Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zabezpieczenie wysokotonowki ;/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zabezpieczenie wysokotonowki ;/

te zarowki co sie stosuje do zabezpieczenia wysokotonowki to sa jakies specjalne? ;/. bylem dzisiaj w 2 sklepach elektronicznych no i nic nie kupilem ;/. bo mowili ze nie maja takich ;/, w dexon.pl znalazlem takie cos : http://www.dexon.pl/sklep/?d=katalog&k_id=106 , moze mozna takie cos dostac tylko pod inna nazwa ;/.?
    i jeszcze jedno tak przy okazji sie zapytam: zrobilem dzisiaj filtr do wysokotonowego ( do estradowek) narazie bez zabezpieczenia ( zarowki:) ),no i nie wiem czy trzeba odwracac fazy czy nie, jak to sprawdzic?

Zarowki wystarcza zwykle samochodowe na 24V trzeba tylko dobrac moc do konkretnego glosnika i zastosowanego filtra. Jaki masz glosnik i jaki filtr?
    Faze i zwrotnice dobiera sie na podstawie pomiarow no chyba ze masz ucho jak miernik :)

Skomentuj

hm, co do filtra no to dostalem schemat :). cewka 0,4mH ( 0,39 kupilem) i kondensator 2,2uF, no i zarowka na schemacie byla 24V i 21W, myslalem zeby kupic taka jak na tym zdjeciu z dexona, bo do samochodowej no to juz musze tez gniazdo zrobic jakies ;/. no ale jakos moze dam rade.
      a glosniki to : Eminence Gamma 15' i APT 150, moze jednak mocniejsza ta zarowke dac? co o tym myslisz? czy ta wystarczy 21W?

Skomentuj

21W to zdecydowanie za malo bedzie sie za czesto swiecic taka zarowke daje sie przy filtrze 6dB/okt czyli w szereg z glosnikiem. Ten APT to produkt Tonsili i jest to bardzo mocny glosnik, odpowiednia zarowka do niego to podwujna 50+55W 24V wlokna polaczone w szereg i wlaczona przed zwrotnica. Zarowka zjada ok 2-3dB.
        Nie widze zadnego problemu zeby przylutowac wyprowadzenia tej zarowki.

Skomentuj

no to kupilem taka zarowke ( 24V55/50W ) :), tylko sa 3 wejscia do podlaczenia ;/. jesli wezme 2 podlacze to tylko jedno wlokno bedize sie swiecilo, albo 50 albo 55W, jak powinienem to podlaczyc? aha. i kiedy ta zarowka powinna sie swiecic? bo domyslam sie ze nie zawsze.

[ Dodano: 2004-11-29, 13:54 ]
          czy mam podlaczyc tak zeby oba sie swiecily? +(plus) do 2 wejsc i do jednego - (minus), ale to te zarowki wtedy wogole zabezpiecza ten glosnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
            na schemacie byla 24V i 21W
            w niektórych tramwajach w poznaniu są żarówki 24V i 25W :) chcesz, to Ci wykręcę

Skomentuj

no jak za darmo mi przyslesz to czemu nie hehe. a tak na powaznie, to jesli ktos sie na tym zna to niech mi napisze jak to zamontowac ;/. kolumny skaczymy robic w tym tygodniu, wiec sie szykuje nowa kontrukcja estradowa na stronie , a moze i jedyna .

Skomentuj

Przeczytaj jeszcze raz dokladnie to co Ci napisalem. Albo Ci powtorze:
                "50+55W 24V wlokna polaczone w szereg."

Skomentuj

oops, sorki ;/, hehe, wystarczylo troche pomyslec . no nic, ale dzieki. a jeszcze jak mozesz mi napisac jak sprawdzyc czy te zabezpieczenie dziala , bym byl wdzieczny :)

[ Dodano: 2004-11-30, 17:06 ]
                  no i zrobilem juz :), tylko teraz jak dobrze sprawdzic czy to dziala? ;/ dac wieksza moc i zobaczyc czy sie zaswieci? :|. a jakis inny sposob, bo w domu mam tylko Yamahe RXV440 ( ok70W RMS:|).
                  P.S
                  jak sprawdzic poprawnosc faz? ;/. bo nie wiem czy powinienem odwrocic fazy czy nie w tym filtrze ;/.

[ Dodano: 2004-11-30, 17:09 ]
                  hm, chyba te 70W starczy :), bo zaswiecilo sie jak zrobilem glosniej, tylko nie wiem czy nie za slaba ta zarowka ;/, zeby glosnik sie nie spalil przy wiekszej mocy.

Skomentuj

Odwroc faze i posluchaj czy lepiej gra. A o zarowke sie nie martw to ona niech sie martwi kiedy ma sie zaswiecic :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X