Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuning fabrycznego Blaupunkta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuning fabrycznego Blaupunkta

Witam,

Mam pytanie na temat sensowności przeróbek i prosze o jakieś sugestie może :)

Mam Blaupunkta G5 Renault (Paris RCM 104)
    Teraz Plany:
    1) 2/3 wyjścia liniowe (3 na suba non fading ale chyba się nie da jakoś sprytnie)

2) wymiana seryjnego opampa motoroli na burr browna - teraz pytanie czy jest różnica pomiędzy 4227 a 4228?
    układzik pasuje noga w nogę :) więc wymiana bezproblemowa.

3) jezeli to jeszcze konieczne poprawa ścieżek zasilających - ale obstawiam że po pozbyciu się prądożernych końcowek, napięcie będzie stabilniejsze.

Ogólnie radio na 80% zostanie pozbawione swojego wzmacniacza ze względow oczywistych :)

Co jeszcze, poza opampem, można zmienić?
    Rezystory? -> na jakie?
    Kondensatory? -> ktore i na jakie :)

Pozdrawiam!

Wszystkie te zmiany nie mają sensu a opamp-ów takich nie ma.

Skomentuj

Hmmmm.....

pierwsze pytanie:
      1) dlaczego nie mają sensu? i tak docelowo z "radiowej" końcówki nie będę korzystal tylko z zewnętrznych wzmacniaczy.

2) to chyba jakieś fantomy na ebayu widziałem i na stronie TI... ciekawe. nawet można sample tych op ampów zamówić co to ich nie ma.

Skomentuj

ad 1) to po co psuć ?

ad 2) trzeba było dodać OPA...
        Tak jest różnica OPA X227 jest skompensowany wtórnikowo, natomiast X228 może pracować ze wzmocnieniami od 5 w górę (bez dodatkowej kompensacji).
        Zastanów się czy warto się z tym bawić. Próbki TI nie chętnie wysyła do Polski.
        Przydało by się przed wymianą wiedzieć co dokładnie te opki robią wymiana na lepsze niekoniecznie musi coś poprawić, może nawet popsuć.

Skomentuj

Co masz na myśli w punkcie 1) "to po co psuć ?"

Ogólnie Blaupunkt nie ma wyjść liniowych, które będę dorabiał. I chciałem zabrać sygnał po pre ampie, przed końcówką.

A końcówka mówię- przez to że mam 4 kanałowca to nie będzie zasadniczo w radiu potrzebna - jak zrobię po preampie 4 wyjścia liniowe.

Tylko właśnie pytanie - skoro robimy frankensteina - decka to czy nie zmienić przy okazji op ampa? ogólnie, np w porównaniu do pioneera którego miałem, blaupunkt nie robi jakiejś super rewelacji.

Radia nie mam zamiaru zmieniać na 1000000% bo jest fabryczne (mam pilota i pasuje wizualnie) a chciałbym żeby było lepiej.

Z góry uprzedzam że nie będzie łupucupu w samchodzie i bardziej zależy mi na brzmieniu niż ciśnieniu :P

Skomentuj

Czaruję...
          X