Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rdzeń do przetwornicy 700W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rdzeń do przetwornicy 700W

Witam.
    Poszukuje rdzenia do trafa na którym mógłbym zbudować przetwornice przeciwsobną do samochodu o mocy 700W , 25kHz. Zaczynając projekt liczyłem że kupie TX42/26/13-3C90 jednak się przeliczyłem, brak na polskim rynku.
    znalazłem http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/rdz_fer/2448 może się nadać lub taki http://www.inductors.pl/shop/product...ducts_id=1106? Czy może lepiej będzie zastosować ETD49 dostępny jednak może się okazać bardzo kłopotliwy w wykonaniu.

Zobacz tu http://www.contrans.pl/catalogue/194
    ETD49 też będzie OK. Toroid się przeważnie gorzej nawija.
    Może być też inny materiał np. N87, N67 (FERROXCUBE) czy F887, F867 (NEOSID) i "P" lub "R"
    (MAGNETICS)

[ Dodano: 2010-05-23, 15:29 ]
    Nie wiem czy przy 25khz ten rdzeń przeniesie taką moc.

Skomentuj

Dzieki w końcu znalazłem ten rdzeń, wiem z pewnego źródła że TX42 przeniesie taka moc przy 25kHz.
      Wykonałem obliczenia potrzebne do nawijania i wyszło:
      pierwotne 2x5zwojów
      prąd 60A
      2 uzwojenia bifilarnie po 11 drutów 0,9mm
      Wzmacniacz to 2x holton 200 1x400mostek lub 2x200w stereo
      jakie mam ustawić napięcie żeby uzyskać te moce pod obciążeniem?
      powinno wystarczyć te +/-65v
      czyli 2 uzwojenia bifilarnie po 25 zwojów po dwa druty 0,85mm

Skomentuj

Przeliczyłem i powinno być OK ale tak na granicy. Wyjdzie w praniu.
        Przybliżoną moc wzmaka liczysz z:
        P = (Uzas - Unasy)^2 / (2* Rg)
        Uzas - napięcie zasilania pod obciążeniem
        Unasy - napięcie nasycenia końcówki dla holtona ok 8V.
        Rg - rezystancja głośnika
        Przy mostku mnożysz razy ok 2.5
        Przy 65V będziesz miał ok 200W na 8omach dla 4 musisz zmniejszyć zasilanie.
        Napięcie najlepiej przyjmij koło 70-75V bo pod obciążeniem spadnie.
        Przejrzyj też elektrode (jak tego jeszcze nie zrobiłeś) był tam taki długi temat o przetworce do samochodu :)

Skomentuj

Więc dla bezpieczeństwa nawinę na +/-60v bezpiecznie,jak przy nawijaniu się postaram to napięcie znacząco nie spadnie.
          http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3f8bf3c8b.html schemat ogólny przetwornicy po 2 klucze IRF3205 i odpowiednie pogrubienie ścieżek licą na pewno wystarczy.Przy tej mocy i niskiej częstotliwości na wyjściu powinny znaleźć się dławiki po kilkanaście uH a tak dokładnie to ile jak to policzyć?

Skomentuj

http://www.feryster.pl/polski/new.php?lang=pl ja biore od nich

Skomentuj

Jeśli chcesz TX42 lub coś podobnego musisz zagadać z romanem z elektrody(moderator działu zasialnie) swego czasu max 0.5roku temu miał na zbyciu do wyboru do koloru rdzeni ale teraz już go nie widać na allegro pewnie za dużo musiał płacić za aukcje... Pogadaj z nim na pewno ci coś dobieżę, człowiek kompetentny... PS. 25khz na tx 42 i 700rms to wg mnie strasznie mało prawie na styk , chyba lepiej trochę dać w górę do np 40khz zresztą trzeba było by zobaczyć po wykresie to też ci roman powie...

Skomentuj

Fetów dał bym 4 słabsze, zamiast 2 mocnych :) Zasilanie zostaw jakie jest ten rdzeń jest na tyle duży że powinno to działać pod warunkiem że porządnie nawiniesz (symetrycznie - przy takiej ilości drutu prosto na pewno nie będzie) trzeba to praktycznie sprawdzić innej metody nie ma. Dławiki nie są konieczne.
                Nie wiem czy Roman pisze jeszcze na elce. Irek jak będzie to na pewno coś więcej doradzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
                  PS. 25khz na tx 42 i 700rms to wg mnie strasznie mało prawie na styk , chyba lepiej trochę dać w górę do np 40khz zresztą trzeba było by zobaczyć po wykresie to też ci roman powie...
                  Przy takim napieciu i holtonie to pewnie zamiast 200W to uzyska o polowe mniej wiec nie ma problemu. Zawsze poczatkujacy maja wielki apetyt na moc ale nie maja zielonego pojecia jak ja uzyskac wiec wychodzi w praktyce duzo mniej co jest dla nich bezpieczniejsze.

Skomentuj

Mosfety będą po 2 na uzwojenie. Co do odpowiedniej częstotliwości to pytałem Qwet-a z elki i mi napisał że przy 25kHz ten rdzeń spokojnie osiągnie 700W stąd ta pewność no i Irek nic o tym nie napisał to znaczy że będzie dobrze :wink: i bardzo dobrze bo przy 40Khz było by mnóstwo zabawy z cieniutkimi drucikami.Zasilanie ostatecznie zostawie na +/-65v.
                    Czekam na rdzeń i zaczynam prace.

