Witam
Zamierzam powoli zacząć kompletować części pod wzmacniacz lampowy PP.
Pytałem już na jednym z forów - dostałem odpowiedź od 2 kolegów... ale podpytam jeszcze tu.
Mianowicie chodzą mi po głowie 2 konstrukcje - PP na el84 opisany na audiotonie, lub PP na EL34.
Na korzyść 34 przemawiają
1. podobno ładniejsze brzmienie
2. ładniejsza bańka (jestem estetą)
3. spora moc (30 - 35W)
Minusy
1. ceny komponentów trochę droższe od wzmacniacza na EL84
Na korzyść 84 przemawiają
1. piękne opracowanie na audiotonie
2. tańsze bańki i trafa (ale to nie stanowi dla mnie problemu)
Minusy
1. stosunkowo mała moc (ok 10 - 12W) - czy to wystarczy na pokój 23mkw? Na EL34 uzyskujemy taką moc w SE.
Chwilowo jestem napalony na EL34. A jakie są Wasze opinie?
I jeszcze jedno - w wielu opracowaniach czytam, że wzmacniacz lampowy o mocy np 15W nagłośni dane pomieszczenie jak 30sto watowy tranzystorowiec. Jak to możliwe? Moc, to moc... z jaką magią zatem mamy do czynienia :?:
Zamierzam powoli zacząć kompletować części pod wzmacniacz lampowy PP.
Pytałem już na jednym z forów - dostałem odpowiedź od 2 kolegów... ale podpytam jeszcze tu.
Mianowicie chodzą mi po głowie 2 konstrukcje - PP na el84 opisany na audiotonie, lub PP na EL34.
Na korzyść 34 przemawiają
1. podobno ładniejsze brzmienie
2. ładniejsza bańka (jestem estetą)
3. spora moc (30 - 35W)
Minusy
1. ceny komponentów trochę droższe od wzmacniacza na EL84
Na korzyść 84 przemawiają
1. piękne opracowanie na audiotonie
2. tańsze bańki i trafa (ale to nie stanowi dla mnie problemu)
Minusy
1. stosunkowo mała moc (ok 10 - 12W) - czy to wystarczy na pokój 23mkw? Na EL34 uzyskujemy taką moc w SE.
Chwilowo jestem napalony na EL34. A jakie są Wasze opinie?
I jeszcze jedno - w wielu opracowaniach czytam, że wzmacniacz lampowy o mocy np 15W nagłośni dane pomieszczenie jak 30sto watowy tranzystorowiec. Jak to możliwe? Moc, to moc... z jaką magią zatem mamy do czynienia :?:
Skomentuj