Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diora ws 442 tuning brzmieniowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kaman777, możesz wymienić tranzystory nawet na identyczne a i tak konieczne jest ponowne wyregulowanie prądu spoczynkowego.

Skomentuj

jesl wymieniasz w przedwmacniaczu to nie jest konieczna regulacja pradu to sa dwa odzielne bloki ukladowe nawet jesli znajduja sie na jednej plytce :)

Skomentuj

elektronik600 napisał w pierwszym poście, że chciał zmienić barwę i zwiększyć czułość, a nie odszumiać wzmacniacz. Wyda niepotrzebnie kase na te bc, a barwę dźwięku dalej będzie miał sflaczałą. Jak się nie za bardzo zna to tak jak wcześniej pisałem, kupić dobry korektor dźwięku, a barwę w WS pominać lub też kupić inny wzmacniacz po wcześniejszym przesłuchaniu go.

Skomentuj

nie potrzebnie napewno nie :) wymieniajac elektrolity na tantale zmieni sie brzmienie tego przedwzmacniacza,ale jak pisze poprzednik 7 cudu z tego nie bedzie :) ale moze akuratnie podpasuje Ci takie brzmienie koszt wymiany tranow kondow to ok 10zl wiec koszt zaden a mozna sie czegos nauczyć :),pozdrawiam

Skomentuj

I swiatelka beda sie ladniej swiecic, wiekszych bzdur kaman777 to juz chyba nie mogles napisac :)

Najwiekszy wplyw na zmiane parametrow wzmacniacza ma zmiana pradu spoczynkowego i od tego radzilbym zaczac.

Czulosc tego wzmacniacza jest bardzo wysoka srednio 2-3 razy wieksza niz obecnie produkowanych. Wieksza czulosc oznacza gorsze parametry dlatego wzmacniacze tamtych lat nie mialy ich za dobrych ale wystarczy obnizyc czulosc i parametry poprawia sie w tym samym stopniu.

Skomentuj

oj czepiasz sie Irku :) jasniej napewno nie beda swiecic chyba ze powymienie diod ktore moga byc juz przypalone i nie swieca juz tak jak powinny,ale jak juz pisalem beda sie bardziej energicznie "wychylac"reagować na moc sygnalu(spadki napiecia/pradu),Ty Irku do wszystko podchodzisz czysta teoria,ja łacze jedno z drugim (teorie z zastosowaniem praktycznym) wieksza miare przykladajac na to drugie-zastosowanie pratyczne,jakbym tego nie doswiadczyl o czym tutaj pisalem,nie wypisywalbym tego wszystkie bez sensu :),co do zmiany,zwiekszenia?? pradu spoczynkowego,dalej to sie wiaze z wymiany tranzystorow kocnowych o czym juz pisalem,ale troche odbieglismy od tematu :)

Skomentuj

Jeśli chcesz w sposób najłatwiejszy poprawić cokolwiek w WS442 to pomiń całkowicie przedwzmacniacz...
                Naprawdę wtedy ten wzmacniacz gra całkiem znośnie... bo samo wymienienie kilku elementów nie da słyszalnego efektu.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                  jasniej napewno nie beda swiecic chyba ze powymienie diod ktore moga byc juz przypalone i nie swieca juz tak jak powinny
                  Chyba kolego masz zerowe pojecie o diorze WS442 bo akurat w niej byly stosowane zarowki.
                  Ws442, Ws354 to moje schematy sprzed wielu lat do poduszki i znam je na pamiec.

le jak juz pisalem beda sie bardziej energicznie "wychylac"reagować na moc sygnalu
                  Bzdury wypisujesz!! Szybkosc reakcji wskaznika jest zalezna od kondensatora ktory ja ustala i nie ma nic wspolnego z jakoscia wzmacniacza.

co do zmiany,zwiekszenia?? pradu spoczynkowego,dalej to sie wiaze z wymiany tranzystorow kocnowych
                  Akurat nie ma to nic wspolnego z wymiana tranzystorow koncowych.

Caly czas bladzisz i brednie wypisujesz.

