Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały wzmacniacz na LM3886

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

albo zwyczajnie wstawic szybkie odlaczenie kolumn :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
      Ale co to da? Bo nie bardzo rozumiem...

Skomentuj

piałem że nie mam potencjometru nic kompletnie na wejście nie było podłączone

co miało się przesterować jak nic na wejście nie podałem

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
          Ale co to da? Bo nie bardzo rozumiem...
          scythe1123 pisal mi ze kopulki sie spalily po wylaczeniu wzmaka, w stanie gdy rozladowywaly sie kondensatory... Wiec szybkie rozlaczenie kolumn to najprostszy wg mnie spobob. GC w podstawowej wersji jest tak prosty, ze dziwie sie skad tyle zapytan i problemow...

Skomentuj

pisal mi...
            Eee... to trzeba było to napisać.
            Mogłoby to pomóc, ale to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego ominięcie.
            Zamieszczone przez scythe1123
            piałem że nie mam potencjometru nic kompletnie na wejście nie było podłączone
            co miało się przesterować jak nic na wejście nie podałem
            Wiszące sobie „samopas” wejście zbiera wszelkie śmieci z otoczenia, a jeszcze kawałek kabelka i mamy piękną antenę... Wejście musi być zwarte do masy, chociaż przez jakiś rezystor, zwykle wystarczy potencjometr. To wszystko może być jeszcze spotęgowane źle poprowadzoną masą, skąd brałeś mase do głośnika? Z płytki końcówki, czy z płytki zasilacza?

Skomentuj

co do tego, że się zjarały wtedy jak już działał na energii z kondensatorów to chyba każdemu mówiłem a tu zapomniałem wspomnieć :|
              mase brałem z płytki wzmacniacza, płytka to jest lekko zmieniona wersja avt (niektóre ścieżki pogrubiłem i zwiększyłem przerwy między nimi)

na niebiesko zaznaczone miejsca gdzie są podłączane głośniki na czerwono zaznaczyłem gdzie wchodzi masa gniazda wejściowego
              nawet nie wiem czy w ogóle kable do wejścia były podłączone

Skomentuj

Masa wyjścia na głośniki powinna być poprowadzona od zasilacza (płytki z kondensatorami) inaczej mogą dziać się dziwne rzeczy, takie właśnie jak u Ciebie...

Skomentuj

projekt AVT przewidywał masę głośników właśnie w tym miejscu...

Skomentuj

A gdzie podłączyłeś mase zasilacza?

Skomentuj

jakieś 5-6mm niżej niż masa głośników

Skomentuj

Masa zasilacza jest ok.

Ciekawe tylko jak podlaczyc mase sygnalowa bo rochodzi sie ona ze srodka na boki. Wiec powinna byc podlaczona tez na srodku tylko nie wiem czy do tej masy nie ma podlaczonych jakis elementow pradowych ktore wszystko by popsuly.

Skomentuj

irek, np o jakie elementy chodzi??

tu jest fotka mojego nieszczęścia, może w czymś pomoże

ten niebieski kabel to jest wejście na schemacie jest to przeciwna krawędź do wyjścia na głosniki

Skomentuj

Musialbym zobaczyc projekt plytki czy jest dobrze zaprojektowany przebieg masy.

Skomentuj

irek, to co jest na górze to jest to co drukowałem
                              jest to projekt avt-2180 lekko preze mnie "poprawiany"

na razie nie mam czau i możliwości żeby go pod oscyloskop podłączyć :(

[ Dodano: 2010-06-03, 21:15 ]
                              Oto pomiary na oscyloskopie, oscyloskop trochę stary więc mogą one być nie dokładne ale na razie nie mam możliwości żeby na czymś lepszym pomierzyć

Wykres bez niczego na wejściu:

Palec na wejściu

To mnie zdziwiło:
                              Palec na radiatorze

Mierzyłem i nigdzie przebicia nie znalazłem :| mierzyłem rezystancję między radiatorem a nóżkami scalaków na zakresie 2000ohm i nigdzie nic nie znalazło

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                Oto pomiary na oscyloskopie, oscyloskop trochę stary więc mogą one być nie dokładne ale na razie nie mam możliwości żeby na czymś lepszym pomierzyć
                                chciałbyś chociaż taki mieć... :cool: :razz:

Skomentuj

Jak zostawiłeś we. wiszące w powietrzu to normalne że wzmacniacz zbiera śmieci.
                                  Te oscylogramy wyszły takie grube na zdjęciu czy takie są ? Pokręć FOCUS-em

Skomentuj

pokręcić raczej nie pokręce bo to było robione u dolphin123, a osobiście nie posiadam oscyloskopu

migawka trochę "długo" była otwarta więc pewnie przez to takie grube wyszło

fakt :| te zdjęcia są trochę prześwietlone bo nie widać poszarpanej sinusoidy w przedostatnim zdjęciu

Skomentuj

smieci na lini sa widoczne jak sie czlowiek przyjrzy. Grube linie spowodowane sa dlugim czasem naswietlania bo za jasno nie bylo jak zdjecia robilem.

Skomentuj

Na razie widac duzy brum sieciowy i dosc duzy szum, musisz bardziej rozciagnac podstawe czasu zeby zobaczyc tylko w.cz.
                                        Na poczatek bada sie wyjscie ze zwartym wejsciem, potem z otwartym wejsciem a na koncu ''test palca'' czyli dotykajac palcem tylko goracej zyly wejscia. Wzmacniacz moze wtedy brumiec ale nie moze sie wzbudzac.

Skomentuj

Ostatnio uruchamiałem STK4432, chyba podróbę bo ma zielone napisy z tyłu ale działa ok i nie detonuje, prąd spoczynkowy nie rośnie jest on wlutowany na oryginalnej płytce od "Jabela" w którym był STK4392 - tej samej rodziny układ 4432 wzbudzał się(czkawka), stabilizował się gdy dotykałem ręką masy, nie wiedziałem co jest, ale wyszło że za duża impedancja zasilania bo co prawda kondensatory były ale pomogło tylko i wyłącznie gdy ceramik od 100nF zagościł na samych nogach układu, 1,5 cm dalej nie skutkował a powiększał wzbudzenia(swoją drogą nie dużej f musiał się wzbudzić). Monolity nigdy mi tak nie zrobiły, no poza najwredniejszymi układami na świecie UL1401-1405 (te w TO-3), one były tak kapryśnie że nawet inżynierzy z unitry nie wytrzymywali z nimi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X