Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniamp Dual Mono - Mostek czy Bi-amping ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Quester
    Dual mono nie służy do napędu pojedynczego zestawu głośnikowego (tak jak Ty chcesz to zrobić) tylko do osobnego zasilania dwóch zestawów. Sama nazwa już zdradza przeznaczenie takiego systemu: Dual Mono (czyli dwa monofoniczne systemy), a nie dwa wzmacniacze na jedną kolumnę :)
    to chyba mnie źle zrozumiałeś... moje dual mono miało wyglądać:

jedno trafo - jedna płytka uni (2 kanały znajdujące się na tej płytce zmostkowane) - 1 kolumna
    drugie trafo- druga płytka uni -------------------------------||------------------------------- 2ga kolumna

lub zamiast mostka myślałem nad:

jedno trafo - jedna płytka uni 2 kanały (1 kanal hds180exc drugi kanał hds180exc plus hds wysoki) - czyli jedna kolumna
    drugie trafo- druga płytka uni 2 kanały (1 kanal hds180exc drugi kanał hds180exc plus hds wysoki) - czyli druga kolumna

ale to już ustaliliśmy ze sensu nie ma gdyż nie ma co poszczać niski hds przez filtr pasywny

Skomentuj

Oj dopiero teraz zauważyłem że kolumny mają 4 omy w takim razie Irek ma rację i mostek też odpada.

Skomentuj

jak to? właśnie puki co irek nie wypowiedział się na temat ze mostek odpada dla 4 ohm tylko ze mostek jest możliwy... ale nie wiem właśnie czy możliwy dla 8 ohm czy dla 4 też... dlatego pytam... czy jest jakaś możliwość zmostkowania 2 kanałów uni ale żeby mostek obsługiwał kolumnę 4 ohm ?? może jakieś drobne zmiany i taki mostek jest możliwy ?? lub może bez zmian...??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
          ale nie wiem właśnie czy możliwy dla 8 ohm czy dla 4 też.
          Jesli nie masz pojecia o takich podstawach ja jakim cudem robisz wzmacniacz????

Skomentuj

Irek napisał że jest to bezsensu :)
            Mostek oczywiście dla 4om bez żadnych zmian możesz zrobić (chociaż są tylko 2 pary tranzystorów a moc przy odpowiednio sztywnym trafie będzie już spora, poza tym zabezpieczenie przeciw zwarciowe w mostku może być nieskuteczne, trochę mała pojemność kondensatorów w zasilaczu)
            Mi się coś wkręciło że te kolumny mają 8om a wtedy Uniamp ma 80W a to faktycznie trochę mało :) i wtedy mostek ma sens bo masz 160-200W a może ciut więcej (moc będzie zależeć od zasilacza) czyli w sam raz :)
            Dla 4om z Uniampa masz już co najmniej 130W jak zastosujesz sztywniejsze trafo to i może trochę więcej, mniej więcej tyle co dla wersji mostek 8om.
            I teraz jak z mostkujesz dla 4om moc (zakładając znowu odpowiednie trafo w zasilaczu) podskoczy do ponad 300W...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

Jesli nie masz pojecia o takich podstawach ja jakim cudem robisz wzmacniacz????
              robię wzmacniacz gdyż nie mam aż tyle kasy by kupić coś sensownego, wykonuje go według schematu i odpalić jak nie będzie problemów zdołam. elektronikiem żadnym nie jestem jak 90 % osób wykonujących uniampa (może to śmieszne albo nawet żałosne ale taka prawda), ale odpalić dam rade i wprowadzić zmiany jeśli takowe są potrzebne i byś mi je wytyczył...

ja mam trafa 2x30V wiec uni akurat osiągnie mniejsza moc wiec po zmostkowaniu sadze ze było by ok dla 4 ohm tylko nie wiem czy taka kolumnę mogę obsługiwać po mostku (zależy to od tego czy jeden kanał uni może działać stabilnie pod 2 ohm ) a tutaj wszyscy potrafią odwodzić od pomysłu i się czepiać ze coś robię nie mając o tym pojęcia niż pomoc i jak już coś mówić to dokładnie tłumaczyć dlaczego itd, przecież każdy chce coś mieć a go może nie stać to chce to wykonać nawet nie znając się na tym... irku na pewno jak by byl taki wzmacniacz jaki potrzebuje (np UNIAMP 300) to bym nie kombinował wykonał go w dual mono i nawet nic nikogo pewnie nie pytał...

Ale nie ma, jest zwykły uni150 ale ja chce coś mocniejszego stad kiedyś spytałem o mostek i nie wybijałeś mi tego z głowy tylko powiedziałeś ze tak robią i ze możliwość taka jest wiec zrobiłem druga identyczna płytkę uni jak miałem dotychczas (jeszcze nie używaną) bo myślałem ze zrobię na nich mostki i dual mono... ehhh

Skomentuj

Jak czytam Twoje posty narzuca mi się jedna myśl - masz postawę roszczeniową do wszystkich, zapominasz, ze forum może pomóc, ale nie musi. Co gorsza, gdy ludzie dużo mądrzejsi w temacie mówią, że coś się nie da to Ty masz swoją wizję i tyle...

Chcesz mocniejszy wzmacniacz to usiądź i zaprojektuj, jeśli nie potrafisz to ciesz się tym co jest. Co do mostka...może warto zainteresować się i poznać zasadę działania, wtedy zrozumiesz czemu mostek do kolumn 4 ohm nie jest specjalnie dobrym pomysłem. Tyś się nie zainteresował i teraz masz pretensje. Masz pretensje do Irka, że napisał, że ludzie robią mostek, ale ja nie pamiętam żebyś wtedy napisał, że chcesz mostek do kolumn 4 ohm, nie pamiętam też żeby Irek polecał takie rozwiązanie.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

zamknijcie ten tema i umieśćcie go w koszu. to bez sensu.

Skomentuj

Przecież konkretnie staram się pomóc (jak większość tu piszących) nie jestem jasnowidzem jakie masz trafo. Trzeba było napisać. Mostek dla 4om możesz zrobić ale na własną odpowiedzialność proponuje dołożyć obowiązkowo zab. DC.

Skomentuj

a coś zmieniać poza tym ?? coś było o za malej filtracji 10000uf dać więcej??
                      najwyżej będzie do jakiś innych kolumn w przyszłości jak nie będzie radził sobie z 4 ohm...
                      no i radiatory dam dosyć spore co oczywiste

i powiedzcie mi jedno jak będę wykorzystywać plusy z obu kanałów (jeden to plus a drugi minus po mostku) to robić coś z minusami ?? czy po prostu je zostawić??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                        i powiedzcie mi jedno jak będę wykorzystywać plusy z obu kanałów (jeden to plus a drugi minus po mostku) to robić coś z minusami ?? czy po prostu je zostawić??
                        Lepiej by było jak byś nie zadawał takiego pytania bo udowodniłeś nim że faktycznie nie masz pojęcia co robisz.
                        Głośnik wpinasz między plusy, minusy zostawiasz w spokoju. "+" głośnika masz tam gdzie podłączysz "+" z XLR-a.
                        Daj taką pojemność jaka wejdzie na płytkę powinny wejść 15000uF/50V.

Skomentuj

Czaruję...
                        X