I nikt w sciezce sygnalowej nie uzywa kondensatorow tantalowych, uzywa sie je w zasilaniu. I nie ma kondensatorow niskoszumnych jakto raczyles napisac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    Chyba kolego masz zerowe pojecie o diorze WS442 bo akurat w niej byly stosowane zarowki.
                    Kilka takich egzemplarzy miałem na stole wiec rowniez wiem co w niej siedzi,zarówki byly od podswietlenia skali-tablicy mi chodzilo o diody od wysterowania tam tez sa zarowki?? watpie
                    Bzdury wypisujesz!! Szybkosc reakcji wskaznika jest zalezna od kondensatora ktory ja ustala i nie ma nic wspolnego z jakoscia wzmacniacza.
                    oczywiste jest ze szybkosc czy poziom wychylenia wskaznika nie zalezy od jakosci wzmacniacza radze Irku czytac ze zrozumieniem co pisze,wychlenie jak i dynamika wychylenia zalezy od zastosowanego kondesatora(chodzi o jego pojemnosc) ale jesli mamy stary wyschniety kondesator ktory nie potrzumuje np juz swojej pojemnosci to co wskazniki beda nam sie tak wychylac jak nowe,jak pisalem nie raz,Twoja wiedza Irku jest napewno o wiele wieksza od mojej jesli chodzi o elektornike ale ja swoje wypowiedzi opieram na sprawdzonej praktyce nie pisze czegos z czym nie mialem doczynienia i czego nie doswiadczylem
                    Zamieszczone przez irek
                    Akurat nie ma to nic wspolnego z wymiana tranzystorow koncowych.
                    jak podasz odpowiednio zaduzy prad spoczynkowy dla danych tranzystorow koncowych rzecz jasna ze ulegna uszkodzeniu,wiec co nie wskazana jest ich wymiana na tranzystory ktore beda mogly swobodnie pracowac ze wiekszym pradem spoczynkowym jak i przy mniejszym obciazeniu??
                    Zamieszczone przez irek
                    I nikt w sciezce sygnalowej nie uzywa kondensatorow tantalowych, uzywa sie je w zasilaniu. I nie ma kondensatorow niskoszumnych jakto raczyles napisac.
                    ze ty Irku ich nie stosujesz nie oznacza ze nikt ich nie stosuje,taki zabieg akuratnie polecili mi jakis czas temu na AS,

[ Dodano: 2010-05-27, 17:20 ]
                    I nie ma kondensatorow niskoszumnych jakto raczyles napisac.
                    chodzilo mi o tranzystory nisko szumne mozliwe ze sie gdzies przejezyczylem,ktore stosuje w celu zmniejszenia szumu w bloku roznicowym wzmacniacza zgadza sie??

Skomentuj

jak podasz odpowiednio zaduzy prad spoczynkowy dla danych tranzystorow koncowych rzecz jasna ze ulegna uszkodzeniu,wiec co nie wskazana jest ich wymiana na tranzystory ktore beda mogly swobodnie pracowac ze wiekszym pradem spoczynkowym jak i przy mniejszym obciazeniu??
                      Żeby podnieść prąd spoczynkowy trzeba dać najpierw większy radiator :) No i większy wcale nie znaczy że lepszy !
                      ze ty Irku ich nie stosujesz nie oznacza ze nikt ich nie stosuje,taki zabieg akuratnie polecili mi jakis czas temu na AS,
                      hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                        No i większy wcale nie znaczy że lepszy
                        Dokladnie głownie chodzi o wielkosc zeber jak i odleglość pomiedzy zebrami

Skomentuj

Chodziło mi o prąd spoczynkowy że z większym nie koniecznie jest lepiej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                            Chodziło mi o prąd spoczynkowy że z większym nie koniecznie jest lepiej
                            aaaa to trzeba bylo tak odrazu :P

Skomentuj

oczywiste jest ze szybkosc czy poziom wychylenia wskaznika nie zalezy od jakosci wzmacniacza radze Irku czytac ze zrozumieniem co pisze,wychlenie jak i dynamika wychylenia zalezy od zastosowanego kondesatora(chodzi o jego pojemnosc) ale jesli mamy stary wyschniety kondesator ktory nie potrzumuje np juz swojej pojemnosci to co wskazniki beda nam sie tak wychylac jak nowe,jak pisalem nie raz,Twoja wiedza Irku jest napewno o wiele wieksza od mojej jesli chodzi o elektornike ale ja swoje wypowiedzi opieram na sprawdzonej praktyce nie pisze czegos z czym nie mialem doczynienia i czego nie doswiadczylem

założmy że kondensator wysycha, spada jego pojemność -> wtedy właśnie wskaźnik powinien się wychylać szybciej. Im większa pojemność tym większa bezwładność wskaźnika - wolniej się porusza. Mówię tu o kondensatorze równoległym do takiego wskaźnika.
                              Też mnie jedno śmieszy przy wymienianiu elementów na nowe, lepsze. Rozumiem jak ludzie wymieniają w torze audio, może to coś im da, albo prawdziwy efekt, albo autosugestie. Ale wymiana elementów poza torem audio na super audiofilskie w takich sekcjach jak zabezpieczenia wzmacniacza, wskaźniki wysterowania to już jest przesada i kompletna ignorancją elektroniki:P Niczym się to nie różni od słuchania kabli głośnikowych, zasilających albo drogich nóżek pod odtwarzacz cd.

Skomentuj

Na tym samym forum pisali tez ze nie stosuje sie ich w torze tylko w zasilaniu. Mozna wiele przeczytac o kondensatorach w torze audio ale pojecie tantal praktycznie wcale sie nie pojawia, glownie ludzie testuja rozne foliowce i zwykle elektrolity. Jak dla Ciebie forum czyli ogolny smietnik jest wyrocznia to wspolczuje.

I naucz sie badac i modyfikowac cos z sensem bo stwierdzenie ze po poprawie koncowki mocy wskazniki zaczely lepiej dzialac to po prostu zle wyciagniete wnioski, po prostu Ci sie zdawalo.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Na tym samym forum pisali tez ze nie stosuje sie ich w torze tylko w zasilaniu
                                  Poczytaj sobie Irku o tzw. tuningu wymienionego tutaj wzmacniacza i zoabczysz gdzie ludzie wstawiali te kondesatory,forum nie jest wyrocznia a jakims wyznacznikiem,ktos skoro cos poleca musial sam tego doswiadczyc czyli wie co pisze a jak znajdzie sie kilka takich osob ktore pisza podobne wnioski wiec w takim przypadku to co opisuja jest sprawdzone nie tylko w teorii ale i praktyce
                                  Zamieszczone przez irek
                                  I naucz sie badac i modyfikowac cos z sensem bo stwierdzenie ze po poprawie koncowki mocy wskazniki zaczely lepiej dzialac to po prostu zle wyciagniete wnioski, po prostu Ci sie zdawalo.
                                  Jak pisalem wyzej Irku czytaj prosze ze zrozumieniem to co pisze nie chodzilo mi o to ze po wymianie kondensatorow czy innych elementow w ukladzie konca mocy wskazniki zaczely lepiej dzialac tylko mialem namysli kondesator ktory byl w ukladzie wskaznikow i ktory byl odpowiedzialny za wychylalnie czy opadanie wskanika.

I na podsumowanie niechce toczyc Irku z Toba wojny na slowa czy udowadniac cos sobie nawzajem,na wglad na szacunek zarowno do Ciebie jako znakomitego elektornika jak i do czlowieka jakim jestes,mozesz miec to gdzies co pisze ale chociaz znasz moje zdanie tyle odemnie w tym watku,pozdrawiam

Skomentuj

Szkoda tylko ze w wiekszosci jest to tzw wiejski tuning czyli na slepo wstawione jakies elementy a ze duzo kasy i pracy poszlo to oczywiscie trzaba napisac ze gra leoiej.

Tuning kazdy powinien robic sam poslugujac sie wlasnymi uszami. Jest weile bezsensownych modyfikacji bo ktos uwaza ze lepiej gra tylko ze inne parametry poelcialy na leb na szyje. Juz jeden zalecal wywalenie bootstrapu bo bez niego lepiej gra tylko ze z 40W robilo sie 5 ale mu to nie przeszkadzalo bo przeciez lepiej brzmi a moc nie jest wazna.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X