Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Switche.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Switche.

Mam trochę takich switchy tyle, że z 5 nóżkami, chciałbym wiedzieć jak one działają i czy mogę je wykorzystać przy budowie selektora, tyle, że na kilku przyciskach. Albo jako włącznik wzmacniacza ? Może macie jakieś pomysły ?

Z 5 nogami jeszcze nie spotkałem. Możesz poszukać dokumentacji albo wziąść omomierz i zmierzyć przejscia miedzy wyprowadzeniami przed i po wciśnięciu .

Skomentuj

Jedna nóżka, ta której nie ma tu na zdjęciu, nie łączy się z żadną, natomiast tak:
      bez wciśnięcia nóżki łączą się parami, po wciśnięciu wszystkie 4 nóżki współpracują razem. Więc do czego to może się przydać ?

Skomentuj

Równie dobrze możesz pytać do czego się może kawałek drutu przydać. Do wszystkiego. Może być do selektora. może być do wzmacniacza. Może służyć jako włącznik czegokolwiek. Nie ma sensu szukać jakiegoś projektu specjalnie pod warte 10 groszy przełączniki.

Skomentuj

Jak zrobić z tego włącznik ? To musi być specjalnie pod to płytka ?

Skomentuj

Szymek_1992, te przyciski są mono stabilne (podają sygnał tak długo jak są wciśnięte), musisz więc zastosować jakiś układ który po dopływie sygnału załączałby się na stałe/przetwarzał sygnał np. Przekaźnik z podtrzymaniem, uC.

Skomentuj

Dawno temu zrobiłem coś takiego
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...445049#4445049
              Miękki start + opóźnione załączanie kolumn...

Skomentuj

Czaruję...
              X