Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dwa g³o¶niki 8'' 4ohm i dwa razy TDA 7294 ró¿ne pomys³y

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

dwa g³o¶niki 8'' 4ohm i dwa razy TDA 7294 ró¿ne pomys³y

no wiêc tak:
    na razie sobie rozwa¿am czysto teoretycznie.....
    sprawa dotyczy samochodu (subwoofer) , ale problem jest czysto elektroniczny wiêc dlatego w tym dziale.

bêd± sobie dwa g³o¶niki 8'' po jednym w ka¿dym nadkolu....
    nadkole oczywi¶cie uszczelnione, usztywnione i wyt³umione, taka obudowa zamkniêta.

zamkniêta, bo wolê brzmienie zamkniêtej, bo ma uzupe³niæ przód, a nie byæ s³yszane w promieniu 100 m, bo s³ucham raczej rocka i przeró¿nych jego okolic....
    no i zamkniêta najwiêcej wybacza, a samo oszacowanie litra¿u ³atwe nie bêdzie

a czemu 8'' ?
    bo wiêkszy nie wejdzie.... :)
    a czemu dwa?
    no bo chyba lepiej ni¿ jeden i mam dwa nadkola....:)

g³o¶niki czysto teoretyczne.... nie rozmawiamy o konkretnych typach bo na razie to rozwa¿ania i jeszcze nic nie kupi³em....

no i teraz dwa razy TDA ma to zasiliæ.....
    i jak lepiej?

po jednym TDA na g³osnik, czy g³o¶niki w szereg a TDA w mostek?

jak my¶licie?

aha.... nie chcê skrzynek, nie chcê gotowych wzmaków...

mam ochotê siê pobawiæ....:)

jezeli chcesz sie pobawic to zacznij zabawe od przetwornicy zeby czyms te tda zasilic, bo to najdrozsza czesc wzmazniacza i zapewne najdrutniejsza do wykonania dla Ciebie

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
      jezeli chcesz sie pobawic to zacznij zabawe od przetwornicy zeby czyms te tda zasilic, bo to najdrozsza czesc wzmazniacza i zapewne najdrutniejsza do wykonania dla Ciebie
      to akurat nie problem....
      akurat akustyk± nie zajmowa³em siê za specjalnie dlatego wolê sobie podyskutowaæ i popytaæ, natomiast z wykszta³cenia jestem elektronikiem i ³adnych parê lat ju¿ przepracowa³em zawodowo, zajmuj±c sie serwisem rtv, automatyk± przemys³ow± i ró¿nymi zbli¿onymi rzeczami...:)
      w ka¿dym b±d¼ razie lutownic± pos³ugujê siê biegle :)

Skomentuj

Z teoretycznego punktu widzenia nie ma to znaczenia, z praktycznego nie zauwa¿ysz ró¿nicy :)
        Wiêc, trochê za ma³o informacji poda³e¶, napisz ogólnie co chcesz osi±gn±æ...

Skomentuj

Zamieszczone przez kux

jak my¶licie?
          osobiscie postaral bym sie o glosniki 8ohm i dal dwa mostki tda ;-) lepsza kontrola membrany no i wiecej mocy

Skomentuj

no te¿ bra³em pod uwagê.....:)

ale czy to nie lekka przesada bêdzie ?

a co chce osi±gn±æ?

no po prostu chce mieæ suba, który ³adnie zagra nie trac±c baga¿nika....

Skomentuj

To mo¿e „alternatywa do TDA” ? w sensie N-mosfet Irka > AVT2762

Skomentuj

Wreszcie jaki¶ normalny cz³owiek siê wypowiedzia³ joy_pl ty my¶lisz w porównaniu do innych jak autor tematu jest elektronikiem z zawodu i planuje robiæ przetwornice to be¿ przesady da rade zrobiæ n-mosfeta a brzmienie i kontrole ma on sporo lepsz±.... Wg mnie mostek jest gorszy od dwóch niezale¿nych wzmacniaczy bo zniekszta³cenia THD s± wiêksze i kontrola s³absza...

Ja to widzê tak:

-dwie przetwornice irka AVT2732
                -dwa n-mosfety irka AVT2762

Je¶li chodzi o sam± przetwornice irka to konstrukcja jest sprawdzona i wielokrotnie robiona jedynym jej minusem jest brak d³awika wyj¶ciowego ale co za problem jest go nawin±æ na rdzeniu proszkowym z atxa i dodaæ na wyj¶cie, o ten schemat opierali siê ludzie tworz±c na elektrodzie przetwornice do auta o mocy 1kw.

Skomentuj

to moze od razu uniamp? :) ma wiecej zabezpieczen

Skomentuj

Zamieszczone przez kux
                    Lepiej jest jak siê nie ³±czy g³o¶ników szeregowo, w tym momencie cewka jednego ma bezpo¶redni wp³yw na drugi g³o¶nik.

Co do wzmacniacza, to najpierw zastanowi³bym siê ile to bêdzie kosztowaæ, bo mo¿e to byæ nieop³acalne.
                    Kupiæ jak±¶ u¿ywan± 4 kana³ówkê da siê ju¿ za 100z³ i to nie jakiego¶ alpharda, a philipsa(dap600 kupi³em za tyle, za 150z³ kupi³em dap6040) i mamy co najmniej 130W rms na g³o¶nik na dyskretach, dodatkowo w obudowie i bez ¿adnych problemów.
                    Nie zamierzam nikogo zniechêcaæ, ale wydaæ dla mnie 100z³ na zrobienie wzmacniacza stereo DIY to równie dobrze mo¿na kupiæ starego japoñca w u¿ywce i mieæ to samo, a mo¿e nawet lepiej.

Skomentuj

Wystarczy kupic wzmacniacz 2kanalowy, najtansze w mostku na 4omach maja juz ok 200W co daje po 100W/glosnik.

Jak chce robic sam to wystarczy jedna przetwornica i jedna koncowka mocy z tranzystorami IRFP250.
                      Taki gotowy projekt wzmacnaicza samochodowego razem z filtrem lezyu u mnie od wielu lat tylko to sie po prostu nie oplaca.

Skomentuj

dziêki za dyskusjê, liczê na wiêcej :)

co do op³acalno¶ci to pomijam, ja siê po prostu lubie bawiæ lutownic±....
                        zreszt± gdyby tak patrzec to wiêkszo¶æ konstrukcji DIY jest nieop³acalna....
                        no i wysoce prawdopodobne jest, ¿e zakupy bêda minimalne....
                        mam dos³ownie kilogramy ró¿nych czê¶ci i wszystko fabrycznie nowe...
                        kiedys troche handlowa³em elektronik± i sporo zosta³o....
                        biznesu na tym nie zrobi³em wielkiego za to mam teraz w piwnicy raj dla elektronika amatora...:)

no i jeszcze co do fabrycznego.... te¿ mam ochote to gdzie¶ zabudowaæ.... jak zrobiê sam to bêdzie mieæ taki kszta³t jak ja chcê.... :)

a co do TDA to siê nie upieram.... ot po prostu znam ten scalak, cos tam na nim kilka razy komu¶ robi³em, i chodzi³o bezproblemowo... dlatego nasun±³ mi siê na my¶l.... a zabawa w tranzystorowca...?
                        why not.....? :)

P.S. Irek widzê, ¿e jeste¶my w tym samym wieku...:)
                        a ju¿ siê ba³em, ¿e jestem tu za stary.....:)

Skomentuj

Czarujê...
                        X