Potrzebuję pomocy w wykonaniu wyjścia liniowego ze wzmacniacza do podłączenia drugiego wzmacniacza. Chciałbym połączyć ze sobą dwa Uniampy, w układzie których jeden pracował by jako normalny wzmacniacz pełnopasmowy a drugi służył by do zasilania "dołów". Co prawda pierwszy Uni będzie zaopatrzony w selektor projektu Irka i w tym selektorze jest wyjście na suba ale jest ono w wersji mono a ja będę miał dwa "doły" zasilane drugim Uni więc potrzebuję do niego sygnału stereo (tak mi się przynajmniej wydaje
).
Nie wiem czy dobrze myślę ale chcę "wyłuskać" sygnał stereo już po selektorze (żeby głośność była realizowana jednym potencjometrem), przepuścić go przez filtr DP i poprowadzić do drugiego Uni. Poszukałem trochę w sieci i znalazłem dwie możliwości.
Jedna z nich to bezpośrednie podebranie sygnału pomiędzy regulacją głośności (czyli tutaj selektor) a końcówką mocy przy czym sygnał podpinamy przez szeregowy kondensator a masę bezpośrednio:
Czyli coś takiego?

I tak dla obu kanałów?
W innym miejscu spotkałem się jeszcze z szeregowym rezystorem 1k pomiędzy kondensatorem a filtrem.
Drugi sposób jaki znalazłem to "wtórnik na jednym tranzystorze", który jest podobno lepszym rozwiązaniem no ale tutaj to już zupełnie nie wiem jak do tego podejść - znalazłem kilka schematów (np tutaj http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/wzmacniacz.html pod koniec strony) ale nie wiem który odpowiedni i jak dobrać elementy.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Jeśli prawię jakieś herezje to sorki
No przyznaję, że elektronika to nie moja dziedzina i wykładam się na tak prostych rzeczach ale jak ktoś chce policzyć ugięcie belki czy innej ramy albo szuka pomocy/informacji na temat fasad i innych konstrukcji aluminiowych, elewacji wentylowanych i innych typów lub ogólnie z dziedziny budownictwa to służę pomocą

Nie wiem czy dobrze myślę ale chcę "wyłuskać" sygnał stereo już po selektorze (żeby głośność była realizowana jednym potencjometrem), przepuścić go przez filtr DP i poprowadzić do drugiego Uni. Poszukałem trochę w sieci i znalazłem dwie możliwości.
Jedna z nich to bezpośrednie podebranie sygnału pomiędzy regulacją głośności (czyli tutaj selektor) a końcówką mocy przy czym sygnał podpinamy przez szeregowy kondensator a masę bezpośrednio:
Jest to fragment typowego połączenia pomiędzy układem regulacji barwy dźwięku i głośności (potencjometry lub audioprocesor). Jest tam kondensator sprzęgający C1 o pojemności 4,7uF lub czasem 10uF. Cała sprawa polega na podebraniu dźwięku sprzed tego kondensatora. Ponieważ podłączamy przewód do zewnętrznego wzmacniacza mocy dobrze jest zastosować dodatkowy kondensator C2 separujący nasze wyjście liniowe identyczny jak C1.

I tak dla obu kanałów?
W innym miejscu spotkałem się jeszcze z szeregowym rezystorem 1k pomiędzy kondensatorem a filtrem.
Drugi sposób jaki znalazłem to "wtórnik na jednym tranzystorze", który jest podobno lepszym rozwiązaniem no ale tutaj to już zupełnie nie wiem jak do tego podejść - znalazłem kilka schematów (np tutaj http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/wzmacniacz.html pod koniec strony) ale nie wiem który odpowiedni i jak dobrać elementy.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Jeśli prawię jakieś herezje to sorki

Skomentuj