Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz z diodą Zenera ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz z diodą Zenera ?

Witam mam pewien problem w jednej z administrowanych sieci, ...

mamy sobie jedną z baz na wierzy przy zbiorniku retencyjnym, idzie sobie przewód 2km w ziemi z jakąś tam sygnalizacją do tego zbiornika ....na nasze potrzeby możemy puścić na jedną z par w tym przewodzie 50V AC ...niestety kabel ten jest "poszatkowany" i w najbliższym czasie nie będzie on zmieniany.......no ale nasza baza musi tam chodzić .......
    a co się dzieje dokładnie.... ano w zależności od wilgotności i rożnych innych anomalii spada nam napięcie na wyjściu .....przez co zasilacz buforowy który jest przy bazie przestaje funkcjonować ...

ale do rzeczy potrzebuję zasilacz który na wyjściu będzie mi dawał 15V DC i o wydajności 3A (w szczycie baza pobiera 2,8A) problem jest taki ....że napięcie na wejściu się waha od 50AC do ..~16V AC....

wymyśliłem sobie coś takiego ...

czyli po prostu mostek gretza, kondensator ...oraz dioda zenera ;p ...stabilizacja nie musi być jakaś super ..napięcie tez nie musi być idealnie 15V .....

teraz pytanie...... znacie jakiś lepszy sposób ? musi to działać po prostu bez ingerencji człowieka, musi mi dawać te 15V, 3A ...

czy ten pomysł się nada ? jeżeli tak ...to jak w takim wypadku dobrać rezystor skoro, zmienia się zarówno prąd obciążenia ... jak i napięcie na wejściu ....

być może macie jakieś lepsze pomysły hehe na usprawnienie mojego "wymysłu" ...
    będe wdzieczny bo czas leci hehe

[ Dodano: 2010-06-07, 17:39 ]
    wiecie co tak sobie pomyślałem że wcale nie musi być stałe napięcie na wyjściu ....

może być na wyjsciu AC 16V :) ....
    tylko jak zrobić taki "ogranicznik" który nie ważne ile V AC mu podać na wejście będzie na wyjściu 16V AC to już nie mam pojęcia

Akurat dzisiaj się zainteresowałem podobnym tematem, mianowicie zasilacz beztransformatorowy. Kolega podesłał mi taki oto artykuł. Myślę, że on wszystko wyjaśni.

Skomentuj

Witam

Po pierwsze 2km kabla i na końcu obciążenie 3A... przewód (lica Cu) 1mm˛ ma rezystancję jakieś 19.5Ω/km więc z prawa Ohma U=RxI można wyliczyć spadek napięcia na tym kabelku, a licząc w "przeciwną" stronę możesz sobie policzyć jakie musiało by być napięcie na wejściu żeby na wyjściu dało się osiągnąć 15V@3A...

Skomentuj

kobi nie noe kurde oczywiscie ze gdyby na wyjsciu mialo być zmienne 16V to obciązenie już nie musi być 3A ;p ....
        na wejsciu jest teraz autotransformator, ja go akurat nie ustawiam pewnie troche wyzsze napiecie niz 50V daje w sieć ....w kazdym razie na wyjsciu nie spadło nam ponizej ~17V a czasem było prawie 50 ....
        dlatego załozyłem górną granicę 50V bo chcę to wykorzystać jeszcze w innym miejscu ;p

obecnie pobiera to 2,8A przy 13,8V DC ..... heh

co do artykułu ... nie będzie tam nigdy więcej niz 50V to raz...dwa ......jeżeli ma na wyjsciu dawać stałe napiecie...to musi to być 3A ;p ...

Skomentuj

No z tą diodą to wymyśliłeś pomijając fakt tego 2km kabla i związanym z tym strat mocy i wahań napięcia to na samej diodzie będziesz miał cały czas traconą moc 15V * 3A = 45W do tego moc na rezystorze... bez sensu.
          Jedynym rozwiązaniem jest przetwornica np taka:
          http://www.national.com/ds/LM/LM5118.pdf
          scalak dostępny w tme.

Skomentuj

dzięki raven1985 :) ....

sample już zamówione, może napotkałeś gdzieś zjadliwą aplikację z płytką ? ;p

Skomentuj

bawolek, Gdzie zamawiałeś ?

Skomentuj

No trochę wypaliłem z tym LM myślałem że to jeden z tych magicznych układów NS do którego wystarczy podpiąć diodę, dławik, 2 rezy i działa :) nawet na kawałku płytki uniwersalnej.
                To już bardziej skomplikowany układ niestety jedyny (z oferty NS) który ma tak duży zakres napięć wejściowych. Nie wiem czy sobie z tym poradzisz bo projekt płytki będzie miał spore znaczenie.
                Aplikację generuję WEBENCH Power Architect wpisujesz napięcie wy. zakres napięć we. prąd i po chwili masz schemat z policzonymi i dobranymi elementami :)
                Projekt płytki trzeba wykonać samemu niestety. NS zestaw demo zrobili na płytce z 4 warstwami :shock: więc mało użyteczny (no i chodzi na 300KHz) :
                http://www.national.com/pf/LM/LM5118.html#Boards
                http://www.national.com/an/AN/AN-1819.pdf
                Nie wiem czy nie taniej będzie kupić gotową przetworkę z jakiejś firmy.

Skomentuj

Czaruję...
                X