albo zwyczajnie wstawic szybkie odlaczenie kolumn :wink:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mały wzmacniacz na LM3886
Collapse
X
-
Zamieszczone przez joy_plZamieszczone przez dolphin123albo zwyczajnie wstawic szybkie odlaczenie kolumn :wink:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123pisal mi...
Mogłoby to pomóc, ale to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego ominięcie.Zamieszczone przez scythe1123piałem że nie mam potencjometru nic kompletnie na wejście nie było podłączone
co miało się przesterować jak nic na wejście nie podałem
Skomentuj
-
co do tego, że się zjarały wtedy jak już działał na energii z kondensatorów to chyba każdemu mówiłem a tu zapomniałem wspomnieć :|
mase brałem z płytki wzmacniacza, płytka to jest lekko zmieniona wersja avt (niektóre ścieżki pogrubiłem i zwiększyłem przerwy między nimi)
na niebiesko zaznaczone miejsca gdzie są podłączane głośniki na czerwono zaznaczyłem gdzie wchodzi masa gniazda wejściowego
nawet nie wiem czy w ogóle kable do wejścia były podłączone
Skomentuj
-
irek, to co jest na górze to jest to co drukowałem
jest to projekt avt-2180 lekko preze mnie "poprawiany"
na razie nie mam czau i możliwości żeby go pod oscyloskop podłączyć :(
[ Dodano: 2010-06-03, 21:15 ]
Oto pomiary na oscyloskopie, oscyloskop trochę stary więc mogą one być nie dokładne ale na razie nie mam możliwości żeby na czymś lepszym pomierzyć
Wykres bez niczego na wejściu:
Palec na wejściu
To mnie zdziwiło:
Palec na radiatorze
Mierzyłem i nigdzie przebicia nie znalazłem :| mierzyłem rezystancję między radiatorem a nóżkami scalaków na zakresie 2000ohm i nigdzie nic nie znalazło
Skomentuj
-
Na razie widac duzy brum sieciowy i dosc duzy szum, musisz bardziej rozciagnac podstawe czasu zeby zobaczyc tylko w.cz.
Na poczatek bada sie wyjscie ze zwartym wejsciem, potem z otwartym wejsciem a na koncu ''test palca'' czyli dotykajac palcem tylko goracej zyly wejscia. Wzmacniacz moze wtedy brumiec ale nie moze sie wzbudzac.
Skomentuj
-
Ostatnio uruchamiałem STK4432, chyba podróbę bo ma zielone napisy z tyłu ale działa ok i nie detonuje, prąd spoczynkowy nie rośnie jest on wlutowany na oryginalnej płytce od "Jabela" w którym był STK4392 - tej samej rodziny układ 4432 wzbudzał się(czkawka), stabilizował się gdy dotykałem ręką masy, nie wiedziałem co jest, ale wyszło że za duża impedancja zasilania bo co prawda kondensatory były ale pomogło tylko i wyłącznie gdy ceramik od 100nF zagościł na samych nogach układu, 1,5 cm dalej nie skutkował a powiększał wzbudzenia(swoją drogą nie dużej f musiał się wzbudzić). Monolity nigdy mi tak nie zrobiły, no poza najwredniejszymi układami na świecie UL1401-1405 (te w TO-3), one były tak kapryśnie że nawet inżynierzy z unitry nie wytrzymywali z nimi.
Skomentuj
Skomentuj