skomentuj

Na oryginalnym TG5 coś tam..

Skomentuj

TG5-53. Także nie dziwię się że miałeś średnie pasmo.

Skomentuj

No i brak sprzężenia zwrotnego.

Skomentuj

No to już w ogóle się nie dziwie :wink: Dlatego pisałem, że lampa lampą, ale aplikacja ma dużo do powiedzenia.

Skomentuj

Co do ceny komponentów - chciałem wykorzystać transformatory Talcomp - są na prawdę w przyzwoitych cenach, do tego dobrana kwadra lampek z serwisu aukcyjnego (EL34 240PLN, EL84 150PLN). Transformator zasilający będzie troszkę droższy dla EL34 niż 84. Resztę rupieci znajdę... więc 34 nie wyjdzie 2 razy drożej od 84.

Dzięki za opinie. Wynika z nich, że EL34 dalej powinna być moją wiodącą lampką we wzmacniaczu.

Jaką aplikację polecacie dla EL34?

I jeszcze 1 pyt - zadziwia mnie dlaczego tyle ludzi jak i firm budują wzmacniacze lampowe metodą przestrzenną? Czy są jakieś zalety nie wykorzystywania płytek w lampowcach?
                          Pozdrawiam
                          Jap

Skomentuj

Koledzy, a co dlan początkującego polecacie? Z Chęcią bym posłuchał jakiegoś lampowego DIY, nawet 5W może być, i coś co nie kosztuje majątku :P
                            Pozdrawiam

Skomentuj

http://www.trioda.com/forum/viewtopi...t=2789&start=0
                              Milej lektury :wink: Wszystko oa A do Z dla EL34 w PP.
                              Lub projekty Talcomp`u- http://www.talpro.pl/5_1.htm

I jeszcze 1 pyt - zadziwia mnie dlaczego tyle ludzi jak i firm budują wzmacniacze lampowe metodą przestrzenną? Czy są jakieś zalety nie wykorzystywania płytek w lampowcach?
                              Dlatego, ze wzmacniacza lampowego nie mozna zlozyc i gra. Trzeba go pomierzyc i dobrac mu optymalny punkt pracy a przy montazu przestrzennym szybciej idzie sie dobrac do elementow i je wymienic w celu regulacji.

Zamieszczone przez arti13
                              Koledzy, a co dlan początkującego polecacie?
                              http://audioton.republika.pl/wzm-se.html na trafach TG5-53 lub TG2,5.

Skomentuj

Co do ceny komponentów - chciałem wykorzystać transformatory Talcomp - są na prawdę w przyzwoitych cenach, do tego dobrana kwadra lampek z serwisu aukcyjnego (EL34 240PLN, EL84 150PLN). Transformator zasilający będzie troszkę droższy dla EL34 niż 84. Resztę rupieci znajdę... więc 34 nie wyjdzie 2 razy drożej od 84.
                                Faktycznie tanie te trafa ktoś miał z nimi już do czynienia ?
                                Na początek jak już pisałem możesz kupić 6p3c-E w najgorszym wypadku za komplet zapłacisz 80PLN, w razie jak coś pójdzie nie tak przy uruchomieniu to starta będzie niewielka.
                                Gram już 2 lata na tych lampach i ich brzmienie bardziej mi pasuje niż EL34 (przynajmniej w wykonaniu JJ).

Są 2 klasyczne układy "Mullard" i "Wiliamson"
                                Wiliamson - to właśnie te ze strony talcomu
                                Mullard: dobrze opisany układ ze strony ludhal (i pierwszy jaki zbudowałem)
                                http://www.lundahl.se/pdfs/claus_byr...fier_30wpp.pdf
                                http://www.lundahl.se/pdfs/claus_byrith/appendix_cb.pdf

no i JoLida SJ-502 mój aktualny układ (z pewnymi modyfikacjami)
                                http://www.drtube.com/schematics/jolida/sj-502a.gif

Te 2 układy mają stałą polaryzację siatek (lepsze rozwiązanie) wymaga ono jednak dodatkowego uzwojenia na trafie zasilającym, regulacji prądu spoczynkowego ale w zamian umożliwia uzyskanie większej mocy i pozbyciu się wielkich elektrolitów i grzejących się rezów w katodzie lamp mocy.

Wątek na triodzie to lektura obowiązkowa :)

Skomentuj

Super! Koledzy, wielkie dzięki za linki! Zaczynam wnikliwą lekturę. Dobrze, że zawęził się zakres poszukiwań do sprawdzonych konstrukcji EL34 / 6p3c-E.

[ Dodano: 2010-08-31, 21:42 ]
                                  a co sądzicie o tej troszkę niezwykłej aplikacji?
                                  Dostałem taką odp - Pierwszy stopień stosowany często we wzmacniaczach mikrofonowych, rzadko stosowany, bo tłumi dość mocno wysokie częstotliwości.
                                  Drugi stopień - odwracacz parafazowy, ale nietypowy.
                                  Czy ktoś z Was budował coś podobnego?

[ Dodano: 2010-10-06, 20:57 ]
                                  Aplikacja wybrana, zestaw trafo właśnie dziś dotarł.

Trafa nawijane ręcznie przez speca od wzmacniaczy lampowych, przekrój rdzenia 19cm˛ - blachy rdzenia wygrzewane. I uwaga - 18 sekcji co daje tym trafo pasmo przenoszenia od 7Hz do ponad 120kHz dla 3dB.

Waga zestawu trafo to 9kg. Na zdjęciu tego nie widać ale trafa są potężne i budzą respekt. Zapowiada się pięknie. Oby płytki projektu http://www.jogis-roehrenbude.de/Lese...uanleitung.htm okazały się dobrze zaprojektowane (brak brumu).

Jak już zacznie się coś rodzić otworzę nowy temat.

[ Dodano: 2010-10-06, 21:03 ]
                                  Trafa

[ Dodano: 2010-10-06, 21:04 ]
                                  http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=410369

Skomentuj

Czaruję...
                                  X