Skomentuj

Zamieszczone przez mych3
                      Mosfety będą po 2 na uzwojenie.
                      Miałem na myśli pary :) Zamiast dwóch par lepiej wsadzić 4 pary słabszych w tedy nie będzie płyną przez jednego małego feta prąd 30A a tylko 15A :) Ale tak też będzie działać.
                      Doprowadzenia będą miały pewnie podobną rezystancję co Rdson tego IRF3205 :)
                      Zamieszczone przez mych3
                      i bardzo dobrze bo przy 40Khz było by mnóstwo zabawy z cieniutkimi drucikami.
                      I znacznie wzrosły by straty.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                        i bardzo dobrze bo przy 40Khz było by mnóstwo zabawy z cieniutkimi drucikami.

I znacznie wzrosły by straty.
                        Straty dynamiczne ale statyczne mozna zredukowac bo przy wyzszej czestotliwosci wypadnie mniej zwoi a to moze byc wazniejsze.

Zrob prototyp i zmierz prad spoczynkowy przy 25khz i 15V zasilania.

Do 50khz wcale nie trzeba dawac licy, Naskorkowym przeplywem pradu od dawna Roman na elektrodzie starszy tych co nie maja pojecia o co chodzi.

Zamieszczone przez mych3
                        Zasilanie ostatecznie zostawie na +/-65v.
                        Przy 10, 12 czy 14,4V zasilania i pod obciazeniem czy bez obciazenia??
                        Bo cos mi sie wydaje ze jeszcze sam tego nie wiesz?

Najpierw ustala sie maksymalne napiecie zasilania przy zasilaniu przetwornicy z 15V i musi to wytrzymac koncowka mocy. Potem mierzy sie moc przy 14,4V zasilania co tez musi wytrzymac koncowka bo bedzie to moc makzymalna. I na koniec mierzymy moc dla 12V czyli moc znamionowa ktora bedzie juz duzo nizsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Straty dynamiczne ale statyczne mozna zredukowac bo przy wyzszej czestotliwosci wypadnie mniej zwoi a to moze byc wazniejsze.
                          To fakt. Ale ostatecznie pewnie trzeba by praktycznie sprawdzić ...

Ja na takie moce się nie porywałem jeszcze 0.5kW pół-mostek (sieciową) i samochodówkę zrobiłem i miałem z tym taką "zabawę" ze na więcej nie mam jak na razie ochoty :)
                          Amatorsko w zasadzie warto takie rzeczy robić tylko po to żeby się czegoś nauczyć bo nijak się to nie opłaca (nie wspominając że o świadomym uruchomieniu takiej przetworki bez oscyloskopu i odpowiedniego zasilacza nie ma co marzyć )

Zamieszczone przez irek
                          Właśnie bez stabilizacji trzeba koniecznie to barć pod uwagę. Ja miałem stabilizację więc ten problem odpadł ale doszły nowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                            (nie wspominając że o świadomym uruchomieniu takiej przetworki bez oscyloskopu i odpowiedniego zasilacza nie ma co marzyć )
                            Dlatego najpierw musze zaprojektowac zasilacz 10-15V/100A a potem brac sie za takie konstrukcje. A niektorym sie wydaje ze wystarczy wiekszy rdzen i dwa mosfety wiecej i beda mieli kilowaty.

Co do rdzeni to na piercieniowcu 40mm zazwyczaj nawijane sa 2x3zwoje na pierwotnym. Mniej jest bez sensu to trudno bedzie utrzymac symetrie a wiecej to tylko wieksze straty w uzwojeniu.

Skomentuj

Przy 15v będe miał +/-66v luzem na wtórnym, przy 14,4v +/-63v, a przy wyłączonym silniku +/-53v i to jest przy 2x22 zwojach, gdybym dołożył po jednej parce mosfetów do końcówek to zastosowałbym 2x24zwoje i przy 15v uzyskał napięcie +/-69,5v uwzględniając spadek napięcia na instalacji do 12v i niżej przetwornica powinna to wytrzymać bo napięcie będzie grubo poniżej +/-60v.

ps. W swoim dorobku mam przetwornice sieciową 500w ze stabilizacją napięcia do Audio czyli doświadczenie jako takie jest.

Skomentuj

Do holtona200 napiecie powinno byc ok.

Tylko ze wzmaki samochodowe konfiguruje sie na 2x2omy lub 1x4omy w mostku. Moc 2x200W/4 lub 1x400W/8 jest malo uzyteczna. No chyba ze do dwoch subow 4omowych bo do stereo to za duzo mocy.

Skomentuj

Głównie to ma być do suba GDN-30-500-2x4-AA, stereo to do zestawu tonsil speed ale raczej nie będzie używane.

Skomentuj

To lepiej polaczyc glosnik na 8om i spiac koncowki w mostek. Mozesz tez dodac tranzystorow mocy tak zeby uzyskac wymagana moc na 2omach, wtedy wystarczy jeden kanal zrobic.

Skomentuj

Do jakich częstotliwości efektywnie pracują takie rdzenie ?(średnio) , chodzi czy na 150-250 khz pociągnie ?

Skomentuj

Zależy od materiału 3C90 praktycznie do jakiś 100Khz powyżej jest 3F3 który bez problemu pracuje na 200Khz i wyżej. (dane podawane przez producentów dotyczące start w rdzeniu należy brać z rezerwą bo mierzą na sinusie) Przetwornicy we wzmakach samochodowych nie widziałem jeszcze pracującej powyżej 40KHz.
                                        Nowe materiały pracują już powyżej 0.5Mhz ale raczej nie dostępne są dla amatorów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X