Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Selektor Irka - pytania?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Selektor Irka - pytania?

Mam pytania odnośnie tegoż selektora ze strony :
    http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v1,47

Nie znalazłem niestety przełącznika obrotowego z 4-ma sekcjami a zakupiłem 6-kę - nóżki pasują idealnie. Czy takowy będzie działał prawidłowo z tym układem czy też muszę się bardziej wysilić i szukać dalej?

Szczerze powiem że nie wiem czy to będzie działało, sprawdź. Jakby jednak było coś nie tego to mogę u mnie kupić przełącznik i ci wystać taki albo nieco taniej ale musiałbym do Katowic podjechać. Jakby co, to PW.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
      Szczerze powiem że nie wiem czy to będzie działało, sprawdź. Jakby jednak było coś nie tego to mogę u mnie kupić przełącznik i ci wystać taki albo nieco taniej ale musiałbym do Katowic podjechać. Jakby co, to PW.
      Jutro będę w stanie sprawdzić cały układ selektora razem z UNI. Na zdjęciu z tego linka, który podałeś, jest selektor z 3-ma nóżkami pośrodku. Ja mam tylko dwa niestety umieszczone w poziomie. Sprawdzałem miernikiem i co obrót jest przejście pomiędzy kolejnymi wejściami rca selektora.

Skomentuj

Powinien być dobry.Pod nakretką mocująca przełącznik jest metalowa podkładka z zagietym zębem.Słuzy do ustawienia pożądanej ilości sekcji czyli w Twoim przypadku od szesciu w dół do czterech.

Skomentuj

Sam na początku kupiłem przełącznik 6 pozycji x 2 przełączane styki, ale po tym jak zobaczyłem, iż ma on 2 styki na środku, które nie pasują do PCB selektora pojechałem do sklepu i wymieniłem na 4 x 3 styki z 3 pinami na środku i działa elegancko.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
            Powinien być dobry.Pod nakretką mocująca przełącznik jest metalowa podkładka z zagietym zębem.Słuzy do ustawienia pożądanej ilości sekcji czyli w Twoim przypadku od szesciu w dół do czterech.
            Jest podkładka, ustawiłem 4-ry sekcje ale to nie rozwiązuje problemu 3-ech pinów.

Skomentuj

znalazłem coś takiego.Moze się przyda:

Skomentuj

w tych przelacznikach sa takie podkladki z takim dzundzlem ktora umieszcza sie w odpowiednie polozenie,zmieniajac polozenie tego dzyndzla mozna zmniejszyc ilosc sekcji,o tym pisza w tym wycinku umieszczonego przez poprzednika

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                  znalazłem coś takiego.Moze się przyda:
                  Dziękuję Ci za pomoc, to mi już na pewno pomoże i dokończę dziś selektor.

Skomentuj

mylicie sekcje z iloscia pozycji. Sekcja to jest niezalezny zwierny obwod elektryczny, tego typu przelaczniki maja zawsze 12pinow po obrysie i dlatego wystepuja jako 1x12, 2x6, 3x4 i 4x3. Pierwsza cyfra to ilosc sekcji (obwodow) i od razu ilosc wyprowadzen na srodku przelacznika.

Dodatkowo przelaczbniki maja mozliwosc ograniczenia ilosci pozycji.

Do selektora potrzebny jest przelacznik 3sekcje 4pozycje. 2sekcje to dwa kanaly a trzecia opcjonalnie do sterowania diodami led.
                    Teoretycznie mozna zastosowac 2x6 ograniczajac ilosc poztycji ale trzebaby podlaczyc go kabelkami.

Skomentuj

Irek, a jak wygląda sytuacja z selektorem v2? Jakoś, *********, nie mam czasu w ogóle podjechać do Ciebie.

[ Komentarz dodany przez: Quester: 2010-06-08, 08:16 ]
                      UWAGI MODERATORA
                      Panuj nad słownikiem. Myślę, że tutaj akurat kolokwialny zwrot był zbędny

Skomentuj

Czaruję...
                      X