Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Miernik M890G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miernik M890G

Witam.
    Jakiś czas temu zakupiłem miernik M890G Digital Multimeter. Jak mierze transformator to najpierw na zakresie AC 700V pokazuje mi napięcie 21/2V a jeżeli mierze AC 200V pokazuje 26V. Nie wiem co o tym myśleć? Czy taka duża różnica jest dopuszczalna? Czy miernik jest porostu jakiś uszkodzony?

Pozdrawiam

Jest to jak najbardziej prawdopodobne biorąc pod uwagę klasę dokładności dla pomiarów prądu AC, która dla tego miernika zapewne nie jest niższa od 2%. Tak więc dla zakresu 700V/AC rozrzut może być spory. Druga sprawa to czy posiadasz miernik UNI-T'a czy noname bo wtedy rozbieżności i błędy pomiarów mogą być większe.
    Zasada jest taka, że mierzymy na zakresach najbliższych mierzonej wartości i wtedy pomiary są najdokładniejsze.

Skomentuj

Ja mam tą samą tandetę miernikową z powodu braku kasy ale oryginalny Uni-T i nie robi taki błędów max. około 1V.
      Lepiej mierzyć na niższym zakresie - jest w teorii dokładniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomaszek17
        Jakiś czas temu zakupiłem miernik M890G Digital Multimeter. Jak mierze transformator to najpierw na zakresie AC 700V pokazuje mi napięcie 21/2V a jeżeli mierze AC 200V pokazuje 26V. Nie wiem co o tym myśleć? Czy taka duża różnica jest dopuszczalna? Czy miernik jest porostu jakiś uszkodzony?
        Moja rada to kup drugi,wiarygodny miernik.Nie mozna ufać temu co masz .No niestety jest to koszt jakies 150pln ale warto.Jak zostaniesz przy tym co masz to zawsze bedzie problem z tym,czy on Ci wyswietla właqściwe wartości.

Skomentuj

Dziękuje za rady ... A moglibyście doradzić jakiś dobry miernik który nigdy nie zawodzi?

Skomentuj

cudów nie ma -jakość=wysoka cena :wink: ale jak bedziesz miał juz ten dobry to przy okazji skalibrujesz ten niedokładny.Co kupic-cosw UNI-T tak 150-200PLN.A model to juz zalezy co potrzebujesz

[ Dodano: 2010-06-04, 20:03 ]
            może ten:http://www.allegro.pl/item1064663281...ni_kurier.html
            Ja uzywam Metex"a i Loudman'a.Wierze Metex'owi ale różnice są jedynie przy pomomiarze h21e(i tu wiare daję staremu Metex'owi)

Skomentuj

mam UNI-T 70A i pomiar ze względu na zakresy jest bardzo różny, przykładowo 6,3V mierzone na zakresie 200V wychodzi 7,6V a na zakresie 20V mierzy 6,29V - to tak gwoli stwierdzenia cena=jakość, prawda jest taka, że 150zł za miernik to są śmieszne pieniądze
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Cokolwiek byś chciał kupić czytaj karty katalogowe/specyfikacje gdzie podane są klasy dokładności na poszczególnych zakresach. Nie trzeba chyba dodawać że takie dane są wiarygodne w firmowych konstrukcjach. Wielu "producentów" chwali się swoimi parametrami bo papier wszystko przyjmie :(

Skomentuj

Nie ma sensu wydawac duzych pieniedzy na mierniki, ja mam kilka tanich i bez problemu mi wystarczaja.

Napiecie zmienne trafa nie jest wazne i nie trzeba dokladnie go mierzyc!
                  Tanie mierniki maja zazwyczaj najnizszy zakres pomiarowy AC 2V a to daltego ze maja prostownik na diodach ktore ''zjadaja'' napiecie przewodzenia wiec pomiar na malych napieciach jest malo wiarygodny. Ale co ciekawe w dosc szerokim zakresie czestotliwosci.
                  Mierniki drozsze maja wzmacniacze napiecia AC i mierza juz od 200mV ale wtedy maja ograniczony zakres czestotliwosci mierzonych, bo typowo sa przeznaczone do pomiaru na 50hz.

Najtanszy z takich miernikow to DT9502A, ktory przy okazji ma pojemnosci do 100uF.

Skomentuj

za wiele do tematu nie wniosę ale muszę to powiedzieć....:)
                    nie ma jak stary metex...!

jak jesteśmy przy miernikach to warto wspomnieć o naszej rodzimej firmie SONEL
                    ja jestem bardzo zadowolony, ale nie są to mirniki dla elektroników..
                    w zastosowaniach przemysłowych natomiast spisują się świetnie

Skomentuj

Metex jest naprawdę dobry, nie gorszy od Fluke'a w danej kategorii tylko że bardzo wolny, 'kupa' ludzi na niego narzeka - że wolny, ale bardzo dobrze mierzy , nie psuje się , jest stabilny podczas pracy.

Skomentuj

co to wogole za rozmowa. tomaszek17, pyta skad roznice w wartosciach zmierzonych dla roznych zakresow pomiaru.
                        i dopowiedz jest prosta : wynika wlasnie z roznych zakresow pomiaru!

Zamieszczone przez szrapnel
                        Zasada jest taka, że mierzymy na zakresach najbliższych mierzonej wartości i wtedy pomiary są najdokładniejsze.
                        wystarczy sie tego nauczyc , by nie robic glupich bledow. oczywiscie jesli na poczatku nie wiemy jakiej wartosci sie spodziewac, nalezy zaczac pomiar na najwyzszym zakresie, ktory pozniej odpowiednio zmniejszamy celem uzyskania najdokladniejszego wyniku pomiaru.

nie wchodze tu jez w klase dokladnosci czy niepewnosc pomiaru.
                        zreszta do kazdego porzadniejszego miernika jest dolaczana karta z wszystkimi parametrami...
                        oczywiscie warto tez sobie zadac pytanie, jak dokladny wynik jest nam potrzebny

Skomentuj

Najwazniejsze w pomiarach to jest okreslenie bledow pomiarowych a nie samo podlaczenie miernika. Wiekszosc amatorow mysli ze tylko dotchnie kabelkami i miernik wszystko powie, dlatego mysla ze musza kupic dobry miernik. A to raczej trzeba zainwestowac w wiedze o miernictwie.

Skomentuj

Czaruję...
                          X