Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o sprzężenie zwrotne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No tak o to właśnie chodziło aby bez względu na temperaturę czy napięcie zasilania było stabilnie + jeszcze mały zapas.

[ Dodano: 2010-06-09, 16:35 ]
    Następne pytanie mi się zrodziło - mam stary IC TDA2020 i tam wzmocnienie określają dwa rezystory 100k od wyjścia do wej. ujemnego i 3,3k + kondensator 4,7uF do masy, ogólnie standardowo 30* wzmocnienie.
    Czy mogę tam dać 22k zamiast 100k i 680ohm zamiast 3,3k ?, pytam bo przy tak wielkich rezystancjach układ odbiera szumy otoczenia inne pasożyty, wzbudzenia nie ma. Oczywiście rez. polaryzujący wejście też poszedłby do wymiany na 22k a pojemność kondensatora by wzrosła.

Skomentuj

zawsze mozesz zmniejszyc te rezystory, zmniejszysz tez rezystancje wejsciowa i zarazem czulosc na ''smieci''. Choc tu nalepsza jest mala impedancja wyjsciowa stopnia poprzedzajacego.

Skomentuj

Nie przeczytałem posta bo robiłem to(nie wytrzymałem :wink: ), pracuje dobrze , lepiej niż zalecał producent bo mniej szumi , jest stabilnie , ogólnie jak zwykle zjechałem z wzmocnieniem do 23.Jest to był moduł od magnetofonu 'aria', niestety schemat różnił się od tego co zalecał producent bo unitra ustawiła wzmocnienie na około 148 - rezystor od wyj. głośnika do odwracającego miał 100k ale od odwracającego do masy tylko 680ohm, czegoś takiego nigdy nie widziałem, układy niestety nie są identyczne , jeden z nich szumi 4 razy bardziej choć wzmocnienie mają takie samo(mają nico inne oznaczenie nad nazwą).

Skomentuj

szum zalezy od ustalonego wzmocnienia napieciowego a przy tym samym od wartosci rezystancji czym sa mniejsze tym mniejsze szumy. W pewnym stopniu zalezy tez od egzemplarza ukladu.

Skomentuj

Pierwszy raz się z tym spotkałem, widocznie kiedyś były duże rozrzuty w produkcji, w ogóle , ten mało szumiący pobiera 30 mA a ten szumiący 60 mA. Wzbudzenia brak, wejście zwarte i szumi tak samo.

Skomentuj

Witam.
              Narodziło się mi pytanie.., dlaczego wzmacniacze z parą różnicową popadają w stan przerzutnika gdy za bardzo zmniejszymy wzmocnienie a wzmacniacze bez tego stopnia czyli z pojedynczym tranzystorem zwiększającym impedancję wejściową nie stają się martwe pracując nawet z wzmocnieniem 1 (te z kondensatorem na wyjściu głośnikowym). Od dawna mnie to męczy.

Następne pytanie, w stopniu napięciowym sterującym jest zawsze pojemność między kolektorem a bazą, czy wzmacniacz bez niej może działać czy bez wyjątku wszystkie wzmacniacze się wzbudzą ?.

Arek.

Skomentuj

Wzmacniacze są kompensowane na określone wzmocnienie, jedne są stabilne ze wzmocnieniem 1 inne nie.
                To że działa nie znaczy że jest stabilny.

Jest to najczęściej spotykana metoda kompensacji ale nie jedyna. Niektóre wzmacniacze z płytkim sprzężeniem zwrotnym nie wymagają kompensacji, czasami do kompensacji wykorzystywana jest np. pojemność bramek MOSFET-ów wtedy nie widać żadnego kondensatora. Ale ogólnie jeśli wyciągniesz kompensację to się wzbudzi.
                Last edited by raven1985; 23.04.2011, 18:53.

Skomentuj

Dzięki za informację:).

Skomentuj

Czaruję...
                